Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Poslední vystoupení? Našlapaná Lucerna aplaudovala Martě Kubišové ve stoje

Zpěvačka Marta Kubišová na koncertu k 30. výročí sametové revoluce, který se konal 16. listopadu 2019 v pražském paláci Lucerna. foto: ČTK

Reportáž
PRAHA - Věkový průměr je asi o něco vyšší než pár hodin před tím na Letné, i tak se tu ale objevuje spousta lidí s odznáčky Milionu chvilek. „Ten slam poetry byl lepší, ale jinak slabší než minule,“ hodnotí teenager v Lucerně letenskou demonstraci. Kolem chodí lidé, často s gramofonovou deskou Marty Kubišové či s jejím cédéčkem v ruce. I srolovaný plakát je sem tam k vidění.
  21:37

Havel 80: Václav si srdíčko u podpisu půjčil ode mě, vzpomíná Kubišová

Pódium je decentně nasvícené v barvách české trikolóry. Ochozy i řady židlí na parketu jsou již pár minut po sedmé plné. Míst na stání bylo prodáno tolik, že řada lidí si výhled na účinkující zrovna neužila. Údery zvonu odbíjí jedenkrát, dvakrát a třetí zvonění už noří Lucernu do tichého očekávání a brzy i do temna.

Marta Kubišová zahájila písní „S nebývalou ochotou“ za velkého aplausu zcela...
V první polovině programu dále zazpívali Jan Křížek a Vojtěch Dyk (na snímku).

Obrazovka za pódiem se rozsvěcí a hlasatelka československé televize oznamuje, že pustí záběry z Národní třídy 17. Listopadu 1989. „O těchto záběrech se debatuje a v Praze se na některých místech veřejně promítají. Následují důvěrně známé scény z demonstrací, které před třiceti lety svrhly komunistický režim.“ Po jejich skočení Lucerna aplauduje. Také poznámka pořadatelky, že v první řadě sedí Dagmar Havlová, vyvolá minimálně půlminutový potlesk.

„Prší a venku se setmělo,“ zní Lucernou z úst návštěvníků, když kytarista Jan Křížek zařadil na program píseň Karla Kryla Bratříčku, zavírej vrátka. Známý Sluneční hrob vyvolává nadšení už po prvních tónech.

Vojtěch Dyk nejprve pomocí jednoduchých popěvků rozezpíval obecenstvo a následně přešel plynule do Lady Karneval, písně, kterou proslavil nedávno zesnulý Karel Gott. Energie slavné melodie měla na Lucernu znatelný efekt nabití energií.

Modlitba pro Martu v Lucerně. Kubišová zazpívá 16. listopadu k výročí sametové revoluce

Jenže hlavní hvězda večera byla jen jedna. Tu uvedl na pódium moderátor ČT Jakub Železný. Ještě než stihla Marta Kubišová vydat jedinou hlásku, vyvolala potlesk ve stoje. Ten by nepochybně trval významně déle, kdyby noblesní moment nepřerušila živelná skladba S nebývalou ochotou následovaná ikonickým Někde musí být ráj, emotivním Teď i nadšeně přijímané Lampa i Ring-o-ding, Pan a další.

Marta Kubišová se dočkala zaslouženého přijetí hvězdy nejvyšší kategorie. Odzpívala v Lucerně svoje zřejmě poslední vystoupení vůbec. Ale kdo ví, něco podobného tvrdila i při „posledním“ koncertu v rodných Českých Budějovicích.