Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dubovská začala sezonu ve Světovém poháru skvělým devátým místem ve slalomu

Začátek sezony jako hrom se povedl české lyžařce Martině Dubovské. Ta obsadila ve slalomu Světového poháru v Levi senzační deváté místo. Bodovala i čtyřiadvacátá Gabriela Capová. Suverénně zvítězila největší favoritka Mikaela Shiffrinová z USA, pro níž to byl rekordní 41. pohárový triumf ve slalomu. Konkurenci deklasovala o téměř dvě sekundy a Dubovskou o víc než tři a půl.

Martina Dubovská
zdroj: ČTK/AP autor: Alessandro Trovati

Sedmadvacetiletá česká lyžařka si výrazně vylepšila dosavadní maximum mezi lyžařskou elitou, kterou dosud byla 18. příčka ze Semmeringu z prosince 2016.

Dubovská právě v Levi před šesti lety poprvé bodovala v SP a dnes se přiblížila úspěchům bývalé mistryně světa Šárky Strachové mezi slalomářskou špičkou. V prvním kole šokovala rodačka z Třince se startovním číslem 56 desátým časem a po druhé jízdě si o příčku polepšila po výpadku Slovenky Petry Vlhové. Ta první kolo vyhrála, ale ve druhém po chybě do cíle nedojela.

"Udržet pozici po prvním kole byla výzva, ale takové situace mám ráda. Brala jsem to tak, jako kdyby to bylo další první kolo, a soustředila jsem se pouze na jízdu a abych byla dole co nejrychleji. Zvládla jsem to a jsem za to ráda," řekla Dubovská Radiožurnálu.

Je nám líto, video expirovalo.
Slalomářkám v Levi vládla Shiffrinová

Sedla jí trať, kterou stavěl kouč Shiffrinové. Dnešní výsledek podle ní nepřišel zničehonic. "Rok nebo dva jsem se trápila, změnila jsem trenéra. Momentálně mě vede Andrej Prevužňák, kterého můj otec jako mladého trénoval, takže se známe odmalička. Znovu s námi začal spolupracovat i můj otec a úplně jsme změnili přípravu i tréninky. Začala jsem víc pracovat na svých slabých stránkách. Po dvou letech jsem se vrátila ke kondičnímu trenérovi a celá příprava je zaměřená hlavně na mě, abych se cítila dobře," popsala.

A dobře se dnes cítila hned od rána. "Celý měsíc jsem nikde nemohla pořádně usnout a včera jsem spala jak miminko: po dlouhé době jsem zalehla a probudila se až ráno vyspaná do růžova. Ráno nám pak před autem přeběhl malý zajíček, pro štěstí," usmívala se.

V Levi bodovala i čtyřiadvacátá Gabriela Capová, třetí česká lyžařka Tereza Nová premiérový závod mezi elitou dokončila a obsadila 62. příčku.

Shiffrinová po prvním kole ztrácela na Vlhovou 13 setin, ale nervy udržela bez problémů. "Jsem moc spokojená. Byl to první slalom sezony, měla jsem výborné lyže i rychlost. Samozřejmě jsem měla i štěstí, nevím, jak by to dopadlo, kdyby Petra dojela. Všechno do sebe zapadlo," řekla.

Vlhová se těžce smiřovala s hořkým koncem dobře rozjetého závodu. "Asi se mi zařízly špičky. Bohužel jsem udělala chybu, která se mi nestala hodně dlouho, a hodně dlouho mě bude mrzet. Musím to vydýchat," přiznala. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články