Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

S expremiérem Stráským (†78) se loučil zaplněný hřbitov. Klaus vzpomínal na společné pochody

Aktualizováno -
18. listopadu 2019
14:22
Autor: ČTK, tva - 
18. listopadu 2019
13:46

Na tři stovky lidí se přišly v Prachaticích rozloučit s bývalým československým premiérem Janem Stráským, který zemřel 6. listopadu ve věku 78 let. Mezi smutečními hosty byl i bývalý prezident Václav Klaus a řada dalších, hlavně jihočeských, politiků. Smuteční věnec zaslal prezident Miloš Zeman nebo Úřad vlády ČR. Stráský byl podle Klause člověk, jehož si velmi vážil po odborné i lidské stránce.

„My jsme spolu byli nesčíselněkrát na nejrůznějších pochodech, kterými on vynikal a které organizoval. Jak tady na Šumavě, tak při přechodech slovenských hor. Byli jsme spolu v zahraničí, v Belgii a v Holandsku jsme spolu pochodovali. Mnohokrát jsme spolu byli o víkendech, nikoliv jen v práci,“ řekl dnes novinářům Klaus na hřbitově v Prachaticích.

 

Uvedl, že se Stráským se potkal v zaměstnání v roce 1971. Později spolu po převratu v roce 1989 zahájili i politickou dráhu. „Jeho vstup do polistopadového období byl rezolutní. Byl jedním z nás, z té úzké skupinky, která se rozhodně a se vší silou pustila do radikální přeměny celé naší společnosti,“ řekl Klaus.

Milovník Šumavy byl i ředitelem národního parku

Stráský byl mimo jiné ministrem dopravy nebo zdravotnictví. V roce 1992 jako předseda federální vlády po abdikaci prezidenta Václava Havla zastával několik měsíců i úřad hlavy státu. Byl členem ODS a později také Unie svobody.

Pohřeb někdejšího československého premiéra Jana Stráského v Prachaticích (18. 11. 2019) Pohřeb někdejšího československého premiéra Jana Stráského v Prachaticích (18. 11. 2019) | Blesk:Martin Přibyl CNC

Stráský měl od mládí blízko k Šumavě. Byl vášnivým turistou, často a rád chodil po horách. Jednu dobu byl předsedou Klubu českých turistů. Od roku 1992 do roku 1997 byl poslancem. Po odchodu z politického života se přestěhoval na Šumavu a na začátku 21. století vedl jako ředitel jihočeský krajský úřad. V letech 2011 až 2012 byl ředitelem šumavského národního parku.

Před třemi lety prodělal mozkovou mrtvici. Částečně se uzdravil, i když například chůze mu dělala problémy. Zemřel v domově pro seniory v Praze Štěrboholech.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa