Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Příběh skutečného Krále Šumavy: Josef Hasil (†95) při přestřelce zastřelil kolegu, o rok později mu zabili bratra

Autor: ČTK, dce - 
17. listopadu 2019
05:01

Pomáhal lidem z komunistického Československa za lepším životem v zahraničí, kvůli tomu ale rodinu a blízké „Krále Šumavy“ Josefa Hasila (†95) perzekvovali komunisté. Při jednom přechodu měl dokonce zabít jiného pohraničníka při přestřelce. Valnou většinu života ale nakonec strávil ve Spojených Státech v Chicagu, kde také v pátek zemřel.

Josef Hasil, přezdívaný „Král Šumavy“, který se narodil 8. února 1924 v chudé šumavské rodině, patří mezi nejznámější představitele protikomunistického odboje. Někdejší pohraničník pomohl na přelomu 40. a 50. let desítkám lidí dostat se přes hranice na Západ a jeho příběh inspiroval filmaře i spisovatele. 

Hasilovo rozhodnutí převádět lidi se zrodilo krátce poté, co se v únoru 1948 ujali moci komunisté. Mladík, který za války po útěku z totálního nasazení pomáhal jako spojka partyzánům, měl v té době v uniformě SNB hlídat hranice, raději ale pomáhal lidem ohroženým nastupující mocí k útěku. V říjnu 1948 ale po jedné cestě přes „čáru“ skončil v rukou pohraničníků a později smutně proslulý Karel Vaš jej poslal na téměř 10 let za mříže. Po půl roce se ale Hasilovi podařilo z tábora uprchnout.

V Německu vstoupil do služeb americké výzvědné služby, stal se agentem-chodcem a znovu převáděl lidi, ale také dodával odboji vysílačky či další materiál. Díky znalosti terénu i výtečnému sluchu se mu dařilo přecházet nepozorovaně, přesto se ale několikrát i „Král Šumavy“ - jak o něm hovořily i materiály komunistické bezpečnosti - dostal do přestřelky. V jedné z nich zemřel v prosinci 1949 mladý pohraničník.

„Já jsem se vždycky snažil vyhnout tomu, abychom museli použít zbraně, ale tehdy jsme měli smůlu. Když jsme večer vyrazili směrem k hranici, tak bylo pěkně, ale po cestě napadl sníh a napadlo ho dost, takže naše stopy byly vidět. A jak jsme přecházeli cestu, tak jsem je uviděl, viděl jsem, jak tam jde dvoučlenná hlídka. Okamžitě jsme se stáhli zpátky do lesa a zaujali pozice, o kterých jsme si mysleli, že jsou pro nás bezpečné. A čekali jsme, až přejdou. Jenže jeden z těch strážníků najednou vběhl do lesa a už to na nás pálil ze samopalu. Já jsem začal střílet jeho směrem, ale nevím, jestli jsem ho zasáhl, nebo dokonce oba dva, kulky lítaly všude. V takových chvílích ani není čas o tom přemýšlet. Jakmile střelba utichla, museli jsme rychle pryč, protože od hranice jsme byli ještě daleko. Až později jsem se dozvěděl, že jeden pohraničník zůstal ležet mrtvý a ten druhý byl těžce raněný,“ řekl Hasil v únorovém rozhovoru pro Lidovky.

v září 1950 pak v jiném ozbrojeném střetu zahynul Hasilův bratr Bohumil. „Bohumil tenkrát neměl jít, vybral si nebezpečnou trasu, ale nedal si říct. Vrátil se domů proto, aby do Německa převedl svého syna, kterému bylo sotva pár měsíců, byl ještě v peřince. Bratr ale bohužel padl do léčky, dostal devět zásahů. Já jsem šel trochu jinudy a podařilo se mi vyváznout. Skončil jsem, až když se začaly natahovat dráty podél hranice a už jsem nemohl převádět.“

Už koncem 50. let Hasilův osud, byť notně překroucený a zkombinovaný s životem dalšího šumavského převaděče Franze Nowotneho, posloužil jako předloha snímku Král Šumavy režiséra Karla Kachyni. Ideologicky podbarvený film ale měl s realitou jen málo společného, skutečný Hasil totiž přežil všechny úklady a v roce 1953 s převáděním skončil. Přestěhoval se do USA, kde prošel řadou povolání, až zakotvil jako kreslič v automobilce General Motors, kde zůstal až do penze.

Do Československa se mohl vrátit teprve po roce 1989, kdy se také konečně viděl se synem Josefem Vávrou, trvale ale zůstal žít za oceánem. Osudu Hasila, který 28. října 2001 dostal od prezidenta Václava Havla medaili Za hrdinství, se věnovali i filmaři nebo spisovatelé. V roce 2001 představila režisérka a scenáristka Kristina Vlachová snímek Zpráva o Králi Šumavy, o 11 let později vyšla kniha Návrat Krále Šumavy spisovatele Davida Jana Žáka, jež se loni dočkala i komiksové podoby.

Hasil zemřel v pátek 15. listopadu ve věku 95 let v Chicagu. Informovala o tom Česká misie ve městě Brookfield v americkém Illinois, zprávu Blesk.cz potvrdil Hasilův syn Josef Vávra. Zpráva o smrti otce ho prý zaskočila, mluvil s ním po skypu před týdnem a vypadal v pořádku. 

MrGee ( 18. listopadu 2019 16:27 )

Nekteri poukazuji, ze pan Hasil nevyvijel sve aktivity v takovem mnozstvi zdarma. Kazda cinnost ci spotreba cehokoliv ma sve naklady. Vy si muzete dovolit veci zdarma?I pri te nejlepsi vuli...opravdu? A jak dlouho? A vy vite co bylo jeho odmenou? Vy jste tam byli?

Kovo ( 18. listopadu 2019 12:23 )

Ahoj lidi, jak píše soudruh Babiš, zvedají se mzdy, důchody, ale i tak vás okradu, oto co vám ještě zůstalo, Já jsem Babišsssssssss, *** Babiš!!!!!!!!!!

Krziz ( 18. listopadu 2019 12:20 )

To ty debile nikdy nepochopis, mi se mlatili radi mezi sebou, to je takovy mistni sport a navic vzdy jsme se porazili sami

Krziz ( 18. listopadu 2019 12:16 )

No hlavne, ze to delal zcela zdarma

MrGee ( 17. listopadu 2019 20:18 )

Muzete se podivat do zrcadla?

Zobrazit celou diskusi