Mustang, jak jej neznáme. Mustang Mach-E je elektrické SUV, které ukazuje budoucnost Fordu

All-New Mustang Mach-E

Foto: Ford

Mustang Mach-E je zcela nové pojetí legendárního Mustangu

0Zobrazit komentáře

Mustang je jedním z nejznámějších modelů americké automobilky Ford. Představil se v již v šesti generacích a za 55 let své existence se stal naprosto ikonickou záležitostí. Nyní Ford přichází s novým, zcela odlišným modelem rodiny Mustang, který odpovídá veškerým požadavkům doby. Jeho jméno je Mustang Mach-E a jedná se o crossover s čistě elektrickým pohonem.

Segment vozů SUV a elektrifikované pohony jsou pro současné výrobce osobních automobilů těmi největšími tématy. Po modelech SUV je ze strany zákazníků obrovský hlad a nasazování elektrifikovaných modelů je zase nezbytné v rámci splnění stále se zpřísňujících emisních norem.

Platí to i pro Ford, který nyní představil očekávaný automobil, vycházející vstříc snad všem aktuálním požadavkům na moderní a atraktivní automobil.

All-New Mustang Mach-E

Foto: Ford

Mustang Mach-E

Novinka nese název Mustang Mach-E a jak Ford již od počátku avizoval, jedná se o zásadní model pro rodinu Mustang i celou značku. Divize Edison, která se bude u Fordu specializovat na elektromobily, totiž vytvořila elektrický, sériové vyráběný crossover, který má s poslední klasickou generací Mustangu mnoho společného.

adidas-futurecraft-loop-x

Přečtěte si takéKupte, používejte, vraťte. Adidas dokáže ze svých 100% rozložitelných tenisek vyrobit nové a mění obuvní průmyslKupte, používejte, vraťte. Adidas dokáže ze svých 100% rozložitelných tenisek vyrobit nové a mění obuvní průmysl

Mach-E by měl být velmi rychlým vozem a jak je tomu ve stáji splašených hřebců zvykem, jízda v něm by měla řidiči vyvolávat na tváři úsměv.

„Věděli jsme, že musíme udělat něco jiného, něco vzrušujícího a něco, co by mohl udělat pouze Ford,“ prohlásil Kumar Galhotra, prezident Ford North America.

Zcela jiný Mustang

Podobnost s klasickým Mustangem nalezneme již v designovém jazyku novinky, kterou včera večer představil na akci v Los Angeles známý herec Idris Elba. Vzhled je skutečně v mnohém podobný současnému Mustangu s tím rozdílem, že na místo šlachovitého prérijního divocha připomíná tělesná konstituce Machu-E valacha tahajícího klády v lese.

All-New Mustang Mach-E

Foto: Ford

Krátku nos a agresivní výraz, to jsou charakteristické designové rysy, které v rodině Mustang zůstávají i nadále

Vůz je více mohutnější, jeho tvary jsou oblejší a nepůsobí tolik dynamicky. Nejdravější částí vozu je jeho přední maska, kterou zakončuje krátký nos s úzkými světlomety a krytem místo žebrování, který prozrazuje, že klasický spalovací motor bychom u tohoto vozu hledali jen marně.

Interiér vozu se nese v poměrně minimalistickém duchu. Jeho dominantou je 15,5 palce velká, vertikální dotyková obrazovka, která evokuje obrazovky interiéru od Tesly. Ta přináší zcela novou generaci infotainmentu Sync. Druhý displej je situovaný za volantem a nahrazuje klasické analogové budíky. Světlo do vozu bude propouštět i velká panoramatická střecha.

All-New Mustang Mach-E

Foto: Ford

Interiéru vozu kraluje velká dotyková obrazovka s obřím manuálním ovladačem ve spodní části

„Řídil jsem ho, a je to raketa,“ řekl předseda Fordu Bill Ford během včerejší akce. „Tohle je Mustang pro novou generaci, ale zároveň si myslím, že ho budou milovat i dlouhodobí fanoušci Mustangu, jako jsem já.“

Od 1,5 milionu korun výš

Základní verze vozu nabídne zrychlení z 0 na 100 km/h pod osm sekund, čímž jasně dokazuje, že vůz je Mustangem nejen po designové stránce. Baterie o kapacitě 75,7 kWh poskytuje dojezd 450 kilometrů na jedno nabití a za příplatek je možnost prodloužení dojezdu.

Cenovka základní verze s pohonem zadních kol startuje na částce 1 481 200 korun. Za příplatek 236 tisíc korun je k dispozici verze s pohonem všech kol, dvojicí elektromotorů, ostřejším zrychlením i vyšším výkonem.

All-New Mustang Mach-E

Foto: Ford

Mustang Mach-E

Mach-E by se měl časem nabízet hned v pěti konfiguracích, které se budou lišit technickými parametry i výbavou. Verze California Route 1 nabídne například o něco pomalejší zrychlení, ale zároveň pohodlnější výbavu, díky které bude vůz ideálním společníkem pro dlouhé putování po dálnicích.

Vůbec nejvyšší nabízenou verzí bude GT verze, která nabídne zrychlení z 0 až 100 km/h v rozmezí 5 sekund. Na ní a ostatní verze si však budeme muset ještě počkat.

All-New Mustang Mach-E

Foto: Ford

S Mustangem Mach-E musíte k nabíječce

Ford prozatím otevřel předobjednávky na základní verzi, verzi s pohonem všech kol a jejich varianty s prodlouženým dojezdem. Specialitou je First Edition verze, která je určená pro první zájemce a nabídne řadu atraktivních detailů jako lakované brzdové třmeny, kovové kryty pedálů nebo speciální design interiéru. Za ní zájemce zaplatí 1 819 050 Kč.

Všechny verze budou dodávány od konce roku 2021 a všechny si lze prohlédnout v českém online konfigurátoru, jehož ceny jsou prozatím indikativní. Zda bude Mach-E časem glorifikován podobně jako klasický Mustang, je momentálně velice těžké odhadovat.

timeshifter2

Přečtěte si takéCestování bez jet lagu. Aplikace Timeshifter přináší řešení využívané astronauty NASA i piloty Formule 1Cestování bez jet lagu. Aplikace Timeshifter přináší řešení využívané astronauty NASA i piloty Formule 1

Vzhledem k tomu, že jeho cenovka není nejnižší, bude to mít poměrně těžké. Jeho největšími konkurenty bude Model Y od Tesly nebo například modely prémiových německých výrobců. Ford chce do roku 2022 globálně nabízet na 40 elektrifikovaných modelů. Nedávno představil i koncept čistě elektrické verze klasického Mustangu, na takový vůz si však budeme muset ještě počkat.

All-New Mustang Mach-E

Foto: Ford

Mustang Mach-E

All-New Mustang Mach-E

Foto: Ford

Mustang Mach-E

All-New Mustang Mach-E

Foto: Ford

Pohled na zadní část Mustangu Mach-E

All-New Mustang Mach-E

Foto: Ford

Vůz je praktickou i adrenalinovou záležitostí

All-New Mustang Mach-E

Foto: Ford

Mustang bez spalovací jednotky

All-New Mustang Mach-E

Foto: Ford

Velká dotyková obrazovka přináší zcela přepracovaný infotainment

Diskuze (0)

Novinka

Anonym