Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zmínil tři děti a dojemně se opravil. Šéf lidovců Výborný po smrti Markéty (†45) končí

Aktualizováno -
19. listopadu 2019
19:00
Autor: ČTK, kal - 
18. listopadu 2019
11:50

Marek Výborný skončí jako předseda KDU-ČSL, uvedl po úterním celostátním výboru strany. Rezignuje k termínu mimořádného sjezdu, který by se měl uskutečnit 25. ledna 2020. K odchodu z čela lidovců se rozhodl poté, co mu v září náhle zemřela manželka Markéta. Má tři malé děti. Mandát poslance si Výborný zatím ponechá.

„Pro KDU-ČSL je prostě rodič víc než politik a rodina je víc než politika,“ uvedl Výborný. „I ten nejlepší manažer by si vylámal zuby na úkolu být na plný úvazek tátou tří malých dětí. A zároveň odpovědným předsedou parlamentní strany,“ zmínil lidovecký předseda.

„Chci tady poděkovat. Na prvním místě svým... našim třem dětem. Amálce, Míše a Vendelínovi. Děkuji také svým nejbližším spolupracovníkům. Děkuji naší lidovecké rodině, na kterou jsem, byl a vždycky budu hrdý,“ dodal. Dojemnou opravou tak připomněl i svoji zesnulou manželku.

Vážení a milí, není potřeba zde sáhodlouze vysvětlovat důvody, které mě vedou k rozhodnutí složit na nejbližším...

Zveřejnil(a) Marek Výborný dne Úterý 19. listopadu 2019

Výborný v úterý své rozhodnutí projednal s předsednictvem i celostátním výborem strany. Svolání mimořádného sjezdu musí ještě potvrdit celostátní konference KDU-ČSL, která se uskuteční v prosinci. Celostátní výbor v úterý Výbornému poděkoval za jeho činnost ve vedení strany.

Politici odchodu Výborného litují, ale krok chápou

Odchod Výborného z čela KDU-ČSL některé politiky mrzí, věří ale, že později se do vysoké politiky vrátí. Pro ČTK a na sociálních sítích vyjádřili pochopení pro Výborného rozhodnutí například šéf sociální demokracie Jan Hamáček, předseda komunistů Vojtěch Filip nebo expremiér Mirek Topolánek. „Diskutoval jsem s ním rád a často, i přes dílčí rozdíly vždy přímo a férově,“ uvedl předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan.

V návrat Výborného do vysoké politiky doufá třeba lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský nebo předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, který ho označil za solidního a slušného člověka, který drží slovo.

Poslanecký mandát si Výborný zatím chce ponechat. „Nezastírám, že i to je práce na víc než plný úvazek, ale udělám maximum, abych dokázal tuto práci, tuto službu skloubit s tím být tátou tří dětí na plný úvazek,“ řekl. Nevyloučil však, že by rozhodnutí o setrvání ve Sněmovně mohl během nadcházejících měsíců změnit.

Poslanec Výborný se stal předsedou lidovců letos v březnu a po více než osmi letech nahradil ve funkci Pavla Bělobrádka. Byl zvolen zhruba dvěma třetinami delegátů. Do Sněmovny se Výborný dostal v roce 2017 jako poslanec za Pardubický kraj.

Video  Šéf KDU-ČSL Marek Výborný pohřbil manželku Markétu: Matka tří dětí náhle zemřela kvůli skryté srdeční vadě.  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Výborný byl v roce 2012 zvolen zastupitelem Pardubického kraje. Z funkce odstoupil, protože se krátce poté stal ředitelem pardubického gymnázia Mozartova a ze zákona nemohl být zastupitelem a ředitelem zároveň.

Ředitelem gymnázia byl do konce března 2018. Jeho otcem je bývalý místopředseda lidovců (v letech 2001 až 2003), ministr obrany a někdejší soudce Ústavního soudu a nyní Nejvyššího správního soudu (NSS) Miloslav Výborný. Letos v říjnu oznámil, že na funkci soudce NSS rezignuje k 31. prosinci.

Výborný skončí v čele KDU-ČSL k mimořádnému sjezdu v lednu (19. 11. 2019) Výborný skončí v čele KDU-ČSL k mimořádnému sjezdu v lednu (19. 11. 2019) | ČTK/Vít Šimánek

O nástupci Výborný mluvit nechtěl

K tomu, kdo by ho mohl v čele lidovců nahradit, se Výborný nechtěl vyjadřovat, nehodlá dávat straníkům žádná doporučení. První místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková v úterý nechtěla mluvit o tom, zda bude o vrcholnou stranickou funkci usilovat. Podle ní je informace o Výborného odchodu příliš čerstvá na podobné úvahy.

Na březnovém sjezdu, kde byl Výborný do čela strany zvolen, o post předsedy strany usiloval také dosavadní místopředseda Marian Jurečka a předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek. Přímo na sjezdu přijal nominaci člen středočeského krajského výboru KDU-ČSL Jaroslav Vlach. Kandidaturu naopak odmítl například hejtman Zlínského kraje a senátor Jiří Čunek s odkazem na to, že má v kraji hodně práce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa