Benátčané odklízejí škody po povodních. ‚Je to horší než v roce 1966,‘ říká majitel obchodu s hodinkami

Navlhlé stěny budov, voda v obchodech i kostelích a mobilní lávky v ulicích. Tak to vypadá v italských Benátkách, které mají za sebou těžké dny. Město zasáhla série velmi silných přílivů, které Benátky nepamatují od konce 19. století. Teď se ale pomalu vzpamatovávají a obyvatelé i obchodníci začínají sčítat škody. Podle tamních úřadů se budou pohybovat v řádech několika stovek milionů eur.

Od zpravodaje z místa Benátky Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Náměstí svatého Marka stále zůstávají hluboké kaluže

Na Náměstí svatého Marka stále zůstávají hluboké kaluže | Foto: Martin Balucha | Zdroj: Český rozhlas

Náměstí svatého Marka ležící přímo u benátského nábřeží se stalo do jisté míry symbolem záplav. Právě tady udeřily přílivové vlny nejsilněji. Stále tady jsou místy hluboké kaluže a hlavně mobilní lávky, po kterých lidé chodili, aby nespadli do vody. Hladina vody ale pomalu opadá, a tak zaměstnanci okolních obchodů začínají s úklidem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se Benátčané vypořádávají s následky záplav? Poslechněte si v reportáži

„Máme tady různé škody. Voda poničila stěny obchodu, elektrický systém a samozřejmě naše výrobky – většinu našich kabátů. Opravdu všechno je zničené,“ upozorňuje manažerka obchodu se šaty Margherita s tím, že se voda dostala až po kolena a poničila celý elektrický systém.

V podstatě všechno, co tady bylo v úrovni kolen, voda zaplavila. „Jsme zvyklí, že se občas zvýší hladina vody. V obchodě míváme normálně tak pět centimetrů vody. Očekávali jsme něco podobného, ale tohle opravdu ne.“

„Snažím se vysát vodu, která je na zemi. Všichni tady máme holínky a pracovní oděv,“ ukazuje Michele, který pracuje ve stejném obchodě se šaty jako Margherita.

Je mu 27 let a bydlí zhruba hodinu cesty autem od Benátek. V obchodě v těchto dnech pracuje od rána do pozdních večerních hodin, aby tam mohli začít co nejdřív prodávat.

Margerita a Michele z obchodu s oděvy | Foto: Martin Balucha | Zdroj: Český rozhlas

Horší než v 60. letech

Problémy popisuje i jednadvacetiletý Giovanni, který pracuje v obchodě s hodinkami. „Ti, kteří bydlí v přízemí, tak o všechno přišli – o nábytek, skříně, postele, ledničky – o všechno, co potřebovali k životu. Ve srovnání s nimi na tom nejsme tak špatně,“ říká. Spravuje ho jeho otec Simone a je tu taky jeho děda Luciano, který vzpomínal na dosud nejsilnější záplavy v 60. letech.

„V roce 1966 tady byly dosud největší záplavy. Voda tehdy sahala do jednoho metru a 94 centimetrů. Tentokrát je to ale ještě horší než tehdy,“ myslí si osmdesátisedmiletý Luciano, podle kterého byly tentokrát přílivové vlny mimořádně silné.

Luciano vypráví v obchodě s hodinkami o záplavách v 60. letech | Foto: Martin Balucha | Zdroj: Český rozhlas

Italská vláda vyhlásila ve městě stav nouze a uvolnila na pomoc v přepočtu přes půl miliardy korun. Obyvatelé i podnikatelé teď můžou žádat o kompenzace.

Otec Giovanniho a zároveň správce obchodu s hodinkami – Simone – ale zatím z těchto peněz nic neviděl. Podle vlády budou moct podnikatelé v první fázi zažádat o náhrady v přepočtu přes půl milionu korun. Obyvatelé, kterým voda poničila byty nebo domy, mají nárok na kompenzace v přepočtu kolem 130 tisíc korun.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme