Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komentář: Plná Letná, čtyři miliony na kontě a co dál? Babiš protestům necouvne

Autor: Petr Holec - 
18. listopadu 2019
05:02

Podruhé během půlroku zaplnil spolek Milion chvilek pro demokracii Letnou. A znovu tady vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO) k demisi, i když už není trestně stíhaný, což byl hlavní důvod předchozích demonstrací. Šéf Milionu chvilek Mikuláš Minář a spol. nyní žádají, aby Babiš rezignoval do konce roku, pokud se nezbaví Agrofertu a neodvolá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO).

Šéf ANO demonstrantům vzkázal, že je skvělé, že můžou demonstrovat, aniž by dopadli „krvavě“ jako v listopadu 1989, k jehož odkazu se odvolávají. V podstatě jim řekl, že žádný Milion chvilek pro demokracii nepotřebujeme, protože právě jejich demonstrace jsou důkazem, že demokracii máme i bez nich.

A zhruba to samé zopakoval i 17. listopadu ve svém smířlivém projevu v Národním muzeu. V něm řekl, že Češi nikdy nebyli bohatší a svobodnější než dnes, tedy za jeho vlády, a že ve svém díle rozhodně hodlá pokračovat.

Od červnové demonstrace se několik zásadních věcí změnilo. Z Milionu chvilek se zaprvé stala „firma“ profíků na plný úvazek se čtyřmilionovým kontem, které jim naplnili lidi. Takže teď nemůžou jen tak skončit, což i slibují: pokud Babiš nesplní jejich podmínky, budou prý pokračovat „kreativnějším“ způsobem. Zadruhé ale Minářova parta nově úkoluje i opozici: té dala na Letné ultimátum, aby do „roka“ přišla s nějakou vizí, jak porazit Babiše.

Babiš se vrátil v plné síle

Zrovna na to opozice Mináře určitě nepotřebuje. S vizí, jak porazit ANO, zkouší přicházet ve všech posledních volbách - a pořád nic. I s plnou Letnou je dokonce spíš hůř: podle všech posledních průzkumů volebních preferencí posílilo ANO po zastavení kauzy Čapí hnízdo nad 30 procent a výrazně stoupla i Babišova osobní popularita, zatímco „vizí“ TOP 09, STAN i lidovců zůstává, že by po příštích volbách už nemuseli ani sedět ve Sněmovně. Navíc oslabila i ODS, lídr opozice. A vzhůru už neletí ani Piráti, ti jsou ovšem v opozici i k opozici.

Zatímco v červnu Babiše oslabovalo trestní stíhání, nižší volební preference i nejmenování místopředsedy ČSSD Michala Šmardy ministrem kultury, teď se vrátil v plné síle. Minářovi a spol. proto nic nedá, takhle mocenská dynamika prostě nefunguje. A zvlášť, když nyní na Letné „uzdravoval naši nemocnou demokracii“, jak to sám lyricky popsal na twitteru, i bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, který letos dostal na Národní třídě i pusu. Plná Letná samozřejmě optimisticky klame, tohle ale zatím vítězná politická síla určitě není.

Transparent jednoho z účastníků demonstrace na Letenské pláni spojené s 30. výročím sametové revoluce (16. 11. 2019) Transparent jednoho z účastníků demonstrace na Letenské pláni spojené s 30. výročím sametové revoluce (16. 11. 2019) | ČTK/ Michaela Říhová

Hlavní ironií Milionu chvilek je, že diktováním vládě i opozici nyní začínají připomínat komunisty: i oni rádi vládli totálně. Minář a spol. jen na rozdíl od nich nechtějí jít do politického boje a politikům zkoušejí diktovat seshora, čímž se zbavují přímé zodpovědnosti. Říkají si teď „velký hlídací pes“, spíš jsou ale něco jako „ústřední výbor dobra“: po premiérovi chtějí demisi, po opozici „sjednocení a vizi“ a navíc žádají i změnu volebního systému, který by politickou scénu paradoxně ještě víc roztříštil.

Vyvlastnit Agrofert?

V politice, stejně jako ve sportu, vždy rozhoduje načasování. To Minář a spol. zatím prošvihli, svůj nejsilnější moment měli v červnu. Navíc nyní ztrácejí i podporu novinářů, jíž se ze začátku těšili podobně bezvýhradně jako kdysi raný Tomio Okamura. A mimochodem: transparenty s heslem „Vyvlastnit Agrofert“, které byly na poslední demonstraci k vidění, se na Letnou moc nehodí. Nebo aspoň ne na tu, co se odvolává k „sametu“.

Fotogalerie Letná proti Babišovi: listopad 2019 144 fotografií

Minář slibuje, že tu s námi bude roky. Peníze na to zatím má, takže přes léto jeho spolek nabíral zaměstnance na PR, marketing a analýzy. Na Letnou dvakrát přišlo zhruba stejně lidí, jako v posledních sněmovních volbách volilo STAN.

Fotogalerie 17. listopad 2019: 30 let svobody 271 fotografií

K plné Letné ale dodala zajímavá čísla agentura STEM. Podle jejího posledního velkého průzkumu je nyní s kvalitou života spokojeno 72 procenta lidí a většina kladně hodnotí i svobodu projevit své politické názory. Minář proto bude muset vydržet do horších čísel, anebo jít sám do voleb.

PPP150W ( 3. ledna 2020 20:57 )

Co tím máte na mysli?

marmat ( 22. listopadu 2019 17:42 )

Závist Vás požere...Karma je zdarma.....

marmat ( 22. listopadu 2019 17:40 )

Kdo si koho našel ??? 3 studenti Fialu s Kaldou, nebo naopak ??? Na špinavou, rozbíječskou práci to klaplo.....až do oficielního prozrazení!!!
Do nedávna jasné, ale "PŘÍSNĚ TAJNÉ".....a co Lobkowicz a spol. ?Sponzoři?

marmat ( 22. listopadu 2019 17:36 )

Proč by někdo OPOZICI s námezdními "klacky" - MCH na Babiše ustupoval...???
ONI musí mlít dál to samé.Benešová/Babiš ze 4.milionů se už velmi dobře najíš !

gejzovic ( 20. listopadu 2019 15:48 )

nekteri vystupujici by meli jit prikladem prestat zit na ukor nasi spolecnosti

Zobrazit celou diskusi