Zapomínáme. Ale proč se s tím zbytečně smiřovat, když se s tím dá něco dělat. Zvlášť když nás čeká veřejná přednáška, zkouška ve škole, prezentace v práci nebo psaní vlastního textu. Seznamte se s tipy, díky kterým vám v paměti zůstane víc informací.

Zjistěte si víc

Než se pustíte do čtení konkrétního textu, je nejlepší získat o tématu základní znalosti. Čím více mu totiž rozumíte, tím lépe si díky tomu vytvoříte asociace mezi novými informacemi a tím, co už dobře znáte.

Text nejdříve jen zběžně přelétněte

Nejde o přeskočení celého procesu čtení, spíš je důležité uvědomit si, kde se v textu nacházejí klíčová témata. Podle profesora neurovědy Billa Klemma zběžným přelétnutím lépe připravíte svou paměť na důslednější čtení.

Na každé stránce si dělejte poznámky

Vždy mějte po ruce tužku a důležité, zajímavé nebo i matoucí části si podtrhněte. Klidně si i namalujte doplňující obrázky a vzorečky.

Čtěte nahlas

Podle psychologa Arta Markmana tato strategie může fungovat, když si potřebujete zapamatovat několik klíčových slov. S lepším zapamatováním nám pomáhá aktivace dalších smyslů.

Pokládejte si otázky

Jaká je hlavní myšlenka této kapitoly? Jaké jsou motivy postav příběhu? Kdybyste mohli tento text přepsat, jaká by byla vaše verze? Napište si na papír doplňující otázky k danému textu a následné odpovědi si po napsání přečtěte i nahlas.

A jaký je váš tip na zapamatování textu? Co vám pomáhá? Napište nám do naší facebookové skupiny Jak být lepší.