Hlavní obsah

TOP 09 volí předsedu. Kalousek objíždí hospody, nechce přijít o vliv

Podívejte se na video – dvě cesty, kam míří TOP 09.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Malou opoziční stranu čeká o víkendu sněm, kde si zvolí nového lídra: buď senátora Tomáše Czernina, nebo poslankyni Markétu Pekarovou Adamovou.

Článek

Miroslav Kalousek je poslední týdny mimořádně aktivní, jako by bylo před volbami: Objíždí celou republiku, jeho akce „Na pivo s Mirkem“ plní hospody, pořádá debaty s místními členy TOP 09.

Politický matador se nechce vzdát vlivu na podobu svého dítěte – politické strany, kterou před deseti lety zakládal s Karlem Schwarzenbergem.

„Je před sněmem, tak objíždím regiony, chci mluvit s delegáty. Povídáme si, co dál, protože já jsem přesvědčen, že je potřeba změnit nejenom obsazení, ale také hru,“ říká Kalousek.

Nechce, aby znovu prohrál jako před dvěma roky, kdy se navzdory jeho přání stal šéfem TOP 09 Jiří Pospíšil. Strana má před sebou o víkendu sněm, na kterém si zvolí nového šéfa: kandidáti jsou dva – pětatřicetiletá poslankyně Markéta Pekarová Adamová a sedmapadesátiletý senátor Tomáš Czernin.

„Netajím se podporou Tomáše Czernina, který může položit na stůl svým životním i politickým příběhem prověřené kvality lídra. Upřímně říkám, že budu cítit mnohem větší jistotu budoucnosti strany, bude-li zvolen Tomáš Czernin. Bude-li zvolena Markéta Adamová, budu jí držet palce, aby se jí to povedlo,“ říká před sněmem Miroslav Kalousek.

Czerninův šlechtický původ evokuje u části straníků zlatou éru s Karlem Schwarzenbergem, byť není tak charismatický – oslovuje samozřejmě konzervativní část straníků.

„Vůči Miroslavu Kalouskovi mám velký respekt, je otcem myšlenky TOP 09. Vznikly fámy, že budu jeho loutkou, toho se opravdu nebojím. Bez něj si to ale neumím představit,“ musí Czernin dokola odpovídat na otázku, jak moc za jeho kandidaturou stojí Kalousek.

TOP 09 teď jde o holé přežití, jak naznačuje strmě padající vývoj jejích volebních zisků ve sněmovních volbách: 2010 – senzačních 17 procent, 2013 – přijatelných 12 procent, 2017 – 5 procent. Strana relativně uspěla už jen v komunálních volbách v Praze a do unijního parlamentu.

Anketa

Czerninova soupeřka Markéta Pekarová Adamová se troufale pokouší vzepřít stranickým autoritám, přáním otců zakladatelů – a slibuje restart TOP 09.

„Mirek mě přemlouval, abych kandidovala už minule. Nakonec jsem se rozhodla až teď, nezávisle na něm, takže to možná nevnímá úplně pozitivně. Na druhou stranu, já si ho moc vážím a vstoupila jsem do TOP 09 kvůli němu. Věřím tomu, že budeme schopni spolupracovat a že ten sněm ukončí a uhladí tu dnešní malou řevnivost,“ říká.

Pekarová oslovuje liberálnější část strany a chce, aby se strana probudila, oslovovala voliče moderně – zkrátka byla zase „cool“ jako těsně po svém založení.

Prosazuje také, aby strana „zezelenala“ a nově dala velký důraz na životní prostředí: „Důležité ale je nezahltit se mraky různých věcí a vlastně nevědět, co je ta hlavní priorita. Prosazuji pět základních: přijetí eura, ochrana přírody, právní stát, živnostníci a vzdělávání,“ říká.

Oba dva kandidáti si uvědomují, že TOP 09 je rozštěpená – a proto navrhují, aby ten, co prohraje boj o předsedu, se stal prvním místopředsedou. „Máme dvě silné osobnosti, ale také riziko, že to může přispět k rozštěpení strany. A tomu riziku nejlépe předejdeme tím, že spolu oba dva vytvoří kompetentní a noblesní tandem,“ míní Kalousek.

Volba šéfa či šéfky TOP 09 by se mohla zdát marginální záležitostí malé opoziční strany. Ve skutečnosti bude mít výsledek zásadní vliv na další formování „antibabišovské“ opozice s ODS, KDU-ČSL a STAN.

Pekarová je pro ostatní strany přijatelnější a sama vyloženě považuje za nutnost společný postup opozice. Opakovaně volá po povznesení se nad vzájemné neshody a osobní ambice. Czernin i Kalousek také spojenctví prosazují, ale jsou přece jen jsou daleko opatrnější a upozorňují na rizika.

„Není to samospasitelné. Výsledek se po spojení musí sčítat, nikoliv odečítat. Jednotlivé strany se budou muset vzdát nějaké své programové priority, což samozřejmě tvrdé jádro členské základny i tvrdé jádro voličů může někdy chápat jako zradu na programu a bývá to složité. Já pevně doufám, že se to lídrům podaří dohodnout, ale také si uvědomuji ta úskalí, která ta dohoda v sobě má,“ vypočítává Miroslav Kalousek.

Reklama

Doporučované