Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Svět

Princ Andrew se kaje za známost s Epsteinem. Ženu, jež ho viní z nuceného sexu, prý nezná

Princ Andrew, vévoda z Yorku na archivním snímku z roku 2012. foto: ČTK/AP

Londýn - Britský princ Andrew lituje toho, že trávil čas s americkým miliardářem Jeffreym Epsteinem, který před svou smrtí čelil obvinění z rozsáhlého sexuálního zneužívání. V rozhovoru s britskou televizí BBC Andrew řekl, že pobyt u Epsteina „nebyl vhodný pro člena královské rodiny“. Odmítl rovněž, že se kdy setkal s ženou, která jej viní z nuceného sexu.
  15:46

Američanka obviňuje britského prince Andrewa, že ji coby dívku zneužil. Prý mu ji dohodil Epstein

Finančník Epstein po propuknutí skandálu se zneužíváním dívek spáchal začátkem srpna sebevraždu v newyorské věznici, kde čekal na soud. Podle obžaloby nutil nezletilé dívky k sexu a prostituci. Andrew, stejně jako mnoho dalších prominentů, se s Epsteinem přátelil, kvůli čemuž čelí veřejné kritice i obviněním, že podílel na miliardářově trestné činnosti.

Pětatřicetiletá Virginia Guiffreová tvrdí, že ji britský princ Andrew v 17...
Princ Andrew, vévoda z Yorku.

V minulosti se opakovaně objevily snímky, na nichž Andrew figuroval spolu s Epsteinem. Některé pocházejí dokonce z doby, kdy si Epstein již odseděl svůj první trest za sexuální zneužívání.

Princ Andrew si nepamatuje, že by ženu kdy potkal

Jedna z obětí zneužívání Virginia Giuffreová u soudu s Epsteinem uvedla, že byla donucena k sexu s Epsteinem a s dalšími vlivnými muži, včetně prince Andrewa. Její setkání s princem se údajně odehrála v Londýně, New Yorku a na soukromém ostrově v Karibiku v letech 1999 a 2002, kdy ji Epstein „držel jako sexuální otrokyni“.

Miliardář Epstein plánoval na tropických ostrovech provádět výzkum DNA. Vyjednal si daňové úlevy

„Vůbec si nepamatuji, že bych tuto ženu kdy potkal,“ zopakoval nyní 59letý Andrew v rozhovoru s BBC, v němž se v souvislosti se sexuálním skandálem poprvé vystavil přímým otázkám.

Již v létě druhý nejstarší syn královny Alžběty II. vydal prohlášení, v němž se ohradil proti tomu, že by měl cokoliv společného se sexuálním zneužíváním mladých dívek, z nějž byl Epstein obviněn. Později se za své přátelství s Epsteinem omluvil.

Rozhovor byl natočen v pátek a televize jej odvysílá v sobotu večer ve 22:00 SEČ.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...