Spor o vrácení bankovních poplatků může ožít. Je tu nová zbraň

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 19. 11. 2019
Advokát Petr Němec nevzdává spor, do kterého se v letech 2012 až 2014 zapojily stovky tisíc lidí. Věří, že mu pomůže čerstvý rozsudek Soudního dvora EU.
Spor o vrácení bankovních poplatků může ožít. Je tu nová zbraň

Spor o bankovní poplatky za „správu úvěrového účtu“ přestal být masově zajímavý v roce 2014, kdy Nejvyšší soud prakticky zablokoval naděje klientů. Pro advokáta Petra Němce, který stál na počátku kauzy a byl jednou z jejích hlavních tváří, ale ještě neskončil. Teď doufá, že všechno ještě zvrátí u Ústavního soudu.

Radost mu udělal čerstvý rozsudek Soudního dvora EU. Ten letos v říjnu – na rozdíl od českého Nejvyššího soudu – došel k závěru, že poplatek za správu úvěrového účtu můžou soudy přezkoumávat.

„Znamená to, že český Nejvyšší soud v poplatkové kauze pochybil. Poplatek za správu úvěru je přezkoumatelný z pohledu nepřiměřených smluvních podmínek,“ říká Němec, který později proslul hlavně jako bojovník proti nezákonným exekucím.

Na Soudní dvůr EU se obrátili soudci z Maďarska, aby rozhodl o takzvané předběžné otázce. Podle unijních soudců by bankovní poplatky měly být specifikované, aby klient věděl, jaké služby za ně dostává. Evropský soud ale také řekl, že když specifikovány nejsou, nezpůsobuje to významnou nerovnováhu mezi bankou a klientem.

Když už musíte...

... půjčte si u někoho normálního

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

Má tedy smysl celou kauzu v Česku oživovat? Není to ve finále jedno? „Není, jelikož banky v Česku ten poplatek u soudu upřesnily. Ale zahrnuly do něj i služby samostatně zpoplatněné nebo inzerované jako zdarma. A zpoplatnit něco dvakrát nebo inzerovat něco zdarma, ačkoliv to je zpoplatněno, nejde,“ vysvětluje Němec.

Ten ústavní stížnost proti rozhodnutí Nejvyššího soudu podal už letos v dubnu, nově k ní doplnil i rozhodnutí evropského soudu.

I kdyby u Ústavního soudu uspěl, nepředpokládá, že by celá kauza začala od začátku. Lidé, kteří se už jednou soudili a neuspěli, nebo své žaloby po rozhodnutí Nejvyššího soudu stáhli, by se nejspíš nechtěli do sporu pouštět znovu.

Kdyby to ale někdo chtěl zkusit, šanci by podle Němce měl. „Promlčecí lhůta sice už uběhla, ale prekluzivní lhůta nikoliv. Promlčení tedy lze prolomit námitkou dobrých mravů: lidé logicky nemohli rozumně žalovat banku, když zde bylo chybné rozhodnutí Nejvyššího soudu. Argumenty pro prolomení promlčení jsou velmi dobré a stačí, když to někdo zkusí,“ věří právník.

Ústavní soud se přitom bankovními poplatky zabýval už v roce 2014. V konkrétním případě se na něj obrátil klient, který spor s bankou u takzvaných obecných soudů prohrál. Ústavní soud pak ale odmítl rozhodnout o samotné podstatě sporu, stížnost označil za zčásti neodůvodněnou a zčásti neoprávněnou. „Ústavní soud nemůže hrát roli náhradní soudní instance u bagatelních sporů,“ řekl tehdy soudce Jan Filip. Zjednodušeně řečeno: Šlo o příliš malou částku na to, aby se jí ústavní soudci zabývali.

Jste na banky?

Zálohu na dovolenou v rakouském penzionu pošlete z účtu bez příplatku. Většina bank v Česku už oznámila klientům, jak se vypořádá s unijním nařízením ohledně výrazného zlevnění europlateb.

Revoluce v posílání eur. Vysoké poplatky končí jako roaming


Nemusíte hned měnit banku. Stačí, když si nový účet u konkurence jenom vyzkoušíte. Víme, kde teď odměnu získáte jednoduše a na co si dát pozor.

Jak si přilepšit před Vánoci: Nové bonusy za vyzkoušení účtu

Němec teď doufá, že to bude jiné. Nová stížnost, kterou letos podal, má podle něj ústavněprávní význam. Celý případ podle něj přesahuje individuální zájmy konkrétního stěžovatele, protože ovlivňuje miliony smluv nejenom s bankami, ale i jinými firmami.

„Nález Ústavního soudu má potenciál pozitivně ovlivnit celý spotřebitelský trh v České republice, jakož i sladit tuzemskou judikaturu s judikaturou Soudního dvora EU, a tedy garantovat českým spotřebitelům totožná práva, jako mají spotřebitelé jinde v EU,“ píše v ústavní stížnosti.

Němec zdůrazňuje, že maďarský nejvyšší soud udělal to, co před pěti lety odmítl ten český. Tedy že se obrátil na Soudní dvůr EU kvůli posouzení takzvané předběžné otázky. Český Nejvyšší soud to tehdy neudělal, přestože ho k tomu advokáti klientů bank vyzývali. 

Český spor se v letech 2012 až 2014 vedl o bankovní poplatky za „vedení úvěrového účtu“ či „správu úvěru“. Ty dosahovaly obvykle 50 až 100 korun měsíčně v případě spotřebitelských úvěrů a 150 korun v případě hypoték. Banky neuváděly, jaké konkrétní služby klientům za tento paušál nabízejí, případně ho vysvětlovaly nevěrohodně – stejné služby totiž u běžných účtů nabízely mnohonásobně levněji nebo zdarma. „Vedení úvěrového účtu“ přitom bylo jenom v zájmu banky, klient ho v praxi nevyužil.

Kauzu odstartoval v roce 2012 právě Petr Němec. S odvoláním na tehdejší rozhodnutí německého nejvyššího soudu uspěl ve sporu s Komerční bankou. Ta mu zaplacené poplatky za vedení úvěrového účtu vrátila ještě před tím, než jejich spor rozhodl soud.

Později se do hromadných iniciativ (například PoplatkyZpět) zapojily stovky tisíc klientů. Banky ale u různých soudů postupně spory vyhrávaly a poté, co Nejvyšší soud vydal sjednocující stanovisko, lidé své žaloby stáhli. Podle tehdejších údajů České bankovní asociace uspěli klienti jenom ve třech sporech, zatímco banky ve zhruba třech stovkách. 

„Konec zpětného zpochybňování řádně uzavřených smluv je dobrou zprávou nejen pro jistotu celé ekonomiky, ale i pro banky a jejich klienty. Právě pro klienty je totiž výhodnější, když bude ceny určovat konkurenční soutěž bank o zákazníky,“ vítal v roce 2014 rozhodnutí Nejvyššího soudu tehdejší náměstek ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek.

Banky argumentovaly tím, že klient podepsal smlouvu o úvěru dobrovolně a souhlasil tedy i s poplatky. Celá kauza nicméně výrazně přispěla k tomu, že banky sporný poplatek zrušily, nebo ho aspoň části klientů přestaly v praxi účtovat.

Evropský soud ve svém aktuálním rozsudku zmínil, že poplatkové spory dopadají v různých státech jinak. Konkrétně zmínil Německo, kde byli úspěšní klienti, a Rakousko, kde vítězily banky.

Kdy Ústavní soud rozhodne o nové stížnosti advokáta Němce, zatím není jasné. Obecně se délka řízení v podobných věcech pohybuje průměrně kolem jednoho roku.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 5 komentářů

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Komerční banka rozladila klienty. Nová éra je nepotěšila

19. 1. 2024 | Petr Kučera | 6 komentářů

Komerční banka rozladila klienty. Nová éra je nepotěšila

O nové éře pořád jen slyšíme, stěžují si dosavadní klienti. Banka jim neodpustila ani poplatky, které přitom od nových klientů už nechce. Zklamáni jsou i ti, kteří si novou aplikaci... celý článek

Spořitelna odmění za George. Nový ceník se blíží

30. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Spořitelna odmění za George. Nový ceník se blíží

Banka chce motivovat klienty k využívání digitálních a bezhotovostních služeb. Od 26. ledna zdraží potvrzovací SMS, servisní služby na pobočkách nebo papírové výpisy.

Partners Financial Services