Souhrn kvalifikace o postup na ME 2020 - neděle 17.11.

17.11.2019, 22:42
Aktuality
Česko se s kvalifikací o postup na mistrovství Evropy rozloučilo porážkou v Bulharsku a za vedoucí Anglií, která zvítězila v Kosovu, zůstane o šest bodů. Ukrajina udržela neporazitelnost remízou v Srbsku, zatímco Portugalci si výhrou v Lucembursku zajistili místenku na Euro. Další výhry zaznamenaly Francie a Turecko...
Skupina A

Bulharsko - Česko 1:0

17.11.2019 18:00

Góly: 56. Vasil Božikov

S jistotou postupu vyrazili čeští reprezentanti do bulharské Sofie, kde před podivnou kulisou čelili domácímu výběru. Mise to úspěšná nebyla. Přestože hosté byli aktivnějším celkem, nedokázali branku vstřelit, naopak za domácí se prosadil Božikov.

V nových dresech přijeli k poslednímu zápasu svěřenci Jaroslava Šilhavého. Ten udělal oproti duelu s Kosovem v sestavě pět změn. Na hrotu nastoupil Ondrášek místo Krmenčíka, kompletně nová byla pravá strana, kde Coufala s Masopustem nahradili Kadeřábek a Ševčík. Na stoperu naskočil Kúdela a mezi tři tyče se postavil Kolář.

Češi měli v první půli ze hry rozhodně více. Už v osmé minutě naše ofenziva poprvé vystrčila růžky. Jankto pasem pod sebe našel Ondráška, jehož pokus z první však zblokovala obrana. V závěrečné fázi poločasu po pěkné Daridově přihráv pořádně protáhl brankáře Georgieva Souček.

Krátce po návratu ze šaten dostali hosté příležitost volného kopu, jehož exekuce se ujal Darida. Centr z jeho kopaček se snášel k zadní tyči a nikým netečován prosvištěl jen těsně kolem ní. Podle pořekadla "nedáš, dostaneš" udeřili Bulhaři. Standardní situaci si vzal na starost Despodov, který přesným centrem nalezl nebráněného Vasila Božikova a ten hlavou skóroval.

Muži se lvem na prsou okamžitě soupeře zatlačili, na větší příležitost však museli čekat dlouho. Okolo osmdesáté minuty ovšem bylo v bulharském vápně pořádné horko. Nejprve po zasekávačce vypálil zpoza vápna levačkou Darida, Georgiev jeho ránu s velkými problémy vyrazil na roh.

Podobný pokus si přichystal Hušbauer a ani jeho rána nebyla pro bulharského gólmana snadným soustem. Z následného rohu nepřesně hlavičkoval Souček. Po šikovném uvolnění se Hušbauer jal tentokráte přihrávat, ze strany poslal pas na malé vápno Doležalovi, jenže ten se pro míč vracel a zakončení se mu vůbec nezdařilo.

V závěrečných minutách se už Čechům nepovedlo soupeřovu svatyni ohrozit a potřetí v kvalifikační skupině padli. Postup však v klidu uhájili o čtyři body před Kosovem, Bulhaři zůstali daleko za mistrovstvím Evropy.

Více informací k zápasu

Kosovo - Anglie 0:4

17.11.2019 18:00

Góly: 32. Harry Winks, 79. Harry Kane, 83. Marcus Rashford, 90+1. Mason Mount

Anglie si i na závěr kvalifikačního cyklu zastřílela a v Prištině vyhrála 4:0. Kosovu se tak nepodařilo zopakovat sympatickou přestřelku ze Southamptonu, kde s Albionem padlo o poznání příznivěji 3:5. Konečný výsledek je pro balkánskou zemi poněkud krutý, protože ještě jedenáct minut před koncem vedli Angličané jen o jeden gól.

V utkání už fakticky o nic nešlo. Angličané měli postup i prvenství v kapse, zatímco Kosovo vyhlíží baráž. Přesto chtěli domácí zanechat hezký dojem a s velkým favoritem si to na "férovku” rozdat.

Kosovo poměrně dlouho drželo ofenzivní hvězdy Albionu zkrátka. V 15. minutě se poprvé výrazně přihlásil o slovo Rahem Sterling a Murić musel vyrážet. O zhruba stejnou minutáž později už Harry Winks dostal mezi dvěma stopery spoustu prostoru a času a Muriće bez problému překonal. Anglie tedy vedla 1:0, ale žádná další kanonáda se prozatím nekonala. Kosovo toho Angličanům zase tolik nedovolovalo.

A to i dlouho po změně stran. Pochopitelně Albion se nemusel nikam hnát, dávno měl zajištěn postup a navíc v Prištině vedl. Na tahu byli domácí, ale těm to směrem dopředu příliš nešlo. Po hodině hry měl Murić velké štěstí, když nejprve dobře zasáhl po střele Chilwella a po něm pálil do brankové konstrukce Harry Kane.

Jednobrankový náskok vydržel hostům do 79. minuty, pak přidal druhý gól zblízka Harry Kane a pravá anglická kanonáda, tak jak jí známe z této kvalifikace započala. Za čtyři minuty potrestal rychlý protiútok utaženou placírkou k tyči Marcus Rashford a na konečných 4:0 dal po chybě v rozehrávce Mason Mount. Anglie vyhrála v Kosovu 4:0 a potvrdila pověst nejlépe střílejícího mužstva v rámci celé kvalifikace.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Anglie870137:621
2.Česko850313:1115
3.Kosovo832313:1611
4.Bulharsko81346:176
5.Černá Hora80353:223
Skupina B

Lucembursko - Portugalsko 0:2

17.11.2019 15:00

Góly: 39. Bruno Fernandes, 86. Cristiano Ronaldo

K jistotě postupu potřebovalo Portugalsko porazit na závěr kvalifikace venku Lucembursko a tuhle ambici jakožto favorit tohoto duelu naplnilo. Nakonec si však mohlo dovolit i prohrát, neboť konkurenční Srbsko v souběžné hraném klání s Ukrajinou pouze remizovalo. Mužstvo z jihu Evropy se stalo v pořadí sedmnáctým účastníkem Euro 2020.

Hosté se pochopitelně nechtěli ohlížet na výsledek utkání z Bělehradu a chtěli si zaručit úspěch vlastními silami. Především se v Lucemburku museli vypořádat s pořádně nerovným terénem. Bezpochyby je hodně uklidnil první gól, o který se postaral ještě v první půli Bruno Fernandes, na střeleckou listinu se pak po obrátce zapsal též Cristiano Ronaldo.

Domácí se v tabulce nemohli posunout výše ani níže, cesta na hlavní turnaj v příštím roce pro ně nevedla ani přes dodatečné play-off v Lize národů, a tak se chtěli s tímto rokem rozloučit alespoň povedeným výkonem. Rozhodně si proti mistrům Evropy z roku 2016 ostudu neuřízli, nicméně na nějaký bodový úspěch přece jenom asi dosáhnout nemohli.

Jako první, možná trochu překvapivě, zahrozilo Lucembursko, které se osmělilo už po sedmi minutách hry, avšak Deville, který se propracoval hlavičce po akci Janse, nemířil přesně. Na druhé straně se o tři minuty později objevil ve slušné možnosti Cristiano Ronaldo, jenž si ve vápně narovnal balón na svou levačku, ale gólmana Morise u bližší tyčky nepřekonal.

Na hrbolatém trávníku se i nadále lépe pohybovali Lucemburčané, jejich soupeři docela dlouho trvalo, než se s touto skutečností aspoň trochu srovnal. V 15. minutě vypálil ze slušné pozice Vincent Thill, bránící Rúben Dias však jeho pokus zablokoval, ve 25. minutě zakončoval taktéž jeho spoluhráč Rodrigues, jenže míč nasměroval pouze vysoko nad břevno.

Ve 27. minutě se znovu ozval Cristiano Ronaldo, ale tentokráte jeho střela neměla potřebné parametry a skončila pouze vedle kýženého a chtěného prostoru. Až šest minut před koncem poločasu hosté zasadili Lucembursku první úder. Bernardo Silva z vlastní půlky svým pasem uvolnil Bruna Fernandese, který z hranice šestnáctky svou dělovkou přesně zacílil.

Ve druhém dějství se svěřenci trenéra Luca Holtze snažili o vyrovnání. V 51. minutě měl další velkou šanci Rodrigues, zase ale nebyl v koncovce úspěšný a merunu nasměroval jen mimo bránu hostujícího brankáře Ruie Patrícia. V 68. minutě se snažil založit si vlastní podnikání v protivníkově pokutovém území Vincent Thill, zastavil ho však včas sok João Moutinho.

Mužstvo kouče Fernanda Santose nakonec stvrdilo své vítězství v 86. minutě. Svůj 99. gól v portugalském národním dresu si připsal Cristiano Ronaldo, jemuž tak chybí už jen krůček od jubilejní stovky. Bernardo Silva svým centrem našel Dioga Jotu, který míč sice pořádně netrefil, na úspěšné dorážení byl však připravený muž se sedmičkou na zádech.

Více informací k zápasu

Srbsko - Ukrajina 2:2

17.11.2019 15:00

Góly: 9. Dušan Tadić (pen.), 56. Aleksandar Mitrović - 33. Roman Jaremčuk, 90+3. Artem Bjesjedin

Srbsko doma Ukrajinu neporazilo a jen se tím potvrdil očekávaný scénář, tedy že vedle Ukrajiny postoupilo na evropský šampionát Portugalsko. Srbové mají ještě díky výhře ve skupině Ligy národů šanci na baráž. Zápas na stadionu Rajka Mitiće byl po všech stránkách vyrovnaný, přesto měli blíže ke třem bodům domácí, kteří přišli o výhru až ve třetí minutě nastaveného času.

K vidění byly čtyři branky a celkem svižný ofenzivní fotbal. Už v 8. minutě zahrál ve vápně rukou Matvijenko a sudí Madden se rozhodl odpískat pokutový kop. Dušan Tadić nezaváhal a Srbové vedli 1:0. Ukrajina následně přidala plyn a výsledkem byla tutová šance Jarmolenka, který před poloprázdnou brankou orazítkoval tyčku! Snaha se Ukrajincům přeci jen vyplatila a po půlhodině hry bylo vyrovnáno. Cyhankov po pěkné akci lehce odcentroval na hlavu Romana Jaremčuka a ten z malého vápna vyrovnal.

Roman Jaremčuk mohl být hvězdou prvního poločasu, kdyby těsně před odchodem nevytáhl jeho střelu na rohový kop fantastickým zákrokem brankář Rajković. Jaremčuk přitom mířil velmi dobře, zákrok gólmana byl famózní.

Srbové se ještě jednou v zápase dostali do vedení v 56. minutě, kdy Tadić šikovně odcentroval k Aleksandaru Mitrovićovi a ten se zblízka před Pjatovem nemýlil. Ukrajinci si v Bělehradu nehodlali připsat první porážku, jenomže vyrovnávací gól ne a ne přijít. Tři minuty před koncem Šepeljev zblízka přestřelil a už se zdálo, že Srbové skutečně zvítězí. Nestalo se tak. Ve třetí minutě nastavení ukončil obrovský závar před Rajkovićem milimetrově přesnou střelou Arťom Besjedin. Nebyla to prudká rána, ovšem šla přesně k tyči a Rajković na ní nedosáhl. Srbsko tedy remizovalo s Ukrajinou 2:2.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Ukrajina862017:420
2.Portugalsko852122:617
3.Srbsko842217:1714
4.Lucembursko81167:164
5.Litva80175:251
Skupina H

Albánie - Francie 0:2

17.11.2019 20:45

Góly: 9. Corentin Tolisso, 30. Antoine Griezmann

Francie potvrdila úlohu favorita, z albánské půdy si domů odvezla všechny body a pojistila si první místo ve skupině před druhým Tureckem. Domácí v konečném účtování skončili na čtvrté příčce šest bodů za třetím Islandem, který v posledním duelu porazil Moldavsko. O branky se v Tiraně postarali už v první půli Corentin Tolisso a Antoine Griezmann.

Albánie tímto utkáním otevírala svůj zbrusu nový stadion v hlavním městě za 85 miliónů eur, chtěla si připsat při tomhle debutu nějaký solidní výsledek, na úřadující mistry světa však nakonec nestačila. Velkou motivaci uspět v tomto duelu měl hlavně francouzský lodivod Didier Deschamps, jenž na jihu Evropy odkoučoval jubilejní 100. zápas Les Bleus.

Oba celky naposledy nepředvedly vůbec ideální výkony, nepotěšily své fanoušky a chtěly si bezpochyby napravit svou pošramocenou reputaci. Zatímco hosté aspoň ve čtvrtek zabrali výsledkově a, leč s opravdu notnými potížemi, nakonec skolili doma v tabulce poslední Moldavsko, domácí nečekaně jen remizovali s evropským trpaslíkem z Andorry.

Po sukcesu jako by byla hladovější o něco více Francie, která vstoupila do závěrečného kvalifikačního střetnutí perfektně. Už v 8. minutě měla k dispozici standardní situaci na levé straně, které se chopil exekutor Griezmann, poslal jemný centr do šestnáctky, kde našel přesně hlavičku naskakujícího si Tolissa, a ten nasměroval míč na bližší tyčku.

Tým trenéra Edoarda Rejy nenacházel na tenhle obdržený gól absolutně žádnou odpověď. Jeho soupeř v defenzívě pracoval na výbornou, a i když směrem dopředu také nikterak nezářil, po půlhodině navýšil svoje vedení. Dubois v šestnáctce přihrál přes beka Hysaje balón do středu a ze druhé vlny se za záda gólmana Berishy trefil nabíhající Griezmann.

Pět minut před obrátkou mohli Francouzi přidat ještě jeden přesný zásah, po Griezmannově rohovém kopu se k zakončení hlavou prosadil Lenglet, jenomže jeho dělovka skončila těsně nad břevnem. Domácí se snažili zareagovat na nepříznivý stav až dvě minuty po obrátce, ve vyložené pozici se ocitl Djimsiti, avšak z blízkosti protečoval balón jen do zámezí.

Jinak byli hosté ve druhém dějství i nadále nebezpečnějším mužstvem. V 52. minutě se sám před Berishou ocitl Giroud, neskóroval ale díky perfektnímu zákroku svého soupeře, v 68. minutě se na střeleckou listinu nezapsal Dubois, jehož pokus rovněž polapil Berisha. V 72. minutě byl nejblíže třetímu gólu Giroud, ke své smůle ovšem trefil pouze tyčku.

Více informací k zápasu

Andorra - Turecko 0:2

17.11.2019 20:45

Góly: 17. Enes Ünal, 21. Enes Ünal (pen.)

Na šest zápasů už natáhli svou šňůru bez porážky reprezentanti Turecka. Už s postupem v kapse na závěr zamířili do Andorry, kde uspěli po dvou slepených brankách Enese Ünala v první půli.

Favorité nastoupili do utkání poměrně vlažně a během první patnáctiminutovky si větší příležitost nevypracovali. Až poté balón doputoval nalevo k Bayramovi, který utaženou levačkou pořádně protáhl brankáře Gomese. K míči jako první doběhl Enes Ünal a z bezprostřední blízkosti dopravil míč do odkryté klece.

Bleskově dostali Turci další gólovou příležitost. Enes Ünal si naběhl na povedenou přihrávku za obranu a píchl si míč podél Gomese. Ten jej ve snaze zabránit brance stáhl na zem a sudí po právu ukázal na značku pokutového kopu. Jeho exekuce se ujal sám faulovaný Ünal a na druhou stranu, než skákal gólman, proměnil.

I ve druhé půli režírovali hru hosté, avšak stejně jako v celé kvalifikaci se nedokázali gólově prosazovat. Povedenou střelu předvedl až v sedmdesáté minutě Özcan, jenže pomezní zdvihl praporek a rozhodčí odpískal postavení mimo hru.

Turci i tak své vítězství bez problémů udrželi a skupinu H zakončili na druhém místě s dvoubodovou ztrátou na Francii a dvojnásobným náskokem před Islandem. Andorra se čtyřmi body za sebou nechala alespoň Moldavsko.

Více informací k zápasu

Moldavsko - Island 1:2

17.11.2019 20:45

Góly: 56. Nicolae Milinceanu - 17. Birkir Bjarnason, 65. Gylfi Sigurdsson

Až nečekaně zajímavý zápas byl na závěr rozhodnuté kvalifikační skupiny H k vidění v Kišiněvi. Domácí zde přivítali Island, který sice díky Bjarnasonovi šel do vedení, Milinceanu ale srovnal. Utkání tak rozhodl půl hodiny před koncem Sigurdsson.

Ostrované se do vedení dostali poměrně brzy už po čtvrthodině si o dva hráče narazil Birkir Bjarnason a po druhém pasu od Andersona pronikl až k malému vápnu, odkud prudkou ranou překonal Koseleva. Brzy mohl přidat druhý gól, jenže jeho podařená střela zpoza vápna šibenici těsně minula.

Po návratu ze šaten mohl navýšit vedení Sigurdsson, ten pro změnu napálil bránícího hráče. A tak se gólu dočkal domácí outsider. Z pravé strany odcentroval Platica přesně na Nicolaea Milinceanua, který bez přípravy poslal míč za gólmanova záda.

Vyrovnaný stav ovšem neměl dlouhého trvání. Neschopnost Moldavska odkopnout míč ze svého vápna vedla k centru z pravé strany. Ten propadl až ke Gylfimu Sigurdssonovi, jenž si už věděl rady a skóroval. Zanedlouho mohli Islanďané o své vedení znovu přijít, Damascanova dělovka totiž skončila na brankové konstrukci.

Patnáct minut před koncem přišel Armasův faul v pokutovém území a penalta pro hosty. Její exekuce se ujal Sigurdsson, avšak nezvykle nedokázal Koseleva překonat. Domácí celek ale jeho zaváhání využít nestihl a skončil tak na posledním místě tabulky. Mimo postupové příčky završil skupinu i Island.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Francie1081125:625
2.Turecko1072118:323
3.Island1061314:1119
4.Albánie1041516:1413
5.Andorra101183:204
6.Moldavsko101094:263

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ten Ronaldo si dela prdel ne? Bych chtel videt jeho reakci, kdyby mu takhle nekdo ukradl gol podobnym zpusobem, to by zas odesel ze stadionu. Dle meho nazoru uz ta Jotova rana byla za brankovou carou, ale chapu, Ronaldo musi prekonat rekord. Jeste mi nekdo vysvetlete jaktože v zápase proti Litvě byly Ronaldovy připsany 4 branky, když si tu ctvrtou tam hodil brankar evidentne sam?

Reagovat
Hiko
Reagovat
fenixLFC

Reagovat
LAM

Tohle asi změněj ne?Byl evidentně už za čárou.

Reagovat
Zark
Reagovat
Anacron

Náročný život fanouška cirkusu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě jeden a je tu 100. To bude pláče

Reagovat
Hokaido

Anglie v osmi zápasech sedmkrát dala čtyři a víc gólů. Wtf the fuck.

Reagovat
madridcan

No co? Tak ako si Cristiano zaslúžil za rok 2004 rok 2016, tak si zaslúžil ujebat gól, ktorý mu bol ujebany Nanim

Reagovat
Fairplay

jen škoda, že ten Nanim zrušený gól by byl patrně v TOP 3 gólech jeho kariéry

Reagovat
ratusek

Akorát Nani to dorážel až za lajnou, takže gol měl platit

Reagovat
smazaný uživatel

Ani ofsajd to nebyl.

Reagovat
ratusek

Reagovat
rel7

Chudáci Srbové, hrajou skoro nejdůležitější zápas skupiny a mají poloprázdný stadion

Reagovat
Benfica

vida.. keby sa vedeli správať na tom štadióne tak by tam tých ľudí bolo viac..

Reagovat
Acrocephalus

Tak nakonec nám stačilo s Kosovem remizovat a na EURO bychom se dostali taky. Ale ta pojistka výhry je samozřejmě daleko lepší. Sice prohra s Bulhary mě sere, ale alespoň jsme mohli prohrát "v klidu". Jen to nepůsobí dobře.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele