Hlavní obsah

Konec! Berdych se na Turnaji mistrů v Londýně rozloučil s tenisem

Londýn
Aktualizováno

Tenista Tomáš Berdych ukončil kariéru. Na dnešním ceremoniálu během Turnaje mistrů v Londýně dal sbohem bílému sportu po sedmnácti letech na okruhu ATP, během nichž si zahrál finále Wimbledonu a získal 13 turnajových titulů.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Tomáš Berdych skončil definitivně s tenisem.

Článek

"V životě je hodně věcí, které si můžete koupit. Ale pro nás tenisty je jen jeden moment, a to když skončil zápas v hale, jako je tahle, a vy jste vyhrál. Tenhle moment je pro všechny, zvláště pro mě, ten nejlepší. Je ale čas jít dál. Přijdou další věci, které mě budou těšit," řekl čtyřiatřicetiletý rodák z Valašského Meziříčí.

S tenisem končí kvůli chronickým problémům vyplývajícím z vrozené vady levé kyčle, které se projevují bolestí zad, jež ho trápily poslední dva roky.

Největším Berdychovým úspěchem na okruhu ATP je finále Wimbledonu z roku 2010, v němž prohrál se Španělem Rafaelem Nadalem. Podílel se na dvou českých triumfech v Davisově poháru. Poslední zápas odehrál Berdych v září v 1. kole US Open.

Grandslamový titul v éře velké čtyřky, kterou tvoří Švýcar Roger Federer, Španěl Rafael Nadal, Srb Novak Djokovič a Brit Andy Murray, získal nedokázal. "Měl smůlu, že je ve své kariéře potkal. Grandslamový titul by si zasloužil," řekl v týdnu ČTK Jaroslav Navrátil, pod jehož vedením Berdych vstoupil do světa profesionálního tenisu.

Foto: Česká sportovní / Pavel Lebeda, Facebook

Tomáš Berdych.

Díky servisu a razantnímu forhendu se vypracoval v jednoho z nejstabilnějších hráčů. Šest let strávil nepřetržitě v první desítce žebříčku a sedmkrát sezonu v Top 10 i ukončil. "Jeho konzistence byla obdivuhodná a každý rok atakoval padesát výher za sezonu, to je neuvěřitelné," řekl další z bývalých Berdychových koučů Tomáš Krupa.

Na všech turnajích velké čtyřky dokázal jako jeden z mála postoupit minimálně jednou do semifinále. V Davisově poháru sehrál během 13 let 67 zápasů s bilancí 50:17 a hlavní měrou zasloužil o dva celkové triumfy v letech 2012 a 2013.

Berdych, který se v červenci 2015 oženil s modelkou Ester Sátorovou, vydělal na odměnách 29 491 328 milionu dolarů, v přepočtu přes 683 milionů korun.

Reklama