Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Česko

Policie zadržela bývalého poslance Šnajdra, obvinila ho kvůli zakázce v Nemocnici Na Bulovce

Marek Šnajdr foto: MAFRA - Michal Šula

Původní zpráva
Praha - V policejní síti uvízl bývalý poslanec ODS a vlivná postava tuzemského zdravotnictví Marek Šnajdr. Podle informací LN byl v pondělí dopoledne obviněn kvůli manipulacím se zakázkami pro pražskou Nemocnici Na Bulovce.
  18:06aktualizováno  19:33

„Mohu potvrdit, že policie dnes obvinila pět fyzických a dvě právnické osoby v souvislosti se zakázkou na obnovu lineárních urychlovačů v Nemocnici Na Bulovce,“ potvrdila LN vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.  Předpokládaná hodnota zakázky byla 120 milionů korun

Policie Šnajdra a spol. zároveň zadržela, nyní probíhají další vyšetřovací úkony. Policie obviněné podezřívá ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, přijetí úplatku a podplacení.

Kvůli přidělování zakázek v pražských nemocnicích policie už dříve obvinila mimo jiné podnikatele Tomáše Horáčka, bývalou ředitelku Nemocnice na Bulovce Andreu Vrbovskou nebo někdejšího ředitele nemocnice Františka Nováka.

Šnajdr figuroval v kauze, která v roce 2013 přispěla k pádu vlády tehdejšího premiéra Petra Nečase. Státní zástupce tvrdí, že Nečas, jeho žena Jana (dříve Nagyová) a někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček v roce 2012 přislíbili poslancům Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra.

Trojice exposlanců původně čelila obvinění, Nejvyšší soud ale dospěl k závěru, že je v této věci nelze stíhat. Muži pak chtěli po státu téměř desetimilionové odškodné, nakonec po dohodě dostali částky v řádu statisíců korun.