Předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář na demonstraci za demokracii v Praze na Letné. (16. listopadu 2019) | foto: Michal Šula, MAFRA

Podpisy přibývají. Novou výzvu Milionu chvilek signovalo přes sto tisíc lidí

  • 507
Výzva spolku Milion chvilek má být pozitivní. Obsahuje tři stěžejní body, které mají platit nejen po dobu vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana, ale i v budoucnu. Za cíl si Milion chvilek dal 150 tisíc podpisů, zatím jich má přes 135 tisíc.

Výzva byla vyhlášena na závěr sobotní demonstrace na Letné, které se zúčastnilo podle různých odhadů až 300 tisíc lidí. Podle spolku má být pozitivně orientovaná a nezávislá na konkrétních politicích.

Demonstrace na Letné

Signatáři se připojují ke třem bodům. Chtějí politiky, kteří respektují demokratická pravidla a instituce a nejsou ve střetu zájmů. Chtějí být občany, kteří se zajímají o stav společnosti a chtějí žít v zemi, v níž se daří svobodě a spravedlnosti.

„Čím více lidí výzvu podepíše, tím větší a lepší hlídací pes politiků budeme. Tím lépe budeme moci bránit demokracii. A tím větší bude souhrnný pozitivní dopad našich chvilek na celou naši společnost,“ uvedl předseda Milionu chvilek Mikuláš Minář.

Na webu spolku mohou lidé dále najít třicet příkladů různých občanských aktivit, například sledování důvěryhodných médií, vedení dialogu, účast na veřejně prospěšných akcích či demonstracích, vytváření místního společenství či podpora neziskových organizací.

Vůbec se nedivím, i já bych to podepsal, říká o výzvě Milionu chvilek Babiš

Kromě nové výzvy na webu stále zůstala petice za odstoupení premiéra Andreje Babiše. Ta byla spuštěna loni 25. února a cílem bylo získat milion podpisů. Dosud ji podepsalo přes 433 tisíc lidí.

Podporujete novou výzvu spolku Milionu chvilek?

Signatáři chtějí prosadit tři body: 1. chtějí politiky, kteří respektují demokratická pravidla a instituce a nejsou ve střetu zájmů, 2. chtějí být občany, kteří se zajímají o stav společnosti a 3. chtějí žít v zemi, v níž se daří svobodě a spravedlnosti.

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 25. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 5482
Ne
Ne 3872
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video