Je warezem i 10MB dílek filmu? Teď se na to ptá belgický soud nejvyšší evropské autority

Antverpský obchodní soud už nějaký čas řeší případ kyperské společnosti Mircom, která chce od tamních operátorů získat identifikační údaje osob, které v určitý čas používaly stovky a tisíce IP adres, které má nyní Mircom ve své databázi.

Mircom je posbíral na bittorrentové síti a dušuje se, že se jedná o ty hříšníky, kteří skrze BitTorrent sdíleli autorsky-chráněný audiovizuální obsah jeho klientů. Především pornografii.

V jakém okamžiku začíná být používání bittorrentové sítě ilegální?

O to tu ale nejde. Tento článek píšeme proto, že si soud nebyl úplně jistý, v jakém okamžiku přesně na BitTorrentu dochází k porušování autorských práv – alespoň tedy optikou společné evropské legislativy.

Ondernemingsrechtbank Antwerpen se proto nakonec v několika dotazech obrátil na Soudní dvůr EU, jehož úkolem je mimo jiné i autoritativní výklad unijního práva. Odpověď zatím neznáme, ale teoreticky by mohla ovlivnit pohlížení na BitTorrent i v dalších zemích EU.

Jak funguje BitTorrent

Jen stručně zrekapitulujme, jak BitTorrent funguje. Zájemci mohou v síti vyhledat torrent – soubor, který popisuje a obsahuje konkrétní data, třeba pirátský film. Tento torrent má unikátní identifikátor a bittorrentový klient může do sítě odeslat požadavek, kdo ho má.

Těm, kteří mají celý torrent, se říká seedeři, a těm, kteří mají jen část tohoto torrentu, který zrovna stahují, se říká leecheři. Leecher je tedy zájemce o torrent, který jej zrovna stahuje a stahuje jej po malých částech od ostatních – leecherů i seederů. Podstatné je to, že v síti musí být na začátku alespoň jeden seeder, který má celý torrent.

V ideálním případě by se ze všech leecherů měli po dokončení stát seedeři, a tak postupně zvyšovat dostupnost kýženého torrentu, ve skutečnosti ale zpravidla po ukončení stahování ukončí i jeho další sdílení. Vědomě či nevědomě.

Je zrovna odesílaná dávka bajtů autorské dílo?

A teď zpět do Antverp. Soud se Dvora ptá mimo jiné na to, zdali podle evropských direktiv porušují uživatelé pirátských P2P sítí autorské právo jen v případě, že sdílejí výhradně celé chráněné dílo (seedeři), nebo i v případě, že jde jen o jejich část (leecheři).

Stručně řečeno, je otázkou, jestli můžeme mluvit o porušování autorských práv, když například z MP4 kopie nějakého filmu o velikosti 1,5 GB sdílíme díky principu fungování BitTorrentu každému jen malý úryvek o velikosti třeba jen několika málo MB.

Anebo ještě jinak, mohli bychom to připodobnit třeba k obrazu a otázce, zdali je uměleckým dílem i malý čtvereček o velikosti 1 cm2, který jsme vystřihli, anebo výhradně uměleckého dílo jako celek.

Sdílení v bittorrentové síti nemusí být vědomé

Antverpský obchodní soud se dále Dvora ptá, kde je případná hranice mezi nicneříkající dávkou bajtů, kterou samu o sobě nelze nikterak interpretovat, a dávkou bajtů, která je už skutečně dílem, které lze autorsky chránit.

V prvním bloku otázek se nakonec soud ptá ještě na to, zdali bychom měli brát zřetel na to, že samotné seedování po stažení (třeba) torrentu s filmem je ve výchozím stavu zpravidla automatické, a tak si uživatel nějaké té bittorrentové aplikace ani nemusí být vědom, že počínaje tímto okamžikem v plném rozsahu ilegálně šíří něčí chráněné dílo dál.

Otázek bylo více a rozepsal se o nich třeba TorrentFreak, poznámku si ale zaslouží ještě dotaz, který do hry zapojuje i GDPR. Antverpský soud se totiž ptá i na to, zdali by se měl Mircom dostat k osobním údajům uživatelů bittorrentové sítě, když k tomu nemá patřičnou autorizaci.

Bittorrent je dnes sice podle některých analýz spíše na ústupu a na pirátské scéně jej postupně nahrazuje streamování, kde jakákoliv obava o sdílení stažených dat odpadá, přesto však zůstává poměrně silnou a univerzální technologií, případné odpovědi by tedy mohly vytvořit precedent, který ovlivní i další podobné autorskoprávní spory napříč Evropskou unií.

Diskuze (160) Další článek: Už i Ford Mustang dostal baterku a elektromotor. Nečekejte ale sporťák, Mustang Mach-E je elektrické SUV

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,