Židovské osady už USA neoznačují za protiprávní, nepřímo tak podpořily další výstavbu

Aktualizováno 18. 11. 2019 21:37
Židovské osady na okupovaném Západním břehu Jordánu už podle Spojených států neporušují mezinárodní právo. Změnu pohledu Washingtonu dnes oznámil americký ministr zahraničí Mike Pompeo s tím, že postavení Západního břehu Jordánu musí společně vyjednat Izraelci a Palestinci.
Židovští osadníci z osady Ramat Gilad na západním břehu Jordánu po ranní modlitbě.
Židovští osadníci z osady Ramat Gilad na západním břehu Jordánu po ranní modlitbě. | Foto: Reuters

Agentura Reuters v této souvislosti poznamenala, že USA svým oznámením prakticky podpořily výstavbu dalších osad na okupovaném území.

Židovské osady jsou komunity vzniklé na území, které Izrael okupuje od války v roce 1967. Převážná většina mezinárodního společenství je pokládá za nelegální. Změnu postoje USA ohledně osad uvítal izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Rozhodnutí Washingtonu přitom označil za nápravu historické křivdy. Pochvalně se o americkém kroku vyjádřil také izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac.

Naopak palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát označil rozhodnutí Washingtonu za nezodpovědné a mluvčí předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse uvedl, že změna postoje USA k osadám "jde zcela proti mezinárodnímu právu".

Podle agentury AP bylo dosud právní stanovisko amerického ministerstva zahraničí z roku 1978 - známé jako Hansellovo memorandum - hlavním podkladem pro citlivě formulovaný americký nesouhlas s budováním židovských osad na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu. AP v této souvislosti připomíná, že znění nesouhlasu se různilo s ohledem na postoj daného amerického prezidenta.

Pompeo dnes ale podle Reuters řekl, že stanoviska USA k osadám na Západním břehu Jordánu, se v průběhu let lišila. Podle něj v roce 1978 demokratický prezident Jimmy Carter dospěl k závěru, že osady nejsou porušením mezinárodního práva, a republikánský prezident Ronald Reagan v roce 1981 prohlásil, že osady nejsou ze své podstaty nelegální.

"Založení izraelských civilních osad není samo o sobě porušením mezinárodního práva," citoval Reuters dnešní Pompeova slova.

Převážná většina mezinárodního společenství ale osady za nelegální považuje. Toto stanovisko z části plyne ze čtvrté Ženevské úmluvy, která zakazuje okupující mocnosti přemisťovat příslušníky vlastní civilní populace na okupované území.

 

Právě se děje

Další zprávy