Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Česko

Na Václavském náměstí slavily 17. listopad desítky tisíc lidí, z pódia zněly vzkazy z celé republiky

Lidé na Václavském náměstí sledují Koncert pro budoucnost. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Sledujeme online
Praha - Až 40 000 lidí přišlo v neděli odpoledne podle odhadů policie na Národní třídu v Praze při oslavách 30. výročí sametové revoluce. Podobný počet lidí dorazil vpodvečer i na Václavské náměstí, kde začal Koncert pro budoucnost a kde se uskutečnila i videoprojekce na budově Národního muzea. Policie to uvedla na Twitteru. Národní třída se během odpoledne zcela zaplnila a dav lidí se přeléval i do okolních ulic.
  8:05

Příliv lidí začal již po 14:30 průvodem kopírujícím pochod demonstrantů v listopadu 1989 z Albertova na Národní třídu. „Odhadované počty účastníků na dnešním pochodu z Albertova je 8000 až 10 000, počet účastníků v ulici Národní až 40 000,“ oznámila policie před 18:30.

Ve stejnou dobu bylo podle policistů aktuální také 35 000 až 40 000 lidí na Václavském náměstí. „Počet se však s ohledem na změnu programu může změnit,“ doplnila policie.

Na Vyšehradě byla odpoledne řada pamětníků událostí z listopadu 1989. „Prošla jsem celý průvod až na Národní. Nevím odkud, ale najednou se tam objevily červené barety. Nemohli jsme dýchat. Jediná cesta ven byla podloubím. A já zdálky viděla, jak mou mámu mlátí obuškem,” vzpomínala Jana Svatošová.

Praha je plná vzpomínkových akcí

V centru Prahy se propojilo několik akcí zastřešených Festivalem svobody. Jde o studenty organizovaný Svobodný listopad na Albertově, Koncert pro budoucnost, který obsáhne celý prostor Václavského náměstí, Korzo Národní se protáhne z Národní třídy na Jungmannovo náměstí. Večer oslavy završí předávání Cen Paměti národa v Národním divadle.

Do pražského Národního muzea přijeli premiéři zemí visegrádské čtyřky (V4), tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, a předseda německého Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble, aby uctili výročí pádu komunismu. Státníci vystoupili s projevy a posléze si v muzeu prohlédli výstavu Sametová revoluce.

Ostnaté dráty či rostoucí panelové domy. Videomapping na Národní připomněl milníky novodobých dějin

Na začátek zhlédli shromážděné osobnosti videomapping  s názvem Cesta ke svobodě.  Šlo o stejný videomapping, který diváci budou moci zhlédnout večer na Václavském náměstí v 19.30 a znovu ve 22.00 v rámci Koncertu pro budoucnost.

Videomapping v budeově národního muzea v rámci oslav 30. výročí sametové revoluce.

Videomappingem začal 17. listopadu 2019 v Národním muzeu v Praze slavnostní program k 30. výročí sametové revoluce, kterého se kromě dalších hostů účastní předseda vlády Andrej Babiš spolu s dalšími premiéry zemí V4 a předsedou Německého spolkového sněmu Wolfgangem Schäublem.

„Já jsem byl v komunistické straně. Nejsem na to hrdý. Neměl jsem tolik odvahy jako Havel,“ sdělil Babiš. Odvaha Václava Havla za komunismu a při sametové revoluci byla obdivuhodná, dodal.

Andrej Babiš na začátek svého projevu ocenil videomapping. Připomněl také třicetileté výročí „nejvýznamnější události v novodobých dějinách České republiky“ a poukázal, že protesty a demonstrace probíhaly už během roku 1989. Poděkoval národům, jejichž premiéři na akci dorazili a vyzdvihl roli Maďarů, Slováků i Poláků při pádech komunistických režimů. Babiš také zrekapituloval nejpodstatnější události listopadu 1989.

Především výzvy k dialogu a hledání toho, co spojuje současnou společnost, zazněly na nedělním pietním shromáždění u Hlávkovy koleje. Přes dvě stovky účastníků si zde připomněly tragické události z listopadu 1939, kdy okupanti při protinacistické demonstraci smrtelně zranili studenta Jana Opletala. Uzavření vysokých škol nacistickými okupanty 17. listopadu 1939 a umučeného a popravené studenty si v neděli připomněli zástupci akademické obce, studentů, armády i politici.

VIDEO: Babiš položil květinu na Národní třídě. Lidé skandovali a pískali, ochranka je vytlačila

Pískot na Národní třídě

Na Národní třídě v neděli po 08.00 uctili památku listopadu 1989 představitelé ČSSD v čele s předsedou a vicepremiérem Janem Hamáčkem. Lidé na ně pískali, volali hanba a Hamáčka nazývali „ocáskem“. Hamáček poté v reakci novinářům řekl, že lidé mají právo vyjadřovat svůj názor, stejně jako on má povinnost si výročí připomenout. O několik minut později přišel položit květiny na Národní třídu také místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Lidé pískali po 10.00 také na Václava Klause mladšího.

Zapálené svíčky na Národní třídě.
Lidé na Národní třídě.

Na Národní třídu v neděli přišel položit květinu americký velvyslanec v Česku Stephen King. Lidé mu tleskali a volali „Děkujeme“. King novinářům řekl, že přišel oslavit 30 let svobody, demokracie a vlády práva. „Byli jsme tu včera, jsme tu v neděli a budeme tu zítra,“ dodal k roli Spojených států.

Pietní akt pořádaný studenty na Albertově

Na členství v komunistické straně nejsem pyšný, nebyl jsem tak statečný jako Havel, řekl Babiš

Stovky lidí přišly v nedělní poledne na vzpomínkovou akci na pražský Albertov, aby si připomněly studentské události roku 1939 a 1989. Na shromáždění vystoupili zástupci vysokých škol i bývalí studentští vůdci. Společným jmenovatelem jejich proslovů byla výzva k aktivitě a převzetí odpovědnosti za vývoj v zemi.

„Nesmíme zapomenout na události před 30 a 80 lety. Historie ukazuje, že když se zapomene a bere se vše jako samozřejmost, může se stát, že se může plíživě vrátit zpátky to, co nechceme,“ řekl předseda Rady vysokých škol Milan Pospíšil. Podle něj před 30 lety studenti a další účastníci akce na Albertově „otočili koly dějin“ a hlavně mladá generace by měla být aktivní. „Musíme my sami, ne že někdo to udělá, abychom pořád nekňučeli, jak nám vyčítají i ze zahraničí, že Češi pořád kňourají,“ dodal Pospíšil.

Disidentka, signatářka a mluvčí Charty 77 Dana Němcová vystoupila na Albertově v rámci pietního aktu.

Pietní akt na Albertově v rámci 30. výročí sametové revoluce.

I letos 17. listopad v Praze doprovodil satirický průvod masek Sametové posvícení, připomenul ho jako Mezinárodní den studentstva.

Poslední vystoupení? Našlapaná Lucerna aplaudovala Martě Kubišové ve stoje

Potlačení demonstrace na Národní třídě před 30 lety připomenulo krátce v 17.11 po celé zemí také zvonění zvonů. K akci se přidala většina rozhlasových stanic tím, že ve stejný čas pustila píseň Modlitba pro Martu.

Autoři: ,