Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když udělá chybu řidič autobusu, má na krku pět paragrafů, říká instruktor

  20:29
Minulý týden v krátké době havarovalo několik autobusů, při nehodě nedaleko slovenské Nitry přišlo o život dvanáct lidí, při čtvrteční nehodě na Mělnicku zemřela učitelka. „Zhoršené klimatické podmínky jsou určitě náročnější pro řidiče autobusu, už jenom vzhledem ke zodpovědnosti, kterou má,“ říká instruktor jízdy autobusem a jednatel VT centrum 11 Václav Volf.
Nehoda autobusu s náklaďákem u Nové Vsi na Mělnicku. (14.11.2019)

Nehoda autobusu s náklaďákem u Nové Vsi na Mělnicku. (14.11.2019) | foto: HZS Středočeského kraje

Podzim představuje i pro řidiče osobních automobilů období se zvýšeným rizikem, jak je to u řidičů autobusů?
Je to podobné jako u ostatních účastníků silničního provozu s tím rozdílem, že je tam obrovská odpovědnost za několik desítek přepravovaných lidí. Když udělá chybu řidič osobního automobilu, je to problém, když udělá chybu řidič autobusu, následky mohou být mnohem horší. Proto musí být profesionalita řidiče autobusu skutečně maximální. To se odráží i na mnohem náročnějších zkouškách. Vždycky se říkalo, že řidičské oprávnění typu D je to nejvyšší, které můžete získat.

Dá se popsat, jak velký je rozdíl mezi řízením osobního auta a autobusu?
To nejlépe odrážejí reakce žáků, kteří si teprve začínají dělat řidičský průkaz na autobus. Zjišťují, že je autobus opravdu velký stroj, že se s ním málokde vejdou, že se autobus pomalu rozjíždí, že vzduchové brzdy mají větší prodlevu, takže se s autobusem hůř brzdí. Žáci, kteří si u nás začínají dělat řidičák, ať už na autobus, nebo na nákladní automobil, už třeba po čtrnácti dnech říkají, že se jejich styl jízdy v osobním autě vůči řidičům velkých vozů změnil. Že jsou k nim ohleduplnější a tolerantnější. 

Souhlasíte s tím, aby bylo možné řídit autobus již od 18 let (nyní je minimální hranice 21 let), jak navrhují někteří tuzemští dopravci?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 25. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 4134
Ano
Ano 203

Jak se to projevuje?
Chápou, že s větším vozidlem si řidič musí více najet do křižovatky, že nevidí do mrtvých úhlů a tak dále. Opravdu bych doporučil, aby se i řidiči malých vozidel zkusili na silniční provoz podívat očima řidiče velkého auta. Určitě by to zklidnilo agresivitu, kterou někteří řidiči malých aut vůči řidičům autobusů a kamionů mají. Setkáváme se s tím v autoškole prakticky každý den.

Takže největší potíž je velikost?
Výkon motoru u autobusu je třeba 440 koní, to dnes mají i některá osobní auta. Poměr váhy a výkonu je ale nesrovnatelný. Na jedné straně máte dvě tuny u osobních automobilů a na druhé straně dvacet pět tun u autobusu. To se samozřejmě projeví na parametrech jako je akcelerace a manévrovatelnost. Rád říkám žákům, že řidičák typu B je takový první stupeň základní školy a D je maturita.

Autobus vzhledem ke své váze je tedy také náchylnější třeba k problémům způsobeným špatnou kvalitou silnice, nebo mokrou vozovkou.
Ano, to vyplývá už z koncepce vozidla. Autobusy mají motor vzadu a zadní náhon. To znamená, že už konstrukce naznačuje, že je autobus náchylnější třeba k přetáčivým smykům. Nejlepší řidič je ten, který se do žádné kritické situace nedostane. Samozřejmě občas se to stane každému, profesionál ale musí přesně vědět, jak v takové situaci reagovat. Řidič autobusu musí být každopádně opatrnější a předvídavější, protože řídí 25tunový kolos s devadesáti lidmi.

Slzy, vzlyky, vzpomínky. V Lysicích truchlili za mrtvou učitelku z nehody

Takže musí přemýšlet víc dopředu, než řidič osobního automobilu?
Určitě ano. Předvídavost je velmi důležitá. Řidiči autobusu v tom trochu pomáhá i to, že oproti řidičům osobních aut sedí výš. Už ve výcviku učíme, že jízda musí být plynulá a že je nutné nechávat si větší rozestupy. Skutečně musí předvídat dvojnásob. K čemu by bylo řidiči autobusu třeba to, že byl na hlavní silnici, když by se dostal do dopravní nehody jenom proto, že mu někdo nedal přednost. Říká se, že řidič autobusu nesmí udělat chybu a i legislativa je pro něj proto přísnější, protože řidič autobusu nesmí za jízdy třeba kouřit, což řidič osobního automobilu může a jsou tam i další omezení.

Takže třeba zhoršená viditelnost, nebo horší kvalita vozovky je pro řidiče velkého dopravního prostředku logicky větší výzva, než pro řidiče osobního vozu?
Je to větší nárok na profesionalitu řidiče. Zhoršené klimatické podmínky jsou určitě náročnější pro řidiče autobusu, už jenom vzhledem ke zodpovědnosti, kterou má. Naší hantýrkou se říká, že když uděláte chybu v osobním automobilu, dostanete pět set korun pokutu. Když uděláte chybu za volantem autobusu, máte na krku pět paragrafů a hrozí vám pět let vězení. Je jasné, že když jiný řidič začne před autobusem prudce brzdit, řidič autobusu prostě nemůže dupnout na brzdy. Za sebou má třeba děti, nebo lidi, kteří stojí. Za ty všechny je řidič autobusu zodpovědný.

Dvě minuty. Jsem v šoku, řekl cestující, který autobus smrti těsně nestihl

Chybí tedy osvěta?
Myslím si, že by osvěta ve smyslu, jak autobus reaguje a jak se s ním jezdí, pomohla zvýšit bezpečnost na silnicích. Bylo by dobré, kdyby se to dostalo do širšího povědomí řidičů malých aut. Musím říct, že třeba řidiči kamionů se k nám chovají lépe, jsou kolegiálnější a lépe rozumí problémům, které jsou s řízením velkých vozů spojené. Každá nebezpečná situace vyvolaná jiným vozem se jednoduše za volantem autobusu řeší daleko hůř.

Některé autobusy využívají celoroční pneumatiky, proč to tak je?
Ano, to je pravda, žákům říkám, že pneumatika je jako bota. Když mám špatné boty tak se v nich v podstatě nedá chodit. A pak můžu mít na léto sandály, na zimu teplé boty a nebo univerzální tenisky, ve kterých se dá chodit celoročně. Záleží to na okolnostech. Třeba v Praze jsou zimy poměrně mírné, takže má smysl používat celoroční pneumatiky. Pokud ale autobus jezdí každý víkend zájezdy do hor, tak tam si myslím, že celoroční pneumatika nemá co dělat, určitě bych v takovém případě celoroční pneumatiky nedoporučil.

Jak je s povinností mít sedadla pro cestující vybavená pásy?
To je striktně dáno zákonem. Zájezdové autobusy musejí mít pásy povinně. Jsou autobusy, které mohou jezdit rychlostí sto kilometrů v hodině s omezovačem. Pak jsou takzvané meziměstské autobusy. Jsou to typicky autobusy určené zhruba na padesátikilometrové vzdálenosti mezi městy a mohou jezdit podle schválení od 80 do 100 kilometrů v hodině. Lidé v nich mohou stát, některé pásy mají, některé ne. A pak jsou městské autobusy, tam se počítá s tím, že většina cestujících stojí a můžou jezdit maximálně okolo 60 kilometrů za hodinu a pásy pro cestující nemají. 

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

OBRAZEM: Tohle potřebuje Ukrajina. V americké továrně se vrší vzývaná munice

18. dubna 2024  11:26

Ukrajinci se houževnatě brání ruskému postupu. Narážejí při tom však na akutní nedostatek munice,...

Babiš mluví o obludné dohodě k migraci. Eurokomisařka podpořila českou vládu

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno  11:25

Přímý přenos Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš ve Sněmovně mluví o migračním paktu Evropské unie jako o...

Datovka v něm vypadá jako e-mail. Portál občana jde nově stáhnout i do telefonu

18. dubna 2024  11:05

Digitální a informační agentura (DIA) ve čtvrtek oficiálně spustila novou mobilní aplikaci Portál...

Kalousek se pustil do Fialy a Rakušana kvůli migračním paktu, teď se omlouvá

17. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  18.4 10:58

Nesmířím se s tím, že nám naši přední politici lžou, pustil se bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...