Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Cestování

Jako vždy první. Zajeďte si zalyžovat na Monínec

Kdo nestihl ještě na letošek lyže oservisovat, ať dorazí tak kolem jedenácté, kdy už povrch povolí. foto: Tomáš Rucký/SNOWtour.cz

Středočeský Monínec se už nějaký ten pátek pyšní prvenstvím v zahajování lyžařské sezony u nás. Vděčí tomu samozřejmě svému speciálnímu systému zasněžován Snow Factory, které umožňuje výrobu sněhu v plusových teplotách. Letos se sněhové podloží obzvlášť povedlo, protože ranní pista připomínala sklo a žádala si nabroušené hrany.
  5:28

Monínec oficiálně zahájil sezonu 16.11. v 9 hodin a kdo přijel na první lano, rozhodně neprohloupil. Suchý led se na sjezdovce krásně spojil a vytvořil celistvou ledovou krustu, která v ranním stínu vybízela k rychlé jízdě na ostrých hranách. Kdo nestihl ještě na letošek lyže oservisovat, ať dorazí tak kolem jedenácté, kdy už povrch povolí.

Monínec v kostce:

Vzdálenost z Prahy 1 h 10 min

*Celodenní skipas dospělý (15-59,99 let) 515 Kč

*Celodenní skipas dítě (5-14,99 let) 385 Kč

*Celodenní skipas senior (60+) 385 Kč

Parkování zdarma na parkovišti u nástupu na kotvu

Web www.zima.moninec.cz 

V provozu je prozatím Horní kotva, kterou lemuje 500 m dlouhá sjezdovka příjemného carvingového sklonu, zároveň je svah přívětivý i pro první oblouky začátečníků. Druhá polovina sjezdovky se bude zasněžovat klasickými děly, takže si počká až na opravdové mrazy.

Nejde samozřejmě o uspokojení lyžařských choutek náročných lyžařů, ale spíš o to, nasát trochu té atmosféry přicházející lyžařské sezony v podobě řádky vykrojených oblouků na sjezdovce zakončené horkým svařákem z bufetu na terásce. Zkrátka se na Monínci už v listopadu můžete krásně naladit na zimní sezonu nebo svým ratolestem udělat radost prvním „sněhem“.

Zasněžený plácek pro děti s pojízdným pásem a slalomovými zvířaty je k dispozici pod hotelem Monínec, stejně tak jako půjčovna lyží a lyžařská škola, jejíž instruktoři jsou už samozřejmě plně k dispozici.

Letos je na Monínci u nástupu sedačkové lanovky nově otevřená prodejna Intersport, kde si zároveň můžete zapůjčit lyže nebo otestovat lyže Atomic a Salomon. Díky „mašině“ Wintersteiger si tu zároveň můžete nechat oservisovat lyže na počkání.

Na malé občerstvení můžete zajít do bufetu u nástupu Horní kotvy a na plnohodnotný oběd do restaurace hotelu Monínec, která se netají s gastronomickými specialitami jako je třeba restovaná červená čočka se zastřeným vejcem a červenou řepou nebo mascarponové košíčky s karamelem, jahodami a mandlemi.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.