VIDEO: Byl jsem člen KSČ a nejsem na to pyšný, řekl Babiš. Podívejte se na projevy v Národním muzeu

Národní muzeum v Praze pořádá v neděli slavnostní program k 30. výročí sametové revoluce. V rámci této akce vystoupili premiéři zemí visegrádské čtyřky se svými projevy. Ten přednesl i český premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Následně si premiéři spolu s předsedou Německého spolkového sněmu Wolfgangem Schäublem prohlédli výstavu Sametová revoluce a multimediální expozici momenty 20. století.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 11:50 17. 11. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Dívejte se na můj zítřejší projev v Národním muzeu. Vyjádřím se v něm k našemu nejvýznamnějšímu svátku. Řeknu vše, co považuji za nutné a vhodné. Možná budete překvapeni,“ slíbil premiér již v sobotu v reakci na demonstraci spolku Milion chvilek pro demokracii na Letenské pláni.

Babiš svůj projev začal pochvalou, kterou si vysloužil ředitel Národního muzea Michal Lukeš za video, které politici zhlédli na samém začátku akce a které se bude v neděli večer promítat na budově Národního muzea v Praze. „Je vidět, že jste si zasloužil to vyznamenání, které jsem před rokem navrhl,“ řekl český premiér.

VIDEO: Premiér Babiš položil nad ránem květiny na Národní třídě, přítomní ho opět vypískali

Číst článek

„Dnes je to třicet let od chvíle, kdy začala nejvýznamnější událost v novodobé historii naší republiky,“ zdůraznil svůj projev Babiš. Vzpomínal, že to nebyla první demonstrace, protože ty se konaly už v lednu 1989 k výročí úmrtí Jana Palacha a byly agresivně potlačené. „Nezapomínáme, že to byli právě Poláci, kteří si jako první vybojovali svobodné volby,“ pokračoval Babiš.

Premiér v projevu obdivoval odvahu Václava Havla za komunismu a sametové revoluce. „Jak jistě víte, já jsem byl členem komunistické strany. Nejsem na to pyšný. Jak jsem mnohokrát řekl, nebyl jsem v té době tak statečný a angažovaný jako Havel,“ zhodnotil svou minulost.

„Dnes jsem tady, zvolený premiérem naší země ve svobodných demokratických volbách. Proto chci alespoň zpětně vyjádřit vděk a pokoru. Díky vám, kteří jste měli odvahu a vyšli v listopadu 1989 z Albertova na Národní třídu,“ poděkoval všem hercům a studentům, kteří se hned v noci po demonstraci začali zabývat brutálním zásahem socialistické bezpečnosti proti pokojné demonstraci.

Co požadují organizátoři protestu na Letné? Babišovu rezignaci, spolupráci politiků i zdravou krajinu

Číst článek

Poděkoval i těm, kteří založili iniciativu Most, pracovali v různých iniciativách, spolcích a organizacích, ale i všem, kteří pracovali v disentu a exilu. „A hlavně díky vám všem, kdo jste založili Občanské fórum. Výsledkem je, že do měsíce a dvanácti dnů jsme měli novou ústavu, novou vládu a nového prezidenta,“ pokračoval Babiš a dodal, že děkuje i těm, kteří Českou republiku v roce 1999 dovedli ke vstupu do Severoatlantické aliance a v roce 2004 do Evropské unie a v roce 2007 do schengenského prostoru.

„Politické názory jsou od toho, abychom se v nich lišili. Já pracuji a chci dále pracovat jako premiér pro všechny občany naší země. To hlavní je, že jsme všichni Češi. Občané země, která má skvělé, pracovité a kreativní lidi. Vsadím se, o co chcete, že předběhneme ještě spoustu zemí nejen v rámci Evropy, ale celého světa,“ řekl ve svém projevu Babiš. Zdůraznil, že se Česká republika nachází v nejlepším a nejsvobodnějším období své existence.

Premiér prohlásil, že je nejdůležitější udržet získanou svobodu a demokracii pro příští generace. „Zatím jsme nedokázali spoustu z toho, co lidé v roce 1989 čekali, ale nevzdáváme to. Pracujeme na tom, aby se měli všichni lépe. Přejme si navzájem, ať se nám to daří. Na úspěchu naší země pracujme všichni společně bez zbytečné zloby, agrese a nenávisti,“ řekl závěrem předseda vládnoucího hnutí ANO Babiš.

Premiér Babiš již ráno před sedmou hodinou spolu se svými ministry položil květiny a zapálil svíčky na Národní třídě. Skupina lidí, která se v tu chvíli u památníku nacházela, na ně reagovali pískotem a výkřiky „Hanba!“. Hodinu poté přinesli kytice i pracovníci prezidentské kanceláře. 

Odtud se Babiš v doprovodu členů vlády pěšky vydal na Václavské náměstí do hotelu Jalta, ze kterého pokračoval do Národního muzea. 

vtk, jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme