Hlavní obsah

Proboha, utrousil Musk. Tohle se při premiéře nového auta od Tesly stát nemělo

Elon Musk představuje Cybertruck.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Představování nového „neprůstřelného“ pick-upu od Tesly skončilo jinak, než si jeho tvůrci plánovali. Neprůstřelné sklo se před zraky publika roztříštilo po pouhém úderu železnou koulí.

Článek

Obecenstvo při velkém představení nových produktů od Tesly rozhodně neskrývalo překvapení. Na pódiu se objevily ostré křivky vozidla zvaného Cybertruck, jehož karoserie nezapře inspiraci v Muskově vesmírném projektu SpaceX. Tvoří ji totiž úplně stejná nerezová ocel jako rakety mířící na oběžnou dráhu.

Musk se pochlubil, že díky tomu je auto doslova neprůstřelné, minimálně pro menší kalibry. Následně se Tesla rozhodla publiku tyto vlastnosti demonstrovat. A tam tisková konference nabrala podle všeho nečekaný směr.

Úder palicí, který vedl šéfdesignér Tesly Franz von Holzhausen, vůz ustál. Pak však přišla na řadu pokovená skla, železná koule, nápřah a obrovský pavouk na údajně neprůstřelném skle prokázal, že inženýři někde udělali chybu.

„Proboha,“ zareagoval Musk na názornou ukázku, že řidič přece jen nebude v takovém bezpečí. V originále si ještě vypomohl peprnějším výrazem. „Možná to bylo přece jen trochu silnější,“ dodal.

Zkouška s druhým okénkem nedopadla lépe, ani u něj sklo nevydrželo. Musk zachoval dekorum a jako správný obchodník zdůraznil, že pokusné koule nepronikly do kabiny vozu.

Anketa

Uvažujete o tom, že vaše příští auto bude jezdit na něco jiného než benzin nebo naftu?
Ano, uvažuji o elektrickém autě
16,1 %
Ano, ale nechci elektrické auto
6,9 %
Ne, zůstanu u klasiky
77 %
Celkem hlasovalo 46070 čtenářů.

I když test podle všeho neproběhl podle očekávání, rozhodně se Cybertrucku dostalo velké pozornosti. Na sociálních sítích se Muskovo „proboha“ spolu s názornou ukázkou stalo rychle hitem. Navíc u Tesly není nikdy jisté, co je a co není reklamní záměr.

„Tady jde o prototyp, takže se to Tesle promine,“ řekl agentuře Bloomberg Akshay Anand, analytik výzkumné společnosti Kelley Blue Book. „Pokud by to však chtěli prodávat jako neprůstřelné auto, měli by na tom ještě zapracovat,“ dodal.

Celkový design nepřipomíná žádný pick-up, který v současnosti brázdí americké i jiné silnice. Novinka totiž ruší klasické rozdělení a kabina volně navazuje na zavazadlový prostor, takže auto vypadá jako vesmírná kapsle.

Cena vozu, který by měl začít jezdit v roce 2021, začíná na 39 900 dolarech, tedy zhruba milionu českých korun. S nejvyšší výbavou pak vyjde na 70 tisíc dolarů, tedy zhruba 1,6 milionu korun. S těmito cenovkami může Tesla konkurovat jiným americkým automobilkám, Musk se hodně porovnával například s Fordem a jeho modelem F-150, jehož cena začíná na 30 tisících dolarech.

Dojezd v základní verzi by měl podle Muska činit více než 400 kilometrů, v nejvyšší třídě pak dvojnásobek.

Podle analytiků, které oslovila CNN, zatím Cybertruck nevypadá jako model, který by nějak otřásl americkým pick-upovým trhem, alespoň ne v jeho dnešní podobě. Ta se však s nástupem elektromobility mění a elektrické pick-upy chystají také Ford nebo General Motors.

Reklama

Související témata:

Doporučované