Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policie zadržela exposlance Šnajdra kvůli tendrům v nemocnici. Stál u pádu Nečase

Aktualizováno -
18. listopadu 2019
19:10
Autor: ČTK, kal - 
18. listopadu 2019
18:35

Policie v pondělí zadržela a obvinila bývalého poslance ODS Marka Šnajdra kvůli údajným manipulacím se zakázkami pražské Nemocnice Na Bulovce. Spolu s ním obvinila další čtyři lidi, uvedl server Lidovky.cz. Kvůli přidělování zakázek v pražských nemocnicích policie už dříve obvinila mimo jiné podnikatele Tomáše Horáčka, bývalou ředitelku Nemocnice na Bulovce Andreu Vrbovskou nebo někdejšího ředitele nemocnice Františka Nováka.

„Mohu potvrdit, že policie dnes (v pondělí) obvinila pět fyzických a dvě právnické osoby v souvislosti se zakázkou na obnovu lineárních urychlovačů v Nemocnici Na Bulovce,“ řekla Lidovým novinám vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Podle serveru iRozhlas.cz se obvinění týká zakázky z roku 2016. Policie zadržené obvinila ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přijímání úplatků a podplácení.

Kauza poslaneckých trafik

Šnajdr figuroval v kauze, která v roce 2013 přispěla k pádu vlády tehdejšího premiéra Petra Nečase. Státní zástupce tvrdí, že Nečas, jeho žena Jana (dříve Nagyová) a někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček v roce 2012 přislíbili poslancům Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra.

Hlavní postavy kauzy tzv. trafik pro poslance. Zleva Petr Tluchoř,  Ivan Fuksa a Marek Šnajdr Hlavní postavy kauzy tzv. trafik pro poslance. Zleva Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr | Blesk:Pecak

Trojice exposlanců původně čelila obvinění, Nejvyšší soud ale dospěl k závěru, že je v této věci nelze stíhat. Muži pak chtěli po státu téměř desetimilionové odškodné, nakonec po dohodě dostali částky v řádu statisíců korun.

Viera Vaov ( 19. listopadu 2019 07:09 )

To bude zas jen komedie a tahání poplatníkům z kapsy peníze. Skonči to tak jako s Nečasem,Nagyová a Ritigem výsměch .A Bradacova ta by si mela uklidit doma co jej manžel ?nebyl on odsouzen?stihan?

iFender ( 18. listopadu 2019 23:45 )

Bylo nutno vytvorit ceske miliardare,aby se ten stat cely nerozkradl zahranicni kapital. To se "deravymi" zakony a pomoci male privatizace povedlo na 100%.Vytunelovana republika

1917 ( 18. listopadu 2019 23:19 )

ODS měla být po veleslavné Klausově "privatizaci" odsouzena jako zločinecká organizace a zakázaná. Komanči byli proti této Klausově sebrance břídilové. Po nich zůstal alespoň majetek který Klaus a jeho soldateska mohli rozkrást ale po ODS zůstala,jak řekl prezident Zeman, spálená zem. Klausovi to krásně nandal v rozhovoru Es plyšáku, Jišín­ský,Pit­hart,K­laus, právě Pithart, který, jak ho nemusím, jasně řekl, že Klausova kuponová privatizace byla zločin, se kterým vláda ČR které byl on před­sedou­,nesou­hlasi­la a Klaus ji jako předseda federální vlády prosadil. Klaus jen lapal po dechu a prý z časových důvodů ukončil debatu. Neměl prostě protiargument. Je to zkrátka zmetek!!!!!

kacer56 ( 18. listopadu 2019 22:00 )

Šnajdřiště je klasický prase z líhně ODS a v normální civilizované zemi, kde není zkorumpovaná policie a justice, by už dávno seděl. Jinak těch 12 fotek, to je jeden *** vedle druhýho.

harrin685 ( 18. listopadu 2019 21:47 )

Jsem zvědavý, jak dlouho a přes kolik voleb se tato aféra potáhne a jak nakonec dopadne, jestli tam místo kabelek nenajdou tupé injekční jehly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa