Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Babiš o přešlapu s ruskou trikolórou na kravatě: „Já to nepoznal.“ A projev prý psal sám

Autor: vei - 
18. listopadu 2019
10:36

Premiér Andrej Babiš (ANO) sklidil při oslavách 30 let výročí pádu komunistického režimu kritiku za svou kravatu. K památníku 17. listopadu 1989 na Národní třídě totiž přišel s kravatou, na které byla místo české trikolóry ruská. Rozdíl je v pořadí barev. I když předsedu vlády doprovázeli na Národní i další ministři a členové poradního týmu, nikdo si „přešlapu“ nevšiml. Babiš si vázanku vyměnil v tichosti před příchodem do Národního muzea.

Ten rozdíl je skrytý v detailu, ale zejména pamětníci jsou na něj hákliví. A premiér Babiš se přesto přešlapu nevyhnul. Jeho kravatu totiž u památníku na Národní třídě zdobila v neděli nad ránem ruská místo české trikolóry. Rozdíl je ve skládání barev.

Zatímco ruská trikolóra je v pořadí barev bílá, modrá, červená, česká má pořadí bílá, červená, modrá. „Bílá, modrá a červená je i slovenská trikolóra. Povyprávím vám ten příběh a nebudete mi věřit,“ začal s vysvětlováním svého faux pas premiér pro server iDnes.cz.

Video  Babiš na Národní třídě: Květina, svíčka i pískot na premiéra  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Hojně se rozebírá, že jste si k památníku na Národní třídě vzal kravatu s ruskou trikolórou, tedy v pořadí bílá, modrá, červená. Zatímco do Národního muzea už jste přišel s jinou kravatou, která měla pořadí správné: bílou, červenou, modrou. Jak k tomu došlo?

Sbírka kravat od herců a umělců

„Představte si, že mám fanoušky i mezi umělci a herci. Ale jsou to lidé, kteří mají obavy to projevit veřejně. Jedna taková paní vymyslela, že mi každý dá kravatu, dostal jsem jich asi čtyřicet. Zkrátka jsem si ráno vzal tuto, protože byla taková sytá,“ vysvětlil. Nikdo z jeho okolí si ale ruských barev na kravatě podle Babiše nevšiml. Ani ministři, ani nikdo z ochranky. Ruská vojska přitom byla v Československu až do roku 1991.

„Až následně nám někdo napsal, že to není česká trikolóra. Já to nepoznal. Tak fajn, do muzea jsem si ji vyměnil za správnou. Chápu, že to někomu dělá radost, ale tak to bylo,“ uzavřel celý příběh Babiš.

Video  Do Babiše šila Mirka Němcová z ODS: Nad ránem chodili vždycky estébáci. Se Zemanem rozdělují společnost.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

V rozhovoru pro své bývalé médium, které převedl do svěřenského fondu, na jenž prý ale nemá žádný vliv, pak premiér odmítl, že by mu jeho projev, při kterém v Národním muzeu litoval členství v předlistopadové KSČ, nebo ocenil postoje Václava Havla, napsal jeho mág na sociální sítě Marek Prchal.

Projev si prý napsal sám

„Nepsal mi to. Zeptejte se pana Prchala. Na tyto věci mám, myslím, cit. Pan Prchal se určitě vyzná, jak se dělá facebook, ale já mám zase intuici na některé jiné věci. Třeba na svá pravidelná nedělní hlášení na facebook dávám scénář já. Že to celé nepíšu, to je pravda, ale pak to celé přepisuji,“ tvrdí premiér, který prý svým týdenním hlášením věnuje každou neděli tři až šest hodin s tím, že se mnohdy se svým týmem i kvůli podobě textu neshodne.

„Kolikrát se pohádáme, protože máme odlišné názory. Občas něco akceptuji, ale jsou to moje názory!“

Babiš: O výjezdní doložce jsem nevěděl

Ve svých projevech chce premiér podle svých slov společnost spojovat, ne rozdělovat, i proto se ve své řeči ani nezmínil o sobotních protestech, při kterých se na pražské Letné sešlo 250 až 300 tisíc lidí.

„Jak jsem v tom projevu řekl, zažíváme nejlepší období. Chtěli jsme tenkrát svobodné volby - a máme je. Můžeme cestovat,“ dodal Babiš s tím, že v minulém režimu ani nevěděl, že se dá vycestovat na výjezdní doložku, která je nyní vystavená právě v Národním muzeu.

Video  Videomapping na Národním muzeu připomněl dojemně i sametovou revoluci a projev Havla.  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

On sám totiž jako pracovník zahraničního obchodu mohl cestovat bez větších problémů a žádné podobné úřední povolení nepotřeboval.

„Kdo nám to měl říct? Neměl jsem se to odkud dozvědět,“ tvrdí dnes pro iDnes.cz Babiš.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Kazin ( 19. listopadu 2019 12:40 )

Ja teda nemusím žádného politika jsou to zloději jeden vedle druhého.Ale,že Český národ bude tak ubohý klobouk dolů. Jen samé urážky. I zvířata se k Sobě chovají líp.Jen tak dál .Plnou hubu Masaryka ten by zvracel co jste za lidi.Ale aspoň je čemu se smát. A jinak aby jednou nenastala doba a nebyli Jste rádi i za tu koblihu.Protože Český národ je národ nenažranců hlavně,když je to zadarmo.Ale bída může dojít i sem nic není jisté. Ale politici se budou mít fajn .Pak můžete prskat .

Kazin ( 19. listopadu 2019 12:37 )

Ja teda nemusím žádného politika jsou to zloději jeden vedle druhého.Ale,že Český národ bude tak ubohý klobouk dolů. Jen samé urážky. I zvířata se k Sobě chovají líp.Jen tak dál .Plnou hubu Masaryka ten by zvracel co jste za lidi.Ale aspoň je čemu se smát. A jinak aby jednou nenastala doba a nebyli Jste rádi i za tu koblihy.Protože Český národ je národ nenažranců hlavně,když je to za darmo.Ale bída může dojít i sem nic není jisté. Ale politici se budou mít fajn .Pak můžete prskat .

villon ( 19. listopadu 2019 01:45 )

Čobol je to. Koblyháři zaprodali zemy cizákovi.

villon ( 19. listopadu 2019 01:43 )

Jako estébák v pézetce žil v úplně jinym světě.

e.lesanova ( 19. listopadu 2019 00:31 )

Každodenní 1000x anonymo, šlápla jsem na kuří oko, že??? Kde nic není ani smrt nebere a vám holt shůry naděleno nebylo...tak velkým písmenům 3x nazdar

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa