Ministerstvo vnútra podpísalo memorandum o spolupráci so židovskou obcou

Ministerstvo vnútra (MV) SR podpísalo memorandum o spolupráci s Ústredným zväzom židovských náboženských obcí v Slovenskej republike. O bezpečnosť židovských komunít a inštitúcií sa tak bude starať aj slovenská polícia. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

18.11.2019 11:51
debata

„Všetci si uvedomujeme, že je zvýšené riziko násilných útokov, ktorému v súčasnej dobe čelia židovské objekty zo strany teroristov, extrémistov a ďalších potenciálnych páchateľov útokov. Spolupráca s ústredím židovskej obce nie je len o zvýšenej ochrane židovských komunít, ale o ochrane všetkých občanov žijúcich na Slovensku, ktorí vo chvíli útoku napríklad na synagógu pôjdu okolo,“ povedala po podpise ministerka vnútra Denisa Saková (Smer).

Memorandum podpísal predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v Slovenskej republike Richard Duda a podpredseda Igor Rintel. „Veľmi si vážime spoluprácu s políciou, našťastie, Slovensko je v porovnaní s krajinami západnej Európy bezpečná krajina," skonštatovali.

Prezident Policajného zboru Milan Lučanský doplnil, že garantom spolupráce s ústredím židovskej obce je protiteroristická centrála Národnej kriminálnej agentúry.

Spolupráca má spočívať najmä vo vyhodnocovaní aktuálneho vývoja bezpečnostnej situácie na Slovensku a v zahraničí vo vzťahu k problematike antisemitizmu. Nadväzuje na vyhlásenie Rady Európskej únie o boji proti antisemitizmu z decembra 2018, v ktorej vyzvala na spoločný bezpečnostný prístup k lepšej ochrane židovských komunít a inštitúcií.

debata chyba
Viac na túto tému: #Policajný zbor #židovská komunita