Hlavní obsah

Nebyl jsem statečný jako Havel, řekl v projevu plném díků Babiš

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ČTK, ber, ren

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v neděli sešel s premiéry zemí Visegrádské čtyřky a s předsedou německého Spolkového sněmu. V Národním muzeu se společně zúčastnili programu k výročí 30 let od sametové revoluce. Babiš v projevu především chválil i děkoval. Přiznal zároveň, že nebyl tak statečný jako někdejší prezident Václav Havel.

Projev Andreje Babiše v Národním muzeu v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

„Václav Havel. Jeho odvaha za komunismu byla obdivuhodná, i když názory na něj se různí. Navíc jsem nebyl v listopadu 1989 v Československu. Jak většina z vás ví, byl jsem členem KSČ, a nejsem na to pyšný. Jak jsem mnohokrát řekl, tak jsem nebyl tak statečný a angažovaný jako Havel,” řekl v rámci svého projevu.

Babiš: Lidé žijí ve lži, pracuju pro jejich lepší život

Domácí

Záznam: Projev Andreje Babiše a dalších významných osobností v Národním muzeuVideo: Novinky

Premiér v projevu sliboval překvapení. Postupně poděkoval studentům, politikům, hercům, exulantům i zakladatelům Občanského fóra. „Chci jako premiér zpětně vyjádřit vděk a pokoru. Díky vám, kteří jste měli odvahu a vyšli 17. listopadu z Albertova na Národní třídu,” pokračoval v projevu premiér.

Připomněl i historické souvislosti a brutální potlačení demonstrací na Národní třídě v listopadu 1989. „To, co trvalo v Polsku 10 let a v Maďarsku 10 měsíců, tak v ČSSR trvalo jen 10 dnů,“ řekl premiér Babiš.

 Morawiecki: Ať žije svoboda a demokracie

Kromě Babiše se oslav k třicátému výročí od sametové revoluce v Národním muzeu účastnili také slovenský premiér Peter Pellegrini, polský předseda vlády Mateusz Morawiecki, maďarský premiér Viktor Orbán a předseda Německého spolkového sněmu Wolfgang Schäuble.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiéra Andreje Babiše doprovodila do Národního muzea v Praze v neděli manželka Monika.

„Gratuluji této hrdé zemi a hrdému národu k takovému velkému dni,“ řekl z pódia v Národním muzeu Schäuble.

Polský premiér ve svém projevu vzpomínal na rok 1989. „Před třiceti lety padaly zdi a režimy a Evropu ovládla vlna optimismu. Země našeho regionu si zvolily cestu svobody a demokracii. Nyní můžeme říci, že to byla dobrá volba. Ať žije svoboda a demokracie,“ prohlásil Morawiecki.

Slovenský premiér zase hovořil o Havlovi a Dubčekovi. „Naše Československá forma přechodu k demokracii je charakterizována dvěma osobnostmi, tedy Václavem Havlem a Alexadrem Dubčekem. Při vzpomínce na ně si připomeňme, že změny proběhly bez násilností a v ústavních rámcích, což není samozřejmostí,“ řekl Pellegrini.

Demonstraci nekomentoval

K sobotní demonstraci na Letné, kterou organizovala iniciativa Milion chvilek se během projevu vůbec nevyjádřil. Pořadatelé přitom dali premiérovi ultimátum k 31. prosinci.

Požadují, aby se Babiš zbavil holdingu Agrofert a odvolal ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO), nebo aby odstoupil. Pokud jejich požadavkům nevyhoví, zorganizují po novém roce další demonstrace, o kterých bude slyšet i v cizině.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš telefonuje před Národním muzeem v Praze, kde se spolu s premiéry zemí V4 a předsedou Německého spolkového sněmu Wolfgangem Schäublem zúčastní 17. listopadu 2019 slavnostního programu k 30. výročí sametové revoluce.

Oslavy 17. listopadu vyvrcholily na Václavském náměstí, přišly desítky tisíc lidí

17. listopad

Reklama

Výběr článků

Načítám