Hlavní obsah

Babiš nevěděl, že se za komunismu nemohlo cestovat. Nikdo mu to prý neřekl

Premiér Andrej Babiš (ANO) před listopadem 1989 netušil, že k tomu, aby člověk mohl vycestovat mimo spřátelené socialistické země, byla potřeba výjezdní doložka. Premiérovi, který tehdy pracoval v podniku zahraničního obchodu, to prý nikdo neřekl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš.

Článek

Babiš u příležitosti 30. výročí událostí 17. listopadu v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes poznamenal, že na výstavě v Národním muzeu je vystavena i výjezdní doložka. O ni museli lidé toužící vycestovat například do „kapitalistické ciziny“, předem zažádat a většinou na ni mohli rovnou zapomenout. Podle Babiše ale nemohou podobné peripetie mladí lidé pochopit.

„Tehdy jsem jako pracovník zahraničního obchodu, jehož pracovní náplní bylo cestovat do zahraničí, ani nevěděl, že bez toho lidi nemohou vycestovávat do zahraničí,“ zavzpomínal premiér na dobu, kdy působil coby obchodní delegát podniku Petrimex v Maroku.

„Kdo nám to měl říct? Neměl jsem se to odkud dozvědět,“ postěžoval si Babiš zpětně na nedostatek informací.

Jak se utíkalo z Československa? Na traktoru, balonem i uneseným letadlem

Historie

Na doplňující dotaz, že podmínky umožňující vycestování lidé znali, neboť o potřebě výjezdní doložky se všeobecně vědělo, premiér odvětil: „Jak se to vědělo? Kdo mi to měl říct?“

Babiš: Každý toužil vycestovat

Premiér s oblibou připomíná, že v rodině měli tři „emigračky“ a on sám byl podle svých slov ze strany Státní bezpečností „terorizován, vyšetřován a vydírán“. Tato slova pronesl v roce 2013 v České televizi.

I já bych to rád podepsal, prohlásil Babiš k výzvě Milionu chvilek

Domácí

Babiš tvrdí, že jeho motivací v podniku zahraničního obchodu bylo „vycestovat“.

„Směr zahraniční obchod byl samozřejmě velmi atraktivní, protože každý toužil vycestovat a dostat se z republiky pryč,“ popsal Babiš v životopisu na webu hnutí ANO svou vysněnou profesní dráhu po vysoké škole.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám