Předvolební debata v Británii: Johnson a Corbyn se přeli o brexit a zdravotnictví, došlo i na vánoční dárky

Tváří v tvář se v předvolební televizní debatě poprvé utkali lídři dvou nejsilnějších britských stran Boris Johnson a Jeremy Corbyn. Johnson v ní slíbil, že Británie „rozhodně“ odejde 31. ledna a do konce příštího roku vyjedná dohodu o novém obchodním partnerství s EU. Corbyn tento harmonogram označil za nesmyslný. Kromě otázky brexitu, která debatě dominovala, došlo i na témata jako systém zdravotnictví nebo stav britské monarchie.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídr konzervativců a premiér Boris Johnson a Jeremy Corbyn, šéf laburistické opozice, se utkali v předvolební debatě

Lídr konzervativců a premiér Boris Johnson a Jeremy Corbyn, šéf laburistické opozice, se utkali v předvolební debatě | Zdroj: Reuters

Televizní debaty stranických lídrů jsou od roku 2010 nedílnou součástí předvolebního dění v Británii, na duel hlavních tváří dvou nejsilnějších uskupení ale dosud nikdy nedošlo. Úterní debaty se účastnili pouze Corbyn a Johnson, lídrům ostatních stran byl poskytnut prostor v samostatných rozhovorech poté.

Konzervativcům chce svůj hlas hodit více než třetina Britů, ukázal průzkum. Před volbami mírně posílili

Číst článek

Jak očekávala britská média, oba politici se během hodinové debaty snažili přitáhnout pozornost k tématům, kde cítili, že mají nad svým protivníkem navrch.

Zatímco Johnson využíval každé příležitosti k tomu, aby řeč stočil k brexitové dohodě, kterou vyjednal s Evropskou unií, lídr labouristické opozice se cítil nejsilnější u tématu reformy zdravotnického systému NHS.

Současný premiér – již tradičně  - svoji dohodu označil za „skvělou“ a zopakoval, že konzervativní vládě se podařilo s EU vyjednat kompromis, na kterém se shodly obě strany. Opakovaně na svého protivníka útočil s argumentem, že labouristé nemají jasný plán, jak otázku brexitu vyřešit. Jedinou příčinou předčasných voleb je podle něj neschopnost parlamentu prosadit výsledek referenda z roku 2016.

Corbyn označil vyřešení brexitové hádanky za prioritu labouristů a zopakoval plán úpravy „rozvodové“ dohody a následného referenda, v němž by se lidé rozhodovali mezi dojednanou podobou odchodu a setrváním v unii. Navzdory opakovaným výzvám však neprozradil, kterou možnost by za takového scénáře podpořil.

Vánoční dárky

V dalších částech debaty došlo i na otázky s brexitem nesouvisející jako právě silné téma labouristů zdravotnictví nebo britskou monarchii. K té se v posledních dnech upírá pozornost veřejnosti kvůli přátelským vazbám britského prince Andrewa na finančníka Epsteina. Ten spáchal sebevraždu poté, co byl obviněn ze sexuálních zločinů.

Nikdy jsem Epsteina nepodezříval, že by se dopouštěl sexuálního zneužívání, odmítl princ Andrew

Číst článek

Vzácná shoda zavládla v otázce klimatických změn, podle obou lídrů jde o „zásadní problém“.

Již v odlehčenějším duchu se nesl úplný závěr debaty. Na otázku člena publika, jaký vánoční dárek by si politici navzájem nadělili, Jeremy Corbyn pro současného premiéra navrhl Dickensovy Vánoční koledy o chudinských dětech. Johnson kontroval návrhem obdarovat šéfa labouristů kopií brexitové dohody.

‚Nic nového‘

Jak bezprostředně po skončení poukazovala řada britských komentátorů, debata nepřinesla žádná zásadní nová prohlášení a oba politici se drželi očekávaných témat.

Podle bezprostředního průzkumu agentury YouGov mezi diváky dopadla debata velmi vyrovnaně: 51 procent sledujících jako vítěze uvedlo Borise Johnsona, 49 procent Jeremyho Corbyna.

Politická editorka BBC Laura Kuenssbegrová debatu na twitteru zhodnotila tvrzením, že „nic nemění“. Poukázala také na to, že publikum se v jistých momentech vysmálo oběma politikům stejně.

Barbora Chaloupková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme