Hlavní obsah

Komunistický režim se udržel pomocí tanků, řekla Čaputová

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Komunistický režim se podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové v předlistopadovém Československu udržel pomocí tanků, které do země v roce 1968 poslal sovětský diktátor Leonid Brežněv. Čaputová to řekla v sobotu v projevu u příležitosti výročí pádu komunismu. Slovákům se podle ní ani 30 let po revoluci nedostává rovnosti v důstojnosti a právech.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Český prezident Miloš Zeman a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Článek

Prezidentka poděkovala všem účastníkům protestů v listopadu 1989. „Na svém konci působil tento režim tragikomicky, ale nikdy by se nemělo zapomínat na fakt, že na toto zřízení doplatilo životy přes 5000 lidí,“ uvedla hlava státu v projevu na sobotním galakoncertu Děkujeme, že můžeme v historické budově Slovenského národního divadla.

Podle Čaputové bylo posledních třicet let určitě lepším obdobím než prvních třicet let existence Československa, které zažilo hospodářskou krizi, nástup Adolfa Hitlera, Mnichov, protektorát a válečnou Slovenskou republiku, druhou světovou válku a únor 1948.

„V klidu a přátelsky jsme rozdělili společný stát Čechů a Slováků, Slovenská republika se stala řádným členem Organizace Spojených národů, Rady Evropy, Evropské unie a Severoatlantické aliance. Patříme do schengenského prostoru a díky přijetí eura jsme integrováni v unii hlouběji než naši sousedé. Slovenská republika ještě nikdy nepatřila do společenství zemí s tak výjimečnými demokratickými a civilizačními hodnotami jako dnes. Bez listopadu 1989 by to nebylo možné,“ řekla prezidentka.

Slovensko čelí krizi důvěry

„Ústavní garance, podle níž jsou si lidé svobodní a rovni v důstojnosti i v právech, zůstává víc na papíře, než proniká do reality,“ uvedla  Čaputová.

Hlava státu upozornila rovněž na současnou polarizaci slovenské společnosti.

„Čelíme krizi důvěry, jsme svědky odhalování velkých selhání ve fungování spravedlnosti, informací o propojení byznysu a politiky, oligarchizaci společnosti. Kdo od změn v roce 1989 očekával, že to bude automaticky znamenat pouze vývoj k lepšímu, musel se zákonitě dožít zklamání. Demokracie je příležitost, nikoliv záruka úspěchu,“ řekla Čaputová.

SPECIÁL: 17. listopad 39|89 - 80 let od uzavření vysokých škol, 30 let od sametu

Speciály

Reklama

Výběr článků

Načítám