Ekologickí aktivisti zablokovali terminál na ženevskom letisku

Desiatky aktivistov za ochranu klímy zablokovali prístup k terminálu pre súkromné lietadlá na letisku vo švajčiarskom meste Ženeva, pričom žiadali ukončenie tohto "absurdného" spôsobu luxusnej dopravy, informovala agentúra AFP.

16.11.2019 19:49
debata (12)

Na proteste organizovanom hnutím Extinction Rebellion (Vzbura proti vyhynutiu) sa zúčastnilo približne sto ľudí. Skupiny aktivistov niekoľko hodín blokovali prístup k trom vchodom do budovy. Protestujúci tancovali, spievali a niesli transparenty s nápismi „Buďte súčasťou riešenia, a nie znečistenia“.

„Čelíme stavu absolútnej klimatickej núdze,“ povedal pre AFP hovorca Extinction Rebellion Michael Metry. Súkromné lietadlá podľa jeho slov vyprodukujú 20-krát viac emisií oxidu uhličitého ako bežné lietadlá. „Je pre nás veľmi dôležité odsúdiť tento úplne absurdný a nespravodlivý spôsob dopravy, ktorý využíva len veľmi malá časť populácie,“ dodal.

Na letisku v Ženeve na nepovolený protest dohliadalo množstvo policajtov. Tí okolo poludnia demonštrantov vyzvali, aby sa legitimovali a následne v malých skupinkách z letiska odišli. Protestujúci ich výzvy poslúchli a letisko pokojne opustili.

Hovorca polície Silvain Guillaume-Gentil pre spravodajskú agentúru ATS uviedol, že zatiaľ nie je rozhodnuté, či budú voči aktivistom vznesené obvinenia.

Skupina Extinction Rebellion využíva občiansku neposlušnosť, aby poukázala na riziká, ktoré predstavuje klimatická zmena a úbytok druhov v živočíšnej a rastlinnej ríši.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #Ženeva #ekologickí aktivisti #Extinction Rebellion