Hlavní obsah

Statisícová demonstrace na Letné zachycená v 18 sekundách

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zhruba dvě hodiny trvala v sobotu demonstrace na pražské Letné, kterou svolal spolek Milion chvilek. Akce se účastnilo podle odhadů na 250 až 300 tisíc lidí. Novinky v časosběrném videu trvajícím pouhých 18 sekund ukazují, jak celá akce probíhala.

Časosběrné video zachycující demonstraci na LetnéVideo: Novinky

 
Článek

Oficiální start akce byl naplánován na sobotních 14 hodin, tisíce lidí nicméně na Letnou přicházely již desítky minut předtím. Pod heslem „Letná 2 – znovu za demokracii” lidé protestovali především proti současnému premiérovi Andreji Babišovi.

Minář k Babišovi: Čtyři červené čáry, jinak půjdeme do ulic!

Domácí

Na akci se sešlo podle organizátorů 250 až 300 tisíc demonstrantů, policejní odhady hovoří o 250 tisících protestujících. Síla demonstrace tak byla zhruba stejná jako v červnu, kdy se na Letné konala první takto velká akce.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Demonstranti se začali rozcházet z pražské Letné po 16. hodině.

Spolek Milion chvilek dal premiérovi ultimátum do 31. prosince, aby odvolal ministryni spravedlnosti Marii Benešovou a zbavil se Agrofertu, nebo aby odstoupil. V opačném případě svolá spolek další demonstrace, během kterých prý budou „daleko kreativnější“.

Nová výzva Milionu chvilek
„Chceme mít politiky, kteří respektují demokratická pravidla a instituce,nelžou, nekradou, nestraší a nejsou ve střetu zájmů.”
„Chceme být občany, kterým záleží na druhých lidech, zajímají se o stav společnostia převzali za ni svůj díl zodpovědnosti.”
„Chceme žít v zemi, v níž se daří svobodě a spravedlnosti, má zdravou krajinu, a kde každý může žít beze strachu, důstojně a rád.”
Zdroj: Web spolku Milion chvilek

Akce vyvrcholila zpěvem státní hymny krátce po 16. hodině, poté se demonstranti postupně rozešli. Velká část z nich zamířila na nedalekou stanici metra Hradčanská, kde se již po několika desítkách minut tvořily dlouhé zástupy čekajících na další spoje metra.

Stanice Hradčanská po ukončení demonstrace na Letné byla přeplněna cestujícímiVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Reklama

Související články

Letná dala Babišovi ultimátum do konce roku

Pod heslem Letná 2 – znovu za demokracii se v sobotu odpoledne na Letenské pláni v Praze konala další demonstrace, kterou pořádal spolek Milion chvilek....

Výběr článků

Načítám