Na tři akce k výročí 17. listopadu dorazilo do centra Prahy přes 200 tisíc lidí

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
Aktualizováno 19. 11. 2019 8:50
Podle mobilního operátora O2 se nedělních oslav výročí událostí 17. listopadu zúčastnilo přes 200 tisíc lidí. Jedná se o součet návštěvníků akcí na Albertově, Národní třídě a Václavském náměstí.
Lidé na Národní třídě vyslechli i státní hymnu v podání operní pěvkyně Dagmar Peckové.
Lidé na Národní třídě vyslechli i státní hymnu v podání operní pěvkyně Dagmar Peckové. | Foto: Jakub Plíhal

Operátor vypočítal celkový počet návštěvníků uvedených tří míst na 200 770 lidí. "Při měření návštěvnosti vycházíme z anonymizovaných údajů o počtu přihlášených SIM karet na vysílačích mobilního signálu v dané lokalitě - v tomto případě na Albertově, Národní třídě a Václavském náměstí. Výsledky poté přepočítáváme na celou populaci," uvedla mluvčí O2 Lucie Jungmannová.  

"Při měření jsme nastavili podmínku, aby každý započítaný návštěvník strávil v měřené lokalitě minimálně třicet minut - lidé, kteří třeba jen projížděli okolo v tramvaji, započítáni nejsou," dodává Jungmannová.

Na Albertov, Václavské náměstí i na Národní třídu se přišlo podle organizátorů akcí podívat nejvíce lidí v historii Festivalu svobody, který uspořádaly občanské iniciativy v Praze po republice letos pošesté. Tato místa letos nově propojil vzpomínkový průvod, kterého se zúčastnilo 11 tisíc lidí, a to jak pamětníků listopadových událostí ale i mladých lidí a rodičů s dětmi.

Oproti předešlým ročníkům festivalu bylo nové například to, že na Albertově se slavilo už 16. listopadu, na koncertu s názvem Předvečer Sametu vystoupili Chinaski nebo Tomáš Klus. Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí mohl být zase pro návštěvníky atraktivnější díky videomappingu na budově Národního muzea. Na Národní třídě museli v odpoledních hodinách organizátoři akce Korzo národní kvůli rekordní návštěvnosti z bezpečnostních důvodů dokonce několik bodů programu zkrátit či zrušit.

Koncerty, diskuze či projekce se odehrály také v dalších 50 městech po celé republice.

 

Právě se děje

Další zprávy