Pokračování kauzy Bulovka. Policie kromě Šnajdra obvinila i bývalou šéfku Vrbovskou a její náměstkyni

Radiožurnál zjistil jména dalších obviněných v kauze údajně zmanipulované zakázky pražské Nemocnice na Bulovce. Kromě exposlance ODS Marka Šnajdra obvinila policie také někdejší ředitelku nemocnice Andreu Vrbovskou a její náměstkyni Marii Nushiovou. Radiožurnálu to potvrdily dva dobře informované zdroje. Vyšetřování se týká zakázky na obnovu lineárních urychlovačů k léčbě onkologických onemocnění za zhruba 120 milionů korun.

Původní zpráva Praha (Aktualizováno: 20:28 19. 11. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na možnou korupci upozornil policii začátkem roku lobbista Tomáš Horáček. Sám je stíhaný za manipulace se zdravotnickými zakázkami a svou výpovědí usiluje o nižší trest.

Exposlanec Šnajdr ani další čtyři obvinění z kauzy Bulovka do vazby nepůjdou, potvrdila Bradáčová

Číst článek

Podle přepisu jeho výslechu, který má Radiožurnál k dispozici, měl být tendr na urychlovače šitý na míru předem vybranému zájemci.

Oběma ženám z vedení nemocnice měl podle Horáčka poskytovat úplatek v řádu několika milionů korun právě Šnajdr. „Předmět obvinění pana Šnajdra spočívá v tom, že měl údajně přijmout úplatek 50 tisíc korun českých od nezjištěné osoby, v nezjištěném čase a za částečně nezjištěným účelem,“ řekl ČTK advokát Trojan.

„Klient popírá, že by se cokoliv takového stalo,“ pokračoval. Poukázal na to, že Horáček usiluje o statut spolupracujícího obviněného a zároveň má se Šnajdrem obchodní spory.

Celkem policie stíhá pět lidí a také dvě firmy. Podezřívá je ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, přijetí úplatku a podplacení. Stíhat je bude na svobodě, do vazby nepůjdou.

Policie obvinila exposlance ODS Marka Šnajdra a další čtyři lidi kvůli zakázce pro Nemocnici Na Bulovce

Číst článek

„Těch pět osob bylo policií propuštěno na svobodu. Během vyšetřovacích úkonů, které poroběhly v uplynulých dvou dnech došlo k rozptýlení vazebních důvodů," vysvětlil v úterý večer státní zástupce Zdeněk Matula.

Případ souvisí s veřejnou zakázkou Nemocnice Na Bulovce z roku 2016 na obnovu lineárních urychlovačů včetně příslušenství. Podle webu Vrchního státního zastupitelství v Praze je předpokládaná hodnota zakázky 120 milionů korun.

Obviněný exposlanec ODS Marek Šnajdr figuroval v kauze, která v roce 2013 přispěla k pádu vlády tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS).

Jakub Troníček, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme