Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dramatický začiatok súdu s Kočnerom: Rusko je práceneschopný, prokurátor mu navrhuje väzbu

Marian Kočner na ďalšom hlavnom pojednávaní v kauze falšovania zmeniek. Zobraziť galériu (12)
Marian Kočner na ďalšom hlavnom pojednávaní v kauze falšovania zmeniek. (Zdroj: Maarty)

BRATISLAVA - Od pondelka do stredy pokračuje pred senátom Špecializovaného trestného súdu v bratislavskom Ústave na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody pojednávanie v kauze údajného falšovania miliónových zmeniek. Na programe by mali byť výpovede svedkov, ale tiež znalcov, ktorí by sa mali vyjadrovať k autenticite predmetných zmeniek.

  • Marian Kočner a Pavol Rusko sú obžalovaní z falšovania miliónových zmeniek TV Markíza
  • Na hlavnom pojednávaní vypovedal aj jeden z najbohatších Slovákov Milan Fiľo, rovnako ako svedkovia predtým, vypovedal, že o zmenkách nevedel
  • Ako svedkyňa vypovedala aj redaktorka Nina Sobotovičová
  • Kočnera nahnevalo, že si ho Sobotovičová počas jedného telefonátu nahrávala bez jeho vedomia
  • Súdne pojednávanie sa koná vo väznici v Justičnom paláci v Bratislave práve preto, aby sa ho mohol zúčastňovať aj Kočner
  • Pavol Rusko je obžalovaný aj z objednávky vraždy Sylvie Volzovej a prokurátor podal obžalobu na Mariana Kočnera v prípade vraždy Jána Kuciaka

NAŽIVO Vyjadrenia po prerušení pojednávania

10:02 Prokurátor Ján Šanta ešte súdu predkladá pôvodné znalecké posudky. 

10:01 Súd hlavné pojednávanie prerušuje do dňa 2.12. 2019. 

10:00 Ruskov obhajca Marek Para hovorí, že Rusko je momentálne na vyšetreniach, ale naďalej nesúhlasí s pojednávaním v jeho neprítomnosti.

09:37 Po porade avizuje predseda senátu opäť prestávku do 10:00. Počas nej má obhajca Marek Para zavolať Pavlovi Ruskovi a zistiť, či stále trvá na pojednávaní v jeho prítomnosti. 

Dramatický začiatok súdu s Kočnerom: Rusko je práceneschopný, prokurátor mu navrhuje väzbu

09:25 Predseda senátu prerušil hlavné pojednávanie pre poradu. Po prestávke rozhodnú o tom, či sa bude pojednávať aj naďalej v neprítomnosti druhého obžalovaného Pavla Ruska. 

09:22 Prokurátor Ján Šanta navrhol pre Pavla Ruska väzbu.

Marian Kočner na hlavnom
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Maarty)

09:20 Obhajoba sa voči tomuto tvrdeniu ohradila.

09:19 Pochybnosti vyjadril aj splnomocnenec Daniel Lipšic, ktorý vyjadril aj pochybnosti o kompetencii všeobecného lekára, ktorý vydal Ruskovi potvrdenie o práceneschopnosti.

09:19 Prokurátor Ján Šanta vyhlásil, že obhajoba sa snaží pri konaní robiť obštrukcie, pretože pojednávanie sa dostáva do záverečnej fázy. 

09:18 Pavol Rusko písomne zobral späť jeho súhlas o tom, aby sa pojednávalo v jeho neprítomnosti. Jeho obhajcovia e-mailom doručili súdu potvrdenie o práceneschopnosti.

09:01 Opäť je prítomný len obžalovaný Marian Kočner, Rusko na pojednávaní nie je. 

Marian Kočner na ďalšom
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Maarty)

09:00 Začína sa ďalšie pojednávanie v prípade falšovania miliónových zmeniek. Obžalovaní sú Marian Kočner a Pavol Rusko. 

Zaujímavosťou je, že ani na jednom z pojednávaní doteraz neboli zároveň prítomní obaja obžalovaní, teda Marian Kočner a Pavol Rusko Vždy sa totiž dostaví len jeden z nich, pričom druhý dá vždy žiadosť o konanie v jeho neprítomnosti. Trestnému procesu predchádzala séria občianskoprávnych pojednávaní, v rámci ktorých Marian Kočner požadoval vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000. Žalovaným v prvom rade bol Pavol Rusko. Keďže ten uviedol, že na vyplatenie nemá potrebné finančné prostriedky, zaplatiť by ich musela spoločnosť Markíza - Slovakia ako žalovaný v druhom rade.

Špecializovaný trestný súd pojednával v kauze zmeniek už 13 dní, avšak zmenky samotné na súde ešte neboli skúmané. O tých by mali hovoriť predvolaní znalci Nouzovský a Straková. Nouzovský má vypovedať v pondelok, zatiaľ čo Straková má prísť v utorok. Na pojednávanie v stredu sú predvolaní manželia Vargovci, ktorých navrhla obhajoba obžalovaných. Pavol Varga v minulosti vstúpil spolu s manželkou Katarínou do spoločnosti Gamatex (cez firmu A.D.A.M.), ktorá mala s Markízou známy spor.

Ten podľa obhajoby obžalovaných vyústil do podpísania sporných zmeniek. V kauze zmeniek bola v ostatných dňoch povolená komunikácia z Threemy Mariana Kočnera ako dôkaz. Tú čítal najmä prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta, obhajca Markízy Daniel Lipšic, ale aj obhajca obžalovaného Mariana Kočnera Martin Pohovej a samotný Marian Kočner napriek tomu, že ju označuje za fantazmagorickú.

Obžalovaní Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom,  ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian Kočner čelí obžalobe v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Viac o téme: ZmenkyPojednávaniePavol Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu