Středa 22. května 2024, svátek má Emil
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Bývalý poslanec ODS Šnajdr nepůjde do vazby. Kromě něj je obviněna i exředitelka Bulovky

Česko

  9:33aktualizováno  16:12
Praha - Státní zástupce nebude navrhovat vazbu pro bývalého poslance ODS Marka Šnajdra a další čtyři obviněné kvůli údajným manipulacím se zakázkami pražské Nemocnice Na Bulovce. Uvedla to pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Marek Šnajdr foto: Onřej NěmecLidové noviny

„Poté, co budou provedeny neodkladné vyšetřovací úkony, budou obviněné osoby propuštěny,“ sdělila v úterý bez dalších podrobností Bradáčová. 

Bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr odmítl při úterním policejním výslechu obvinění související s údajným zmanipulováním zakázky pražské Nemocnice Na Bulovce.  Novinářům to řekl jeho právník Lukáš Trojan s tím, že policie Šnajdra viní z přijetí úplatku 50 000 korun. Dodal, že jediným důkazem proti jeho klientovi je nepravdivá výpověď již dříve obviněného podnikatele Tomáše Horáčka

„Předmět obvinění pana Šnajdra spočívá v tom, že měl údajně přijmout úplatek 50 000 korun českých od nezjištěné osoby, v nezjištěném čase a za částečně nezjištěným účelem,“ řekl advokát Trojan. „Klient popírá, že by se cokoliv takového stalo,“ pokračoval. Poukázal na to, že Horáček usiluje o statut spolupracujícího obviněného a zároveň má se Šnajdrem obchodní spory.

„Můj klient je poměrně nepodstatná figura celého příběhu, uměle vpravená, aby to vypadalo pěkně a zajímavě, což se daří,“ dodal advokát s tím, že Šnajdr podal proti obvinění stížnost a zvažuje další právní kroky, případně i ohledně křivého obvinění.

Podle informací LN policie vedle Šnajdra stíhá i bývalou ředitelku Bulovky Andreu Vrbovskou, která již v případu jednou obviněna byla, dále její někdejší ekonomickou náměstkyni Marii Nushiovou. Dalšími dvěma muži, o které se policie zajímá, má být bývalý jednatel společnosti Elekta Services Pavel Tobiáš a majitel společnosti Lamboro Vlastimil Došek.

Dvěma právnickými osobami, kterými se detektivové zabývají, jsou právě zmíněné firmy Elekta Services a Lamboro. Na všechny výše uvedené aktéry ve svém lednovém přiznání ve vazbě udeřil stíhaný podnikatel a lobbista Tomáš Horáček.

Na dotazy Šnajdr nereagoval

Podle informací LN byl v pondělí Šnajdr obviněn kvůli manipulacím se zakázkami pro pražskou Nemocnici Na Bulovce. „Mohu potvrdit, že policie  obvinila pět fyzických a dvě právnické osoby v souvislosti se zakázkou na obnovu lineárních urychlovačů v Nemocnici Na Bulovce,“ potvrdila LN pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Policie Šnajdra a spol. v pondělí zároveň zadržela.

Někdejšího 1. náměstka ministra zdravotnictví má zastupovat advokát Lukáš Trojan, který na dotazy nereagoval. Šnajdra podle informací LN potopilo svědectví podnikatele Tomáše Horáčka, který v případu usiluje o status spolupracujícího obviněného.

Policie zadržela bývalého poslance Šnajdra, obvinila ho kvůli zakázce v Nemocnici Na Bulovce

Exposlanec ODS Marek Šnajdr (44) patří k nejvlivnějším figurám českého zdravotnictví. Letos v lednu však s jeho postavením začal lomcovat podnikatel a lobbista Tomáš Horáček, který byl loni v létě obviněn v kauze údajně cinknutých zakázek pražské Nemocnice Na Bulovce a Nemocnice Na Františku.

Slavnostní otevření zrekonstruovaného onkologického centra ve Fakultní...
Marek Šnajdr

Horáček se v lednu ve vazbě přiznal k pletichám kolem veřejných tendrů a začal s policií spolupracovat. Motivovala ho vidina, že získá status spolupracujícího obviněného a dostane nižší trest. Jeho informace nebrali vyšetřovatelé na lehkou váhu, od jeho „promluvy“ obvinili několik dalších lidí a provedli řadu razií. Jedním z těch, jejichž činnost Horáček policistům na začátku roku vykreslil, byl právě Šnajdr. A kvůli jedné z Horáčkem popsaných zakázek detektivové teď Šnajdra trestně stíhají. Advokát někdejšího politika ODS v pondělí na dotazy LN nereagoval.

Předmětem vyšetřování je výběrové řízení Bulovky z roku 2016 na obnovu lineárních urychlovačů, jež se využívají k ozařování zhoubných názorů. Šlo o tendr za 160 milionů korun. Horáček policistům řekl, že tehdejší vedení nemocnice spolu se Šnajdrem tlačilo na to, aby soutěž vyhrála firma Elekta Services.

„Potvrzujeme trestní stíhání pěti fyzických osob a dvou právnických osob pro trestné činy zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, přijetí úplatku a podplácení,“ sdělil v pondělí večer dozorující žalobce Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Kotelník pod palbou

Horáček policistům mimo jiné řekl, že Šnajdrovi osobně předal dva až dva a půl milionu korun. Šnajdr jeho slova v minulosti označil za lživá, Horáčkova tvrzení považuje za důsledek jejich vzájemných obchodních sporů, což zase popírá Horáček.

Policisty při Horáčkově výslechu zajímalo i to, zda měl Šnajdr nějakou přezdívku. „Kotel či Kotelník,“ odvětil. Přízvisko dle Horáčka vzniklo v roce 2013, kdy Šnajdr spolu s dvěma dalšími poslanci (Petrem Tluchořem a Ivanem Fuksou – pozn. red.) seděl ve vazbě kvůli „trafikové“ větvi kauzy Nagygate (později očištěn). „Tehdy si z něj udělali legraci, že už stačí jen předpoklad dělat v kotelně stejně jako prezident Havel, aby se mohl stát kandidátem na prezidenta,“ vypověděl Horáček.

Kvůli přidělování zakázek v pražských nemocnicích policie už dříve obvinila mimo jiné podnikatele Tomáše Horáčka, bývalou ředitelku Nemocnice na Bulovce Andreu Vrbovskou nebo někdejšího ředitele nemocnice Františka Nováka.