Hlavní obsah

Lobbista Dalík opustil vězení

– Znojmo • Aktualizováno
Právo, Milan Vojtek

Okresní soud ve Znojmě v pondělí propustil z vězení lobbistu Marka Dalíka, odsouzeného na pět let do vězení za podvod při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu. Dalík si odpykal půlku trestu. Rozhodnutí je pravomocné, nikdo se neodvolal. Bránu věznice Dalík opustil kolem jedné hodiny odpoledne. Soud mu dal pětiletou podmínku.

Marek Dalík opouští vězeníVideo: Novinky

 
Článek

Soudce ve veřejném projednání žádosti Dalíka v pondělí uvedl, že Dalík dostal několik kázeňských odměn a také několik krátkodobých přerušení trestu. Po dobu trestu pracoval mimo věznici.

„Není obvyklé, když jednání o podmíněném propuštění vzbudí takovou pozornost veřejnosti,“ komentoval soudce plnou soudní síň.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Marek Dalík opustil vězení.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Marek Dalík odjíždí od věznice.

Uvedl, že soud se bude zajímat o Dalíkův život. „V případě, kdy by neplnil podmínky předčasného propuštění, vyvodí z toho důsledky,“ dodal soudce. Sám Dalík se nevyjádřil.

Do vězení se Dalík dostal v souvislosti s nákupem obrněných transportérů Pandur. V prosinci před dvanácti lety vláda Mirka Topolánka (ODS) rozhodla, že vypoví již podepsanou smlouvu na nákup transportérů, s odůvodněním, že nevyhověly testům. O čtyři měsíce později bylo vše jinak.

Dalíkovi ústavní stížnost nepomohla

Krimi

Pandury šly na testování a po dalších peripetiích v březnu 2009 náměstek ministryně obrany Martin Barták podepsal smlouvu na dodání 107 pandurů za 14,4 miliardy korun. Pak promluvili zástupci výrobce o provizích pro politické strany a v Rakousku se rozběhlo vyšetřování.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lobbista Marek Dalík nastoupil v pondělí 6. listopadu 2017 do věznice v Ruzyni.

Čtyři dny po Rakušanech rozhodl policejní prezident Oldřich Martinů o zřízení vyšetřovacího týmu k pandurům. Ten neshledal důvod k zahájení trestního řízení. Zhruba ve stejné době bývalý zaměstnanec firmy Steyr poprvé označil blízkého spolupracovníka premiéra Mirka Topolánka Marka Dalíka s tím, že v listopadu 2007 požadoval 18 milionů eur, tedy zhruba půl miliardy korun, za to, že ČR bude pokračovat v nákupu pandurů. Dalík to označil za „úplný nesmysl“.

Nejvyšší soud ho propustil

Nákup pandurů pak začal vyšetřovat společný tým českých a rakouských policistů. Výsledkem byla obžaloba na blízkého spolupracovníka premiéra. Vypovídal proti němu i bývalý americký velvyslanec v ČR Richard Graber. Soud Dalíka, který se původně měl zpovídat z pokusu o podvod, nakonec poslal do vězení za korupci. Uložil mu pětiletý trest odnětí svobody a současně i peněžitý trest pět milionů korun. Rozsudek padl 2. února 2016.

Lobbista Dalík nastoupil do vězení

Krimi

Poslední květnový den téhož roku pražský vrchní soud snížil trest o rok. O milion mu zmírnil i peněžitý trest. Vyměřenou částku čtyři miliony korun Dalík uhradil.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Marek Dalík v pondělí u znojemského soudu.

Před třemi lety 1. září Dalík nastoupil do vězení. Na základě dovolání jeho advokátů a také nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který zpochybnil výši trestu, se záležitostí 12. dubna 2017 zabýval Nejvyšší soud. Nařídil lobbistu propustit, soud měl znovu rozhodnout o právním hodnocení skutku. O tři měsíce později vrchní soud vynesl pětiletý trest odnětí svobody. Události kolem zákulisních machinací v kauze pandurů vyhodnotil jako podvod, výši peněžitého trestu nechal na čtyřech milionech.

Na začátku listopadu 2017 lobbista podruhé nastoupil do výkonu trestu. Následně Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání s tím, že nezjistil porušení zásad spravedlivého procesu. Podobně také Ústavní soud odmítl Dalíkovu stížnost, neměla opodstatnění, jeho ústavní práva nebyla porušena. Letos 10. září si podal žádost o podmíněné propuštění z vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám