Souhrn kvalifikace o postup na ME 2020 - úterý 19.11.

19.11.2019, 22:44, aktualizováno 19.11.2019, 22:44
Komentáře a souhrny
Aaron Ramsey (© AFP)
Wales doma porazil Maďarsko a slaví postup na další evropský šampionát, Slovensku nepomohla ani výhra nad Ázerbájdžánem. Z již jistě postupujících si s chutí zastřílely Německo, Belgie, Nizozemsko a Rusko, s nulou kvalifikaci nezakončí Lotyšsko, to doma udolalo Rakousko...
Skupina C

Německo - Severní Irsko 6:1

19.11.2019 20:45

Góly: 19. Serge Gnabry, 43. Leon Goretzka, 47. Serge Gnabry, 60. Serge Gnabry, 73. Leon Goretzka, 90+1. Julian Brandt - 7. Michael Smith

Němci zdemolovali Severní Irsko šesti góly a hlavním katem hostí se stal Serge Gnabry. Mladý útočník se prosadil hned třikrát. Severní Irové sice šli do vedení po nádherné ráně Smithe, ale německou mašinérii ani nezpomalili.

Chvíli to sice vypadalo, že by se Severní Irové mohli objevit na nadcházejícím mistrovství Evropy, ale nakonec jejich forma polevila. Před posledním utkáním skupinové fáze tak bylo jasné, že šampionát se už odehraje bez jejich účasti, ať už tento zápas skončí jakkoli. A Němci navíc nehodlali utkání odchodit, o čemž svědčila i základní sestava. Do ní se vešla esa jako Kroos, Gnabry, Goretzka, Brandt nebo Kimmich.

O to větší šok nastal v minutě sedmé. Steven Davis se dostal u vápna k centru, který hlavou odvrátil Toni Kroos. Míč poslal do druhé vlny, kam si však naběhl Michael Smith a utaženou dělovkou zamířil k tyči. Na tuhle ránu neměl brankář Marc-André ter Stegen šanci dosáhnout, výstavní trefa. A stadion ve Frankfurtu byl v šoku.

Ten naštěstí pro Němce netrval příliš dlouho. Nejprve se Gnabry zahříval šancí v desáté minutě, když mířil hlavou těsně vedle. Pak si zkušený záložník Ilkay Gündoğan v pokutovém území vyskočil na povedený centr a jeho hlavička skončila na tyči. V 19. minutě už Němci srovnali. Hbitou akci Jonase Hectora zakončil přesnou střelou do brány Serge Gnabry.

Obránci Severního Irska si velmi často věděli rady s nepříliš rychlou kombinací Německa, ale přesto měl brankář Peacock-Farrell plné ruce i nohy práce. Kroosova dělovka mu pořádně poštípala ruce a dvě minuty před koncem první půle nestačil ani mladý brankář. Opět začala rychlá akce u Jonase Hectora, tentokrát ji se štěstím doklepl za čáru Leon Goretzka.

Nástup do druhé půle opět ovládli němečtí hráči. Dvě minuty po změně stran rozjel další akci z křídla Lukas Klostermann, našel Sergeho Gnabryho a sledoval, jak si mladý útočník připisuje svůj druhý zásah dnešního utkání. Stejná spolupráce byla k vidění také v 58. minutě, jenže tentokrát Gnabry mířil mimo.

Serge Gnabry se ale dočkal o dvě minuty později. Po skvělé nahrávce od Juliana Brandta se nenechal odstavit od míče a uvnitř vápna přesnou střelou k tyči nedal Peacockovi-Farrellovi šanci. Tím dokonale zkompletoval hattrick a začalo to vypadat na debakl.

K tomu hosty přiblížil mladý záložník Leon Goretzka, který dostal za vápnem moře prostoru a ten využil k parádní ráně směřující k tyči. Němci neměli dost a ještě v nastavení přidali poslední trefu. Kroos svým centrem z poloviny hřiště přesně nalezl nehlídaného Juliana Brandta, který neohroženě postupoval do vápna. Brandt sice mírně padal, ale přesto dokázal poslat míč nechytatelně k tyči - 6:1 pro Die Mannschaft.

Více informací k zápasu

Nizozemsko - Estonsko 5:0

19.11.2019 20:45

Góly: 6. Georginio Wijnaldum, 19. Nathan Aké, 66. Georginio Wijnaldum, 79. Georginio Wijnaldum, 87. Myron Boadu

Domácí Nizozemsko skončilo na druhém místě, k vedoucí pozici mu nepomohla ani jasná výhra. Skvělou formu Georginia Wijnalduma, který dal dnes hattrick, odneslo Estonsko. To nakonec z Nizozemska odjíždí po debaklu 5:0.

Nizozemsko mělo stále ještě šanci na zisk prvního místa, ale k tomu potřebovalo dvě věci. Jednak porazit Estonce a jednal doufat, že Německo prohraje se Severním Irskem. Dobrou zprávou pro domácí fandy bylo uzdravení Memphise Depaye, který naskočil do základní sestavy. Vedle něj se vešli také Stengs, Wijnaldum nebo Luuk de Jong.

Estonský brankář Sergej Lepmets dobře věděl, že ho čeká spousta práce. A Nizozemci na domácí půdě Johan Cruijff Areny v Amsterdamu od začátku ukazovali, že nehodlají nic ponechat náhodě. Už v šesté minutě totiž brankář Lepmets poprvé kapituloval.

Dnes na kraji obrany hrající univerzál Quincy Promes dostal míč na pravou stranu a okamžitě centroval do šestnáctky. Jeho centr tam našel naskakujícího Georginia Wijnalduma, který přesnou hlavičkou na zadní tyč nedal soupeři žádnou šanci - 1:0.

Wijnaldum zřejmě odehrál životní zápas. V sedmnácté minutě se po odrazu na penaltě dostal k další střele a měl tu smůlu, že nastřelil jen brankáře. Po dalším rohovém kopu domácích se k centru z levé strany dostal Memphis Depay a jeho pas do vápna si našel urostlý stoper Nathan Aké. Přesně umístěnou hlavičkou trefil vingl brány a mohl slavit gól na 2:0.

Prapor hostující ofenzivy se snažil pozvednout Erik Sorga, který se dostal do vápna a do zakončení. Jenže ránu mladého útočníka brankář Jasper Cillessen bez větších potíží zkrotil. Aby toho na Depaye po zranění nebylo moc, do hry se po změně stran dostal mladíček Myron Boadu. Další trefu Nizozemců mohl přidat Luuk de Jong, který však v 50. minutě netrefil míč před prázdnou bránou!

Estonská reprezentace nedělala domácím prakticky žádné potíže a Nizozemci si na hřišti dělali, co se jim zachtělo. Po hodině hry se v záři reflektorů opět objevila opora Liverpoolu Wijnaldum. Calvin Stengs totiž obral postupujícího obránce Estonska o míč, nahrál Wijnaldumovi a sledoval, jak zkušený záložník přidává třetí branku.

Georginio Wijnaldum hrál dnes perfektně a pro obranu Estonska byl opravdu postrachem. V 78. minutě našel Stengs opět právě Wijnalduma a po další nahrávce do běhu si Winjaldum navedl míč na střed hřiště. Dělovkou zakončil svůj hattrick a zvýšil na 4:0 pro Oranjes.

Estonsko si dnes opravdu nevybralo šťastný den a jeho defenzivní práce byla přímo žalostná. Bezbranného soupeře domácí pokořili ještě jednou, když se v 87. minutě prosadil střídající talent z Alkmaaru Myron Boadu. Tomu se povedlo udržet neposedný míč a ranou k tyči uzavřít skóre zápasu na jasných 5:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Německo870130:721
2.Nizozemsko861124:719
3.Severní Irsko84139:1313
4.Bělorusko81164:164
5.Estonsko80172:261
Skupina E

Slovensko - Ázerbájdžán 2:0

19.11.2019 20:45

Góly: 19. Róbert Boženík, 86. Marek Hamšík

Reprezentační výběr Slovenska sice zvládl svůj zápas s Ázerbájdžánem, postup na závěrečný šampionát ale zatím nevybojoval. V kvalifikační skupině skončil na nepostupovém třetím místě a svoje naděje musí upínat k březnové baráži. Výhra 2:0 nad Ázerbájdžánem byla zasloužená a brankami se o ní zasloužili Róbert Boženík a Marek Hamšík.

Slováci šli za vítězstvím od úvodní minuty. Od začátku byli jednoduše lepším týmem a první nebezpečný střelecký pokus vyslal ve 13. minutě Juraj Kucka, ovšem Balajev balón vyrazil a zbytek dořešili jeho kolegové v obraně. O chvíli později přišly z Walesu špatné zprávy o vedení domácího celku, mnohem lepší pak v 19. minutě, kdy Róbert Boženík potáhl balón do vápna a pak přízemní skákavou střelou k tyči zaskočil brankáře Balajeva. Slovensko brzy vedlo, ale stadion Antona Malatinského dobře věděl, že to vůbec nemusí na druhé místo stačit.

Domácí ale nepolevovali v aktivitě a po půlhodině odehraného času měli na svém kontě několik střeleckých pokusů a drtivé držení balónu. Ázerbájdžán se v prvním poločase nedostal ke slovu, na druhou stranu byl stále ve hře o body, protože Slovensko z převahy vytěžilo jen jeden gól.

Krátce po změně stran zasáhla Slováky další nepříjemná zpráva z Cardiffu, Wales totiž zvýšil na 2:0 a sen o postupu na EURO z druhého místa kvalifikační skupiny se začal rozpadat. Slovensko mělo své utkání dál pod kontrolou a v 51. minutě neuznal sudí gól Pekaríkovi, který stál v klíčový moment v ofsajdu.

Až po hodině hry vůbec poprvé zahrozil Ázerbájdžán, překvapivý centr Rahimova musel Dúbravka vyškrábnout na rohový kop. Domácím se dlouho nedařilo vstřelit pojistku, Ázerbájdžán byl stále ve hře o body. Další Pekaríkovu střelu bez problémů zpacifikoval Balajev. Jak už bylo řečeno, Ázerbájdžánci byli stále ve hře a osm minut před koncem zazdili obrovskou šanci na vyrovnání. Renat Dadašov si z protihráčů udělal tréninkové kužele a až výborný zákrok Dúbravky znamenal konec celé akce. Definitivní jistotu výhry dal Slovákům Marek Hamšík. Bývalý záložník italské Neapole napřáhl ze střední vzdálenosti a s pomocí teče překonal Balajeva.

Více informací k zápasu

Wales - Maďarsko 2:0

19.11.2019 20:45

Góly: 15. Aaron Ramsey, 47. Aaron Ramsey

Velmi jednoduchá byla postupová matematika pro Velšany. Ti museli v posledním přímém duelu o postup porazit Maďary, což se jim také podařilo. Góly v úvodech obou poločasů o tom rozhodl Ramsey.

Celek z Velké Británie vstoupil do utkání mnohem aktivněji. Když už se zdálo, že Maďaři soupeřův tlak otupili, obral je o míč James a našel na druhé straně Balea. Jeho rána ale nebyla pro Gulácsiho příliš nebezpečná. Zato o tři minuty později se Bale jal odcentrovat, na malém vápně si na jeho pobídku výborně sbíhal Aaron Ramsey, který hlavičkou pod břevno nedal gólmanovi šanci.

Srovnat stav mohl zanedlouho Baráth, který po Dzsudzsákově přímáků střílel z dobré pozice, ale úplně mimo. Mnohem blíže byl gólu Moore po Baleově centru, jenže ani on nezamířil na cíl. Největší šance mužů z Uher přišla ve čtyřiatřicáté minutě. Z penalty nejprve po Dzsudzsákově sklepnutí zcela sám střílel Szoboszlai, jeho ránu i následnou Sallaiovu dorážku ale fantasticky zastavil Hennessey.

Namísto srovnání stavu přišlo po pauze navýšení velšského vedení. Po Daviesově centru uspěl ve skrumáži Mepham, jenž posunul míč na Aarona Ramseyho. Zda byl, nebo nebyl v ofsajdu, vypadalo hodně diskutabilně, gól záložníka Juventusu ovšem platil. Přestože v tu dobu měl za celou kvalifikaci odehráno jen asi osmdesát minut, stal se výraznou postavou svého týmu na cestě za závěrečným turnajem.

Krátce poté poslal Baráth k zemi Moorea. Z následné standardky poslal Bale míč o centimetry nad. Ramsey mohl získat i asistenci, z přímého kopu našel Jamese, který však po kličce pálil mimo. V závěrečné desetiminutovce ještě mohl dát razítko na postupu Mepham, jenže ani on nezamířil mezi tři tyče.

K ničemu tak bylo Slovákům vítězství v souběžně hraném zápase nad Ázerbájdžánem. Ze skupiny E doplní na mistrovství Evropy Chorvaty Wales, který tak dostane šanci zopakovat semifinále z roku 2016.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chorvatsko852117:717
2.Wales842210:614
3.Slovensko841313:1113
4.Maďarsko84048:1112
5.Ázerbájdžán80175:181
Skupina G

Severní Makedonie - Izrael 1:0

19.11.2019 20:45

Góly: 45+2. Boban Nikolov

Severní Makedonie na závěr tohoto kvalifikačního cyklu skolila před vlastními fanoušky Izrael zásluhou jediného přesného zásahu Bobana Nikolova, a protože Slovinsko prohrálo na půdě Polska, posunula se v tabulce na konečné třetí místo. Ne že by tohle umístění znamenalo vstupenku na EURO 2020, každopádně jako cena útěchy je více než dostačující.

Oba týmy nemohly postoupit přímo na evropský šampionát, pro oba ale ještě stále vede cesta přes dodatečnou baráž Ligy národů. Toto měření sil tedy mělo především prověřit jejich schopnosti a připravenost na klíčové březnové období. Lépe ho zvládli domácí, kterým se podařilo udržet čisté konto a uzmuli své celkové čtvrté vítězství ve skupině G.

Hosté, kteří měli v sestavě své dva největší ofenzivní tahouny Erana Zahaviho i Munase Dabbura, teprve podruhé v této kvalifikaci neskórovali. Gólově vyšli naprázdno už jenom v červnovém duelu v Polsku. Zároveň ale ukázali, že mají pořád velké rezervy v obraně. Podeváté z deseti pokusů se jim totiž nepodařilo v defenzívě zachovat nulová čísla.

Vůbec první střelu mezi tři tyče vyslal Elmas, nicméně na hostujícího gólmana Harushe nevyzrál, na druhé straně se v 15. minutě osmělil na zadní tyči Dasa, ani on však nebyl v koncovce úspěšný a severomakedonský brankář Dimitrievski jeho pokus polapil. Ve 32. minutě se ve slušné pozici objevil zase Elmas, znovu ovšem na Harushe nevyzrál.

Svěřenci trenéra Igora Angelovského i nadále hledali o trochu více intenzivněji cestu za úvodní brankou. Ve 37. minutě jí byl velmi blízko Bardhi, jenž rozehrál standardní situaci z levé strany, a i když asi zamýšlel původně centrovat do šestnáctky, míč se snesl o něco dále a narazil, především k překvapení zmateného Harushe, do brankové konstrukce.

V nastavení prvního poločasu se Severní Makedonie své odměny již dočkala. Bardhi rozehrál rohový kop krouceným pasem do brankového území, Harush sice vyběhl včas ze své branky a balón vyboxoval, pouze ale k Nikolovovi, jemuž se podařilo prostřelit změť těl před sebou a zacílit za brankovou čáru. Ve druhém dějství se pak skóre nadále nepohnulo.

Izrael se sice snažil krátce po obrátce vyrovnat zásluhou Zahaviho, nepřekonal ovšem pozorného Dimitrievského, v 56. minutě dopadl Zahavi vůči svému soupeři stejným způsobem. V 71. minutě se ozval taktéž Dabour, avšak mířil jen nad břevno. V 83. minutě mohl naopak vedení domácím pojistit Kostadinov, jenže pálil pouze vedle.

Více informací k zápasu

Lotyšsko - Rakousko 1:0

19.11.2019 20:45

Góly: 65. Mārcis Ošs

Lotyši se přeci jenom dočkali bodů a v desátém zápase kvalifikační skupiny porazili nejtěsnějším rozdílem Rakousko 1:0. Hostům nečekaná porážka poněkud pokazila oslavy z postupu na šampionát, který si ale zajistili už dříve.

Fakticky už o nic nešlo. Lotyšsko nechtělo zakončit cyklus bez zisku jediného bodu, to byla jeho hlavní motivace a už jistý účastník závěrečného turnaje Rakousko si na severu Evropy nechtěl uříznout ostudu.

Bylo zřejmé, že větší snahu do zápasu vkládají Lotyši, přeci jenom se jim kvalifikace nepovedla a svým fanouškům dlužili velkou omluvu. Ve 20. minutě hostující obrana propadla a Ikaunieks mohl vstřelit vedoucí gól, kdyby výborně nezasáhl Pervan. O sedm minut později přišla ještě větší příležitost Lotyšů, Ošs po výborném centru hlavičkoval do břevna. Rakousko se přihlásilo o slovo až ve 39. minutě po ráně Gregoritsche, který z velmi nadějné pozice přestřelil. První poločas žádný gól nepřinesl, na ten si museli diváci počkat až do druhé půle.

Nerozhodný stav vydržel v Rize až do 65. minuty, kdy k radosti domácího publika centrovaný balón po rohovém kopu propadl a Marcis Ošs tvrdou ranou překonal Pervana. Lotyšsko vedlo nad Rakouskem 1:0 a to se mu v kvalifikaci nestávalo. Nabuzení domácí mohli přidat ještě další gól, ale drzý průnik Gutkovskise brankou neskončil.

Rakousko se nechtělo s výsledkem smířit a v závěru si vytvořilo velký tlak. Gregoritsch z vyložené pozice orazítkoval břevno a Posch v poslední minutě hlavičkoval těsně vedle. Lotyšsko vedení ubránilo a až na závěr získalo do tabulky první body.

Více informací k zápasu

Polsko - Slovinsko 3:2

19.11.2019 20:45

Góly: 3. Sebastian Szymański, 54. Robert Lewandowski, 81. Jacek Góralski - 14. Tim Matavž, 61. Josip Iličić

Polsko sehrálo se Slovinskem parádní zápas, který si svou dramatičnost uchoval až do samého konce. Poláci doma ve Varšavě velmi brzy vedli zásluhou Szymańského, ale ještě deset minut před koncem se hrálo nerozhodně 2:2. Závěr vyšel lépe Polákům hrajícím v přesilovce a Goralského trefa jim zajistila tři body.

Ve Varšavě se především slavilo a vzpomínalo, protože dnes se s reprezentačním dresem loučila velká osobnost polské kopané, zkušený bek Łukasz Piszczek. Veterán samozřejmě nemohl v základní sestavě chybět, třebaže odehrál pouze spíše symbolický první poločas. Slovinci na utkání s Polskem vzpomínali velmi dobře, protože naposledy je v Lublani porazili a uchovali si čisté konto. Dnes se však hrálo zcela podle polských not.

Už ve třetí minutě Jan Oblak vyboxoval centr z rohového kopu pouze před sebe a Sebastian Szymański z voleje napálil míč zpátky tam, kde ho Poláci viděli moc rádi. Přesto se už v sedmé minutě jejich radost trochu vytratila. Musel totiž střídat stoper Kamil Glik, který se v souboji s Janem Oblakem zranil. A jeho absence Poláky hodně mrzela, neboť už ve 14. minutě Slovinci srovnali. Josip Iličić si elegantně zpracoval centr do vápna, obhodil protihráče a nahrál Timu Matavžovi - 1:1.

Delší dobu se nic nedělo, až deset minut před koncem první půle se po centru od rohu opřel do míče vyskakující Robert Lewandowski a prakticky sám před Oblakem mířil jen do slovinské opory! V nastaveném čase pak naposledy střídal Piszczek, který dnes ukončil reprezentační kariéru. Tleskali mu i protihráči.

Z druhého poločasu bylo ukrojeno devět minut, když si po akci Tomasze Kędziory zpracoval míč Robert Lewandowski, který se protáhl kolem dvou protihráčů a sebejistě pokračoval do vápna. Kolem stínujících obránců došel až k bráně a přízemní střelou na zadní tyč překvapil brankáře Oblaka. Poláci mohli v krátkém časovém rozmezí přidat další dvě branky, obě z dílny záložníka Piotra Zielińského, jenže poprvé jej zastavil Oblak a podruhé tyč.

A jen minutu poté se radovalo Slovinsko. Situaci u první branky zrežíroval v obráceném gardu Tim Matavž, který našel Josipa Iličiće. Ten v Atalantě zraje jako víno a nekompromisní bombou z levé strany šestnáctky napálil míč pod břevno - 2:2.

To byla pro Poláky náročná situace, z níž se chtěli dostat. Po delším tlaku se jim to povedlo v 81. minutě, když se po hlavičce Kamila Grosickiho prosadil hlavou pozorný a dostatečně důrazný Jacek Goralski! Slovinci se na odpor už nezmohli a z velké části to bylo i proto, že se v 86. minutě hloupě nechal vyloučit Jasmin Kurtić. Ten dostal velmi brzy první žlutou kartu a v závěru zápasu až sadisticky šlápl na střelce rozhodující branky.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Polsko1081118:525
2.Rakousko1061319:919
3.Slovinsko1042416:1114
4.Severní Makedonie1042412:1314
5.Izrael1032516:1811
6.Lotyšsko101093:283
Skupina I

Belgie - Kypr 6:1

19.11.2019 20:45

Góly: 16. Christian Benteke, 36. Kevin De Bruyne, 42. Kevin De Bruyne, 44. Yannick Carrasco, 51. Kypros Christoforou (vl.), 68. Christian Benteke - 14. Nicolas Ioannou

Deset zápasů, deset vítězství. S takovou bilancí zakončili fotbalisté Belgie kvalifikaci na mistrovství Evropy. Na její závěr si poradili s Kyprem, přestože po Ioannouově trefě prohrávali. Po dvou gólech vstřelili De Bruyne a Benteke, vedle Carrascova gólu padl také jeden vlastní.

Jako první zahrozili domácí. Carrasco bravurním pasem našel před bránou Vanakena, ten však mířil moc vysoko. To ostrované potrestali. Nicholas Ioannou vysithl na polovině hřiště přihrávku a štrádoval si to až do pokutového území. Trojice obránců jej marně stíhala a kyperský stoper ranou ke vzdálenější tyči otevřel skóre utkání.

Jenže z vedení se jeho tým neradoval dlouho. Už o dvě minuty později. De Bruyneho centr propadl až skoro do zámezí, ještě jej ale zachránil Carrasco a vrátil balón do ohně. Tam po předchozím souboji ležel Christian Benteke, který i v krkolomné pozici dokázal dostat míč do sítě.

Kuriózně vsítili Belgičané i vedoucí branku. Obrana soupeře zažehnala nebezpečný centr a odhlavičkovala kulatý nesmysl za vápno. Tam jej z první poslal mezi tři tyče Kevin De Bruyne, jemuž se sice rána nepovedla, avšak po dvou odrazech o zem propadla brankáři za záda.

Středopolař s číslem 7 na zádech byl i nadále při chuti. Carrasco mu dal míč pod sebe na hranici velkého vápna, kde se s ním De Bruyne otočil a z druhého dotyku vypálil po zemi na vzdálenější tyč - úspěšně. Ještě před poločasem vysunul Hazarda, který z pravé strany odcentroval na Yannicka Carrasca, jemuž nečinilo problém uklidit balón do sítě.

I po přestávce Kypřané pokračovali v usnadňování cesty za vítězstvím soupeři. Po padesáti minutách Hazard dával přízemní pas na malé vápno, odkud si i přes relativní klid poslal míč pod víko Kypros Christoforou. Poslední slovo měl Christian Benteke, který využil De Bruyneho pobídky a s obráncem na zádech překonal strážce svatyně.

Více informací k zápasu

San Marino - Rusko 0:5

19.11.2019 20:45

Góly: 3. Daler Kuzjajev, 19. Sergej Petrov, 49. Aleksej Mirančuk, 56. Aleksej Ionov, 78. Nikolaj Komličenko

Rusko zakončilo úspěšný kvalifikační cyklus očekávaným vysokým vítězstvím na půdě San Marina. Získalo tak svou osmou výhru ve skupině, a až na souboje s Belgií, v nichž neurvalo ani bod, mělo jinak s ostatními účastníky tabulky stoprocentní bilanci. Na Apeninském poloostrově vedlo do poločasu o dvě branky, po obrátce pak přidalo ještě další tři.

Co se hlavní otázky každé kvalifikace týče, tedy možného postupu na hlavní turnaj, tahle hádanka byla v tomto uskupení poměrně brzy rozluštěna. Bylo jisté už před tímto zápasem, že Rusku přímou účast už nikdo nevezme a že San Marino naopak nemůže proklouznout na šampionát ani dodatečně přes Ligy národů a skončí v pořadí úplně poslední.

Šlo tedy oběma o to, aby na hrací ploše předvedly co nejideálnější výkon. Rusové se s evropským fotbalovým trpaslíkem určitě nechtěli nijak trápit, možná i proto zasadili svému soupeři první ránu už ve 3. minutě. Petrovovu přihrávku do nebezpečného prostoru odvrátil bránící Lunadei jen k nohám Kuzjajeva, který ho následně snadno dopravil do sítě.

O šestnáct minut později hosté skórovali podruhé. Kuzjajev svým technickým zakončením sice nechal vyniknout gólmana Simonciniho, ovšem ten balón stačil vyrazit pouze do míst, kam si naběhl Petrov, a ten z blízkosti pohotově dorážel. Ve 29. minutě se snažil náskok pojistit Ionov, chopil se exekuce přímého kopu z dobré pozice, ale o kousek minul.

Dalšího gólu se ruský výběr dočkal až v dějství druhém. Ve 49. minutě vyslal prudký centr z pravé strany Petrov, ve vápně si na něj naběhl Mirančuk, který bleskovou hlavičkou překonal pozdě reagujícího Simonciniho. V 56. minutě se trefil také jeho spoluhráč Ionov, za šestnáctkou totiž dostal až příliš prostoru a balón nasměroval ke vzdálenější tyči.

San Marino i nadále působilo v útoku bezradným dojmem, jeho sok měl, nutno říci, že očekávaně, střetnutí plně pod svou kontrolou. V 62. minutě se mohl na střeleckou listinu zapsat Džikija, avšak ke své smůle trefil jen břevno, následně se meruna ještě odrazila k volnému Kuzjajevovi, jenže jeho gól platit nemohl kvůli zřetelnému ofsajdu.

V 71. minutě se podařilo překonat Simonciniho také Dzjubovi, bylo ale porušeno opětovně pravidlo o ofsajdu, a tak i jeho radost byla ve finále předčasná. Skóre nakonec definitivně uzavřel Komličenko, současný forvard Mladé Boleslavi, jenž v reprezentaci mimochodem zaznamenal svůj premiérový gól poté, co snadno zužitkoval nahrávky od Petrova.

Více informací k zápasu

Skotsko - Kazachstán 3:1

19.11.2019 20:45

Góly: 48. John McGinn, 64. Steven Naismith, 90+1. John McGinn - 34. Baktyor Zajnutdinov

Skotsko potvrdilo zlepšující se formu z poslední doby a díky třetímu vítězství v řadě za sebou nakonec obsadilo konečnou třetí příčku skupiny I s patnácti body, za druhým Ruskem zaostalo o bodů devět. V úterním souboji sice o poločasové přestávce s Kazachstánem prohrávalo, ale po změně stran výrazně přidalo a raduje se tak z vítězství 3:1. Hosté skončili na pátém místě s deseti body, za Kyprem zůstali vinou horší bilance vzájemných zápasů.

Zatímco Kazachstán již nemá žádnou šanci se na evropský šampionát probojovat, tak Skotové se o jediné postupové místo ve čtyřčlenném složení poperou koncem března, jejich semifinálový rival vzejde ze čtveřice Bulharsko, Izrael, Maďarsko či Rumunsko. Úvodní půlhodina tohoto střetnutí nebyla z diváckého pohledu nijak výrazně atraktivní. Domácí sice měli mnohem častěji míč ve svém držení, ale k brance protivníka se prakticky nedostávali.

Mírný favorit si vytvořil první nebezpečnější možnost ve 32. minutě, kdy od pravého rohu pokutového území napřáhl Christie a brankář Nepogodov měl co dělat, aby balón odvrátil na rohový kop. Neuběhly ani dvě minuty a na opačné straně z ničeho nic udeřil Baktyor Zajnutdinov. Jednadvacetiletý útočník ruského Rostova dostal Kazachstán do vedení nádhernou střelou z dvaadvaceti metrů do levé šibenice, gólman Marshall se jen ohlédl.

Za dalších pět minut mohl vyrovnat domácí Jack, jenomže se svou ranou z poměrně ostrého úhlu si na Nepogodova nepřišel. Skotsko vlétlo do druhého dějství mnohem aktivněji a zaslouženého gólu se dočkalo v 48. minutě. K přímému volnému kopu z osmnácti metrů se postavil John McGinn a přízemní ranou propálil děravou zeď včetně bezmocného Nepogodova. Od tohoto okamžiku domácí výrazně ožili.

Během následujících sedmi minut mohli otočit stav Forrest a také dvakrát Steven Naismith, jenomže ani jeden z nich prostor tří tyčí těsně netrefili. V 64. minutě se přeci jen prosadil Naismith, který si po centru z pravé strany téměř od koncové čáry naběhl před branku a hlavou snadno rozvlnil síť. Ve zbývajícím průběhu se hostům nedařilo dostávat na útočnou polovinu a začali riskovat, v nastaveném čase nakonec pojistil výhru Skotska svou druhou trefou v utkání McGinn, jenž po svižné nahrávce Taylora zblízka překonal Nepogodova.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Belgie10100040:330
2.Rusko1080233:824
3.Skotsko1050516:1915
4.Kazachstán1031613:1710
5.Kypr1031615:2010
6.San Marino1000101:510

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (25)

Přidat komentář
PaYaB

Tak koukám, že Rakousko si z posledního zápasu odvezlo stejnou bídu( možná horší) než my...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak mnohem horší, Bulharsko je pořád výš jak Lotyšsko.

Reagovat
Acrocephalus

Spis by me zajimalo, jestli jejich tym dostane v mediich a od fandu takovej kartac jak my. Podle me to moc resit nebudou a nebudou to povazovat za kdovijakou ostudu.

Reagovat
Kixi Syhimour

Wijnaldum

Reagovat
elChe

mrdat euro, hlavne, ze se chce Meciar vratit do politiky ze jo...

Reagovat
F.Torres

Komlicenko

Reagovat
smazaný uživatel

Tak SF play-off teda asi definitivne:

A: Island - Rumunsko, Izrael - Madarsko

B: Bosna - Sev. Irsko, Slovensko - Irsko

C: Skotsko - Bulharsko, Norsko - Srbsko

D: Gruzie - Belorusko, Sev. Makedonie - Kosovo

Reagovat
Xaviercreus

Z té čtveřice (Bul, Isr, Hun, Rom) se bude tuším losovat, kdo zůstane v lize C. Zbylí tři půjdou do Áčka k Islandu.

Reagovat
smazaný uživatel

Mozne to je. Ja mel za to, ze ten nejlepsi v LN, coz bylo Bulharsko, by mel zustat v C a zbytek jit do A k Islandu, ale rad si pockam na potvrzeni

Reagovat
Greny

mas pravdu mel by tam byt los

Reagovat
Greny

A jeste dotaz : to playoff ligy narodu se bude hrat na jeden zapas : kdy treba Slovaci budou hrat doma s Irskem a Bosna doma se Severnim Irskem ... nebo se to odehraje treba jako faze kvalifikace mladeznickych reprezentaci: poradatel turnaje treba Slovensko a vsechny zapasy se odehraji tam

Reagovat
smazaný uživatel

Nekdo tady zminoval, ze by to mel byt jeden zapas, napr. v B Bosna a Slovensko doma. Poradatel finale by se pak mel losovat. Ale to je info z diskuzi. Nevim, na kolik se tomu dotycnemu da verit

Reagovat
Greny

jo to je taky moznost dik

Reagovat
Xaviercreus

Je to tak, losovat o složení Play off A a play off B se bude v pátek. Los taky určí všechny čtyři pořadatele finálových zápasů. A ještě se bude losovat kdo z dvojice Rusko/Dánsko ve skupině B na euru bude hrát tři domácí zápasy V sobotu 30. 11. pak bude los eura.

Reagovat
Xaviercreus

Pardon, složení Play off A a Play off C*

Reagovat
Alf14

tak Bale si podepsal nejspíš ortel v Realu, po zápase slavil s vlajkou kde byl nápis "wales golf madrid - in that order" nedokážu si představit že si ještě ubec zahraje a kdyby doufám že dostane od fanoušků co proto a hned v zimě pryč

Reagovat
OnderCZ

Blbeček.

Reagovat
wyqinac
Reagovat
Modroočko

Zostava 2020:

Dúbravka - Pekarík, Valjent, Škriniar, Hancko - Lobotka, Bero - Haraslín, Bénes, Mihalík - Boženík.

Podľa mňa je úplne jasné, že sme vo fáze budovania tímu, bude trvať 2-3 roky, kým sa ten tím poriadne zohrá a nadobudne výkonnosť, Euro 2024 by mala byť méta, ktorú treba dosiahnuť. Mali by sme vytiahnuť do tímu okrem Bénesa aj Mihalíka s Chrienom, pri svojich pár nástupoch nesklamali a podľa mňa by mali takíto hráči dostávať príležitosť na úkor tých, ktorí nehrávajú. Hancko sa potrebuje chytiť v klube, Bero včera tiež výborne bojoval, mohol by nahradiť Kucku.

Reagovat
adalbertus

a čo tréner, ten je kde?

Reagovat
smazaný uživatel

Keď odtiaľ vyhodíš Hancka a Mihalíka , tak môže byť.

Reagovat
Modroočko

Koho na Hanckov post? Náš najväčší problém je, že máme asi šiestich stopérov a žiadnych mladých krajných obrancov, vážne neviem, koho iného tam dať.

Reagovat
smazaný uživatel

Hamcko a Mihalík? Hancko nemôže byť nominovaný ani do "C" repre..

Reagovat
Majk91

Z Hanca bude ešte výborný hráč, ale musí pravidelne hrávať a hlavne na svojej primárnej pozícií a to je stoper. On proste nebude nikdy super krajný back. Mihalik fakt nie Skôr by som skúsil na krídlo Špaleka. A hlavne dúfam, že sa na novú kvaldu, najlepšie už v marci na playoff o EURO vráti Weiss ml.. Nech je aký je, jeho kvalitám sa momentálne nevyrovná žiadne naše krídlo.

Reagovat
Majk91

*Hancka

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele