Mobilní aplikace | Drony | DJI

Mobilní aplikace DJI umožní identifikovat drony, které poletují v okolí

Drony se pomalu ale jistě stávají součástí našich životů – kromě specializovaných e-shopů už je najdete i v hračkářstvích či v obchodech s elektronikou. S tím ale souvisí cela řada negativních jevů, kterým se legislativci snaží čelit neustále rostoucím množstvím restrikcí. Výsledkem je například to, že od 1. července 2020 budou muset být téměř všechny drony registrované.

Čínská společnost DJI, která je jedním z nejvýznamnějších výrobců dronů pro komerční účely, nyní přichází se zajímavým nápadem: ve své mobilní aplikaci hodlá nabídnout identifikaci registrovaných dronů, pohybujících se ve vzdálenosti až jednoho kilometru. O záměru informuje agentura Reuters.

Kdopak to bzučí?

DJI si velmi dobře uvědomuje, jak mohou drony narušovat soukromí. Místo zákazů a omezování chce ale nabídnout alternativní cestu – poskytne nástroj pro rychlou a snadnou identifikaci libovolného bezpilotního stroje.

V praxi má jít o bezplatnou aplikaci pro chytré mobilní telefony. Když si ji uživatel nainstaluje a spustí, bude moci zjistit údaje o všech registrovaných dronech, pohybujících se v okolí. Jediným technickým požadavkem na straně uživatele je telefon s podporou standardu Wi-Fi Aware.

Pomocí aplikace bude možné zjistit nejen identifikační čísla dronů v okolí, ale i jejich polohu, nadmořskou výšku, rychlost a směr letu. Systém má fungovat se všemi drony vyrobenými v posledních několika letech, nebude tedy omezen jen na výrobky značky DJI. Firma zatím nepublikovala seznam dronů, které budou kompatibilní.

DJI dělá první krok

Vzdálená identifikace dronů není novou technologií. DJI vlastně jen navrhuje, aby od příštího roku byla přístupná veřejnosti. Dosud byla tato funkce dostupná pouze pro armádní, policejní a jiné obdobné účely. „Vytvořili jsme řešení pro vzdálenou identifikaci, které pracuje s tím, co lidé již mají,“ řekl Brendan Schulman, viceprezident DJI pro právní záležitosti.

Tlak na technologii vzdálené identifikace přichází uprostřed regulačních požadavků na větší dohled nad pohybem dronů. Ten je motivován obavami z toho, že by neidentifikovatelné stroje mohly být použity pro špionáž nebo narušit lety letadel, což se v minulosti už několikrát stalo.

Vzdálená identifikace bezpilotních strojů je prioritou číslo 1,“ uvedl Philip Kenul z americké Federální letecké správy (FAA), který předsedá výboru pro zavedení standardů identifikace dronů. DJI se vlastní aktivitou snaží odvrátit případná restriktivní opatření, jež by omezila jeho dobře rozjetý byznys.

Jak létá DJI Mavic Mini? Podívejte se na video:

Diskuze (11) Další článek: Konec strachu z kolapsu pilota. Systém od Garminu dokáže automaticky přistát s letadlem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,