Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Nejdražší český film jde do dražby. Policie obvinila tvůrce z dotačního podvodu

Kultura

  14:30aktualizováno  20:43
PRAHA - Neustále odkládaný a nakonec nedokončený český fantasy snímek Poslední z Aporveru čeká dražba. Výchozí minimální cena byla Českou televizí, věřitelem snímku, stanovena na 18,3 milionu korun, informoval iDNES.cz. Podle serveru Deníku N mají jít tři z tvůrců filmu, který vyšel už na 240 milionů korun, před soud.

Snímek Poslední z Aporveru. foto: Archiv Tomáše Krejčího

Policie tři lidi obvinila z dotačního podvodu a navrhla podat obžalobu. Na vznik filmu přispěl 47 miliony Státní fond kinematografie (SFN) a dalších 18 milionů do snímku vložila Česká televize.

„V případu byly obviněny tři fyzické osoby z trestného činu dotační podvod a koncem října byl podán návrh na obžalobu k Městskému státnímu zastupitelství v Praze,“ řekl serveru mluvčí pražské policie Jan Daněk. 

Podle Deníku N jsou obviněnými producent Jiří Košťál, režisér Tomáš Krejčí a jednatel společnosti CZ PAP, která se na tvorbě filmu podílela, Petr Hemmr. Krejčího a Hemmra se podle serveru nepodařilo zastihnout a Košťál se k případu nechtěl vyjadřovat.

Server iDNES.cz uvádí, že předmětem dražby budou „nehmotné věci se všemi souvisejícími právy“. To v podstatě znamená veškerou dokumentaci a celé dílo v takové formě, v jaké je digitálně uloženo v archivu.

České televizi poprvé došla trpělivost již v roce 2012. V té době už se cenovka vyšplhala na 240 milionů korun, což z Posledního z Aporveru učinilo v té době nejdražší český film. 

„Neustále odkládali premiéru a žádali další peníze. Poslední z dodatků smlouvy jsme podepsali v létě, zaručoval premiéru definitivně do konce roku - ale zase ji posunuli a nám došla trpělivost,“ líčila tehdy Helena Uldrichová z filmového centra České televize. Tvůrci se bránili žalobou. V roce 2014 podal na producenty trestní oznámení pro podezření z dotačního podvodu také Státní fond kinematografie.

Neexistující snímek se i tak stačil divákům odprezentovat ukázkou nebo titulní písní nazpívanou kapelou Zrní a držitelkou Oscara Markétou Irglovou.

V roce 2015 natočilo režisérské duo Anna Prodanová a Martin Dostál dokument Nekonečný příběh Posledního z Aporveru. Ten mapoval snahu tvůrců, kteří údajně věřili ve zdárné dokončení filmu. 

Autoři: ,