Marek Výborný skončí ve funkci předsedy KDU-ČSL, šéf lidovců se chce věnovat rodině

Marek Výborný rezignuje na funkci předsedy KDU-ČSL k termínu mimořádného sjezdu strany, který by se měl uskutečnit 25. ledna. Poslanecký mandát si prozatím chce ponechat, nevylučuje ale pozdější odchod. V úterý to oznámil na tiskové konferenci. Výborný se rozhodl skončit v čele strany z rodinných důvodů, na konci září mu náhle zemřela manželka na srdeční selhání. Výborný má tři děti, zdůraznil, že rodič je víc než politik.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Výborný

Marek Výborný | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Výborný v úterý své rozhodnutí projednal s předsednictvem i celostátním výborem strany. Svolání mimořádného sjezdu musí ještě potvrdit celostátní konference KDU-ČSL, která se uskuteční v prosinci. Celostátní výbor v úterý Výbornému poděkoval za jeho činnost ve vedení strany.

Být tátou je mnohem víc než být předsedou. Svým dětem chci věnovat maximum, proto na mimořádném sjezdu strany, který se pravděpodobně uskuteční 25.1.2020, rezignuji. @KDU-ČSL

16:56 – 19. 11. 2019

88 3405

Poslanecký mandát si Výborný zatím chce ponechat. „Nezastírám, že i to je práce na víc než plný úvazek, ale udělám maximum, abych dokázal tuto práci, tuto službu skloubit s tím být tátou tří dětí na plný úvazek,“ řekl. Nevyloučil však, že by rozhodnutí o setrvání ve sněmovně mohl během nadcházejících měsíců změnit.

K tomu, kdo by ho mohl v čele lidovců nahradit, se Výborný nechtěl vyjadřovat, nehodlá dávat straníkům žádná doporučení. První místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková v úterý nechtěla mluvit o tom, zda bude o vrcholnou stranickou funkci usilovat. Podle ní je informace o Výborného odchodu příliš čerstvá na podobné úvahy.

Reakce politiků

K odchodu Výborného se na sociálních sítích vyjádřili i někteří politici. Předseda hnutí STAN Vít Rakušan napsal, že ho Výborného odchod mrzí, lidsky ho ale jako otec chápe. „Diskutoval jsem s ním rád a často, i přes dílčí rozdíly vždy přímo a férově,“ napsal na twitteru. 

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) udělala Výborný rozhodnutí, „které by v jeho situaci zvolil asi každý. Zvolil si rodinu,“ napsal Petříček.

Výborného spolustraník a europoslanec Tomáš Zdechovský napsal, že pevně věří, že se po čase do vedení strany vrátí. 

Výborný v čele strany nahradil po více než osmi letech Pavla Bělobrádka. Do sněmovny se dostal v roce 2017 jako poslanec za Pardubický kraj. KDU-ČSL se v současnosti podle různých výzkumů volebních preferencí nejčastěji pohybuje lehce nad pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do sněmovny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme