Zdroj: Vimeo
Online reportáž

Koncert zahájila zpěvačka Aneta Langerová. Do programu organizátoři zařadili třeba vystoupení kapel Poletíme?, Vltava, Dunaj, Tata Bojs, Buty, Mig 21 či Vypsaná fixa. Krylovu píseň Anděl zazpíval Thom Artway. S Modlitbou pro Martu vystoupila zpěvačka Annamária d´Almeida. Českou hymnu slyšelo náměstí v podání Matěje Rupperta z kapely Monkey Business.

Pohled na zapálené svíčky u památníku událostí 17. listopadu 1989 na Národní třídě v Praze, kde si 17. listopadu 2019 lidé připomínali 30. výročí sametové revoluce
Nezůstal žádný koridor. Desetitisíce lidí zaplnily Národní třídu

Hudební čísla proložili organizátoři krátkými proslovy známých osobností. Pořadatelé pozvali třeba kněze Tomáše Halíka a Václava Malého, právníka Jiřího Přibáně, spisovatele Jáchyma Topola, novinářku Lídu Rakušanovou, ústavního právníka Jana Kyselu, ředitele knihovny Knihovny Václava Havla Michaela Žantovského či bývalé studentské vůdce Martina Mejstříka a Šimona Pánka.

Pozdrav od dalajlámy 

"Přes všechno, co se děje, je to velký úspěch, kde jsme (30 let po pádu komunistického režimu)," řekl publiku na Václavském náměstí Pánek. Podle něj nemá smysl propadat apatii a naštvanosti, a tím přispívat k dalšímu rozdělování společnosti.

"Mnozí z nás, kteří jsme byli před 30 lety na náměstích a balkonech, jsme spoustou věcí znechuceni. Nejhorší je si ale myslet, že ti, kteří tu nejsou, nic nechápou, nejsou dost chytří a jejich hlas je míň než náš. Jestli máme mít šanci v této zemi slušně žít, musíme rozdíly překonat," vyzval Pánek. O nerozdělování společnosti mluvili i další vystupující.

Publikum si vyslechlo také pozdrav, který k 30. výročí sametové revoluce poslal dalajlama. Tibetský duchovní vůdce v něm řekl, že "české bratry a sestry" zdraví se vzpomínkou na svá setkání s prezidentem Václavem Havlem. Vyzval, Čechy a Češky, aby šířením Havlova odkazu přispěli k mírovému uspořádání světa.

Vyjádřil obdiv k zásadám Evropské unie, která vznikla na mírovém základu. "Jsem čím dál tím starší, ale stále se snažím o to, aby na této planetě panoval mír," řekl na závěr dalajlama s tím, že na prezidenta Václava Havla nikdy nezapomene.

Podzim v Královéhradeckém kraji.
Výrazně teplejší počasí než před 30 lety. V Česku dnes padaly rekordy

Události minulého století a pád komunismu ukázala videoprojekce na historickou budovu Národního muzea. Připomněla válečnou vřavu, maďarské povstání, okupační tanky v Československu v roce 1968, Chartu 77, polskou Solidaritu, Palachův týden, pád zdi v Berlíně, zásah na Národní třídě i následující okamžiky. Na závěr se český dvouocasý lev zbavil ve znaku rudé hvězdy a získal korunu. Lidé si na Václavském náměstí po 30 letech zazvonili i klíči.

Kvůli vzpomínkovým akcím a koncertu platila v centru dopravní omezení. Na magistrále u Václavského náměstí před muzeem mají podle policie trvat do půlnoci.

Večer oslavy završilo předávání Cen Paměti národa v Národním divadle. Slavnost, na které byly ceněny osobnosti z Česka, Maďarska, Slovenska, Polska a Německa, doprovodily projekce na domy na Národní třídě. I letos 17. listopad v Praze doprovodil satirický průvod masek Sametové posvícení, připomněl ho jako Mezinárodní den studentstva.

Zvonění zvonů i Modlitba pro Martu

Potlačení demonstrace na Národní třídě před 30 lety připomnělo krátce po 17:00 po celé zemí také zvonění zvonů. K akci se přidala většina rozhlasových stanic tím, že ve stejný čas pustila píseň Modlitba pro Martu.

Andrej Babiš v Národním muzeu
Na členství v KSČ nejsem pyšný. Nebyl jsem statečný jako Havel, uvedl Babiš

Akce, které na oslavu 17. listopadu pořádaly v Praze a dalších desítkách měst občanské iniciativy, zastřešila jako v minulých letech platforma s názvem Festival svobody. Zahrnovala slavnost Korzo Národní, která letos poprvé obsadila celou Národní třídu, od Národního divadla po Jungmannovo náměstí, a nabídla koncerty, divadlo, autorská čtení, výstavy nebo program pro děti.

Ukázka velkoformátové projekce na Národní třídě: 

Zdroj: Youtube

Program v Praze završilo v Národním divadle předávání Cen Paměti národa, kterými obecně prospěšná společnost Post Bellum oceňuje pamětníky zlomových momentů minulého století. Letos je dostali polský disident a bývalý lídr hnutí Solidarita Wladyslaw Frasyniuk, maďarský a německý političtí vězni László Regéczy-Nagy a Dietrich Koch, herečka Dalma Špitzerová, která přežila holokaust, a Miroslav Hampl, jenž pomáhal vězňům v uranových dolech.

Premiér Andrej Babiš (uprostřed) položil 17. listopadu 2019 kytici na Národní třídě v Praze při příležitosti 30. výročí sametové revoluce
Politici přišli položit květiny na Národní třídu. Pískalo se na Babiše i ČSSD

Také další města ožila vzpomínkami. Například v Brně akce připravovali studenti, univerzity i divadla. Lidé tam mohli 30 let svobody uctít či oslavit při debatách, koncertech i v lampionovém průvodu.