Jako každý rok i letos portál Lonely Planet zveřejnil seznam těch nejlepších destinací na příští rok. Mezi tipy na nejlepší města se umístily metropole skoro ze všech kontinentů, které nabízejí širokou škálu zážitků.

A protože jídlo je nedílnou součástí cestování, přinášíme vám tipy na podniky v těchto městech nabízející dokonalou kombinaci skvělé kuchyně, vynikající obsluhy a luxusní atmosféry.

Méně formální variantu může nabídnout typický místní street food. Podívejte se, které kulinářské zážitky na cestách určitě nevynechat.

Salcburk, Rakousko

restaurace, Ikarus

Restaurace Ikarus v rakouském Salcburku přináší nekonvenční koncept – jméno místního šéfkuchaře byste tu totiž hledali marně. Měsíc co měsíc se mění: kuchyni vede vždy nový ze světových šéfkuchařů, a každý měsíc tak restaurace přináší úplně jiný zážitek. Pokaždé ale půjde o výsledek spojení skvělého kuchařského řemesla a kvalitních ingrediencí. A očividně to funguje, protože podnik získal už dvě michelinské hvězdy.

street food, Mozartovy koule

Mozartovy koule dnes seženete ve většině supermarketů a cukráren, ale jenom v Salcburku si můžete dát ty originální, ručně vyráběné. Na sladkost z pistáciového marcipánu, nugátu a čokoládové polevy v modro-stříbrném obalu si zajděte do cukrárny Fürst.  

Washington D. C., USA

restaurace, Pineapple and Pearls

Přestože se Pineapple and Pearls může pyšnit dvěma michelinskými hvězdami, na první pohled byste to nepoznali. V tom nejlepším slova smyslu. Místo snobského podniku na vás bude čekat uvolněná atmosféra, ale všechno ostatní bude na špičkové úrovni: obsluha, drinky a samozřejmě i jídlo. Na hosty tu čekají neobvyklé kombinace chutí a jídlo poskládané tak, že připomíná miniaturní architektonická díla.       

street food, half-smoke

Hot dog a USA je sice poměrně očividná asociace, ale half-smokes nejsou klasickým hot dogem, který znáte z filmů nebo okének fastfoodů. Párek, který se na half-smokes používá, je podobný spíš naší klobásce a navrch je přelitý masovým chilli. Legendární podnik, který je servíruje, je Ben’s Chilli Bowl a ve městě najdete několik jeho poboček.

Káhira, Egypt

restaurace, Zitouni

Restauraci najdete v káhirském hotelu Four Seasons. To samo o sobě už je zárukou kvality, když k tomu přidáte tradiční egyptské chutě a stylový interiér na pobřeží Nilu, dostanete místo, které stojí za návštěvu. Porce jsou v porovnání s jinými luxusními restauracemi mnohem větší a místo experimentů je tvoří spíš tradiční jídla vyšperkovaná k dokonalosti.

street food, ful

Silně kořeněné jídlo z dušených fazolí je typické právě pro severní Egypt, ale najdete ho i v dalších arabských zemích. Nesmí v něm chybět kmín, koriandr, citronová šťáva, petržel, česnek nebo chilli. Pokud si ho objednáte, pravděpodobně k němu dostanete jako přílohu i arabský chleba a nakládanou zeleninu.

Galway, Irsko

restaurace, Loam

Na lokální ingredience dnes sází spousta restaurací, málokde to ale berou tak vážně jako v Loamu. V tamní kuchyni nenajdete nic, co nejde vypěstovat na západě Irska. Musí se tak obejít třeba bez olivového oleje nebo citronové šťávy. Místo toho používají divoké bylinky, květiny nebo řasy, a přenášejí tak chuť země do kuchyně. Neobvyklé chutě pak doplňuje minimalistický interiér. K návštěvě vás může přesvědčit i to, že se restaurace pyšní michelinskou hvězdou a titulem „Nejlepší irská restaurace“ za rok 2019.

street food, Irish stew

Irish stew sice není typické pouliční jídlo, které seženete ve stánku, určitě ale stojí za to ho nevynechat. Základem jídla, které vzdáleně připomíná guláš, jsou podušené jehněčí maso, brambory a mrkev v husté šťávě. Na zahřání do irského deštivého počasí ideální.

Bonn, Německo

restaurace, Kaspars

Přestože ji najdete v budově bonnské studentské asociace, nenechte se zmást. Restaurace Kaspars si za svoje lehce neformální, ale přesto vynikající jídlo vysloužila michelinskou hvězdu. Moderní kuchyně experimentující s výraznými chutěmi a originálním servírováním je dokonalým místem pro večeři.    

street food, currywurst

I když někteří mají currywurst spojený hlavně s Berlínem, milují ho po celém Německu a Bonn není výjimkou. Základem je opečená bílá klobása politá kečupem a posypaná kari kořením. Tuhle specialitu rychlého občerstvení, o které se píší i písně, a německá pošta ji dokonce dala na speciální edici známek, dostanete nejčastěji nakrájenou na papírovém tácku s vidličkou. 

La Paz, Bolívie

restaurace, Gustu

Přestože Gustu založil Dán Claus Meyer, v menu nic skandinávského nehledejte. Zaměřují se tady totiž hlavně na místní ingredience i receptury, a ochutnat tak můžete třeba tatarák z lamy. V lokálním duchu je i interiér, který v sobě nese domorodé i koloniální prvky. 

street food, tucumanas

Empanadas, půlkruhové taštičky z těsta plněné nejčastěji masem a zeleninou, patří ke klasikám jihoamerické kuchyně. Jejich bolivijská varianta se jmenuje tucumanas a na rozdíl od empanadas, které se pečou, jsou smažené. Bohatá náplň zůstává. Dostanete k nim také několik omáček, do kterých si je můžete namáčet. Příbor potřebovat nebudete, taštičky se tradičně drží za hrubý okraj a ukusují.

Kochi, Indie

restaurace, Rice Boat

V restauraci navržené tak, aby připomínala tradiční místní rybářskou loď, vás nepřekvapí, že neochutnáte jídla z druhého konce světa. Místo toho se můžete těšit třeba na rybu ulovenou přímo před vašima očima s typickými místními ingrediencemi, jako jsou kari, banánové listy nebo kokos. Navíc i přes luxusní nádech je místo přátelské a kuchaři s vámi rádi prohodí pár slov o tom, co za chvíli dostanete na talíři.

street food, puttu

Tuhle pochoutku si nechte k snídani. Puttu je rolka z mleté rýže a kokosu s náplní, podávaná na sladko i na slano. Jako přílohu k tomu dostanete palmový cukr nebo curry pro slanou variantu.

Vancouver, Kanada

restaurace, Blue Water Café

Blue Water Café je ideální zejména pro milovníky mořských plodů. Při jejich výběru tým šéfkuchaře Franka Pabsta klade důraz hlavně na to, aby všechny suroviny, ze kterých se vaří, byly místní a udržitelné. Pokud máte ryby raději syrové, za návštěvu stojí i přidružený sushi bar. Příjemná intimní atmosféra je jenom třešničkou na dortu.

street food, kandovaný losos

Vancouverská specialita může na první pohled působit trochu zvláštně, pro místní je to ale vyhledávaná pochoutka. Základem je lososí maso, které se pořádně vyudí a následně potře roztokem hnědého cukru nebo javorovým sirupem. Výsledný produkt je sladko-slaná kombinace s kouřovým podtónem. Jako originální suvenýr ho můžete najít na mnoha rybích trzích po městě.

Dubaj, SAE

restaurace, At.mosphere

Když budete v Dubaji vybírat místo pro luxusní večeři, určitě nebudete mít problém nějaké najít, spíš naopak. Náš tip ale naleznete v hotelu Burdž Chalífa. Restaurace At.mosphere obývá 442 metrů nad zemí 122. patro a nejluxusnější delikatesy jako lanýže, kaviár nebo ústřice tam tvoří stálici jídelního lístku.

street food, shawarma

Při bloumání městem si nezapomeňte dát i shawarmu, jídlo vzdáleně podobné kebabu. Jde vlastně o kuřecí maso s porcí okurek, hranolků a česnekové omáčky zabalené v chlebové placce. Ty nejlepší najdete v ulici 2nd December.

Denver, USA

restaurace, Mizuna

Šéfkuchař Frank Bonanno se v restauraci Mizuna inspiroval evropskou kuchyní, ochutnat tak můžete například známé ravioly s hovězím Wellington. Chybět nesmí široká nabídka vín. Interiér s bílými ubrusy, světýlky a rustikálními doplňky evokuje francouzský venkov, zároveň má ale všechno moderní nádech. Menu se mění každý měsíc, takže určitě stojí za to se vrátit.

street food, zelené chilli

Tady si na své přijdou fanoušci všeho pálivého. Místní zelené chilli je husté, plné vepřového a rajčat a typickou chuť mu dodávají zelené papričky pěstované přímo v Coloradu. Nejčastěji k němu dostanete jako přílohu tortillu, můžete se ale setkat i s tím, že v restauraci poslouží jako přeliv třeba na burrito.