Hlavní navigace

(Ne)průstřelný CyberTruck, problémy Apple News+ a nekončící potíže WeWork

24. 11. 2019
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Apple
Šmírování na Instagramu, StartPage mění majitele, Disney+ účty na prodej, děravé WhatsApp, Amazon jako blešák plný padělků. Co ještě přinesl právě končící #tyden.

Apple News+ má problém, čtenáři nemají zájem a vlastně se není moc čemu divit. Platit 9,99 USD měsíčně za možnost číst z omezené nabídky novin a časopisů (není jich málo, více než 300) nepatří mezi „must have“. Apple službu spustil v březnu 2019 a tehdy se firmě podařilo získat 200 tisíc předplatitelů. Od té doby ale žádný další růst nepřichází. Viz Apple News+ has struggled to add subscribers since first week of launch in March, sources say.

Instagram má opět problém. Aplikace Ghosty umožňovala nahlížet na obsah soukromých účtů. V provozu je už od dubna letošního roku, ale Instagram ji začal řešit až teď. Zajímavé na ní je, že využívá všech uživatelů této aplikace ke zprostředkování přístupu k obsahu ke všem účtům, které sledují. Pokud někdo někoho nemůže sledovat, zprostředkuje mu obsah oklikou přes někoho jiného. S 500 tisíci staženími může jít o velmi obsáhly „crowdsourcing“. V Google Play už Ghosty nenajdete, v App Store prý prozatím ano. Detaily v Shady app lets stalkers view private Instagram accounts in exchange for their own data.

Stát Kalifornii zažaloval Juul za systematický a široce úspěšný prodej nikotinových produktů mládeži. Vychází z důkazu ukazujících, že Juul dělal velmi málo, aby zabránil prodejům nezletilým. Viní jej i z používání „vadného“ procesu ověření věku u online prodejů. Viz California sues e-cigarette maker Juul for selling nicotine products to youth, kde najdete i alarmující čísla. Jako třeba zvýšení podílu e-cigaret na středních školách více než dvakrát za dva roky.

TELEgraficky

Wine 4.20 je venku ■ Halo: Reach již brzy na PC ■  Localstack je lokální AWS ■ Facebook chybu s kamerou opravil ■ HP nechce být koupeno Xeroxem ■ YouTube nebude mazat účty, které nevydělávají ■ Sandow koupili Metropolis ■ GateHub a EpicBot hack a únik hesel ■ PayPal kupuje Honey ■ Sonos koupil Snips 

WEBDESIGN, INTERNET

Startpage.com změnilo majitele na Privacy One Group Ltd a celé je to dost dobrý důvod, proč začít být velmi opatrný, pokud snad Startpage.com používáte. Nový vlastník je vlastněn společnosti System1, která se zabývá inzercí, cílením a marketingem. Startpage.com přitom původně byla zaměřená na bezpečné a soukromé používání internetu. Nejasnosti okolo vlastníka nakonec vedly i k tomu, že PrivacyTools.io přestaly Startpage uvádět mezi vhodnými pomůckami. Detaily ve Startpage Search owner changes raise serious questions.

Apple ze svého online obchodu odstranil uživatelské recenze. Je to poměrně zvláštní krok, zákazníci tak přicházejí o možnost se bránit i upozornit na problémy s konkrétními produkty. Viz Apple removes customer reviews from its online store.

SOFTWARE

Archeologické výzkumy v No Man's Sky zní jako prazvláštní záležitost. Vlastně je, jak zjistíte v Human Settlements in a Digital Universe: The No Man’s Sky Archaeological Project a No Man's Sky Archaeological Project.

Dva roky vyšetřování vedly ke zjištění, že samořídící auto od Uberu zabilo člověka kvůli lidské chybě. Dozor, který měl hlídat auto, jež „nepotřebuje řidiče“, se značnou část cesty prostě díval na mobilu na filmy a nedělal svoji práci. Část viny padá ale i na další lidskou chybu, software v zásadě nepočítal s tím, že by lidé dělali věci, které nedávají smysl a odporují pravidlům. Otázkou zůstává, zda samořídící se auta mohou tedy být (v aktuální podobě) skutečně samořídící. Viz Uber self-driving crash ‚mostly caused by human error‘.

Local-first software zní jako hodně dobrý koncept. Jak ale Local-first software: you own your data, in spite of the cloud (PDF) ukazuje, je těžko toho dosáhnout. Tedy toho, abyste sice používali „cloud“, ale vaše data byla nejenom vaše, ale místo jejich primárního ukládání bylo na vašem vlastním lokálním zařízením.

Microsoft Teams používá denně přes 20 milionů uživatelů. Teams je součástí Office365 a je dostupná i verze použitelná zdarma. Microsoft se snaží konkurovat aplikacím pro týmovou práci (Basecamp, Slack, Workplace by Facebook, Webex Teams a další). Viz Microsoft Teams passes 20 million daily users, up more than half in 4 months.

Microsoft si k 20 milionům uživatelů Teams dopomohl „drobným growth hackem“. Například automatickým spouštěním při startu počítače nebo koncem Skype for Business. Upozorňuje na to toto vlákno na Twitteru. Zmiňuje i další nesrovnalost: 20 milionů lidí měsíčně otevře, opravuje či stáhne pouze 220 milionů souborů. Slack měl s menším počtem uživatelů 5 miliard.

Microsoft do webového Outlook.com integruje Gmail, Google Drive a Google Calendar. Stačí pouze propojit a začít používat, podobně jako je to možné v mobilních aplikacích Outlook pro Android a iOS. Viz Microsoft is bringing Gmail, Google Drive, and Calendar to Outlook.com.

HARDWARE

Studie: Elektrokola přinášejí tolik cvičení jako klasická jízdní kola. Jeden z oblíbených mýtů vyvrací Brigham Young Unversity ve studii zaměřující se na horská kola v elektrické vs. klasické podobě. Rozdíl je v tomto případě velmi malý, na elektrokolech jezdci dosahují 94% srdečního rytmu těch klasických. Zajímavé je, že e-bikeři pocitově vnímají jízdu jako méně náročnou, než jak ji ukazují měření. Podrobnosti ve studii a v Believe it or not, electric bikes give as much exercise as pedal bikes.

Apple má v novém MacBook Pro novou klávesnici. Prý proto, že naslouchal zákazníkům. Má to ale jeden zásadní háček, o kterém píše Apple Has Been Gaslighting Us for Years. Ten, že zákazníci si na katastrofální stav klávesnic stěžovali roky a Apple celé roky nic nedělal.

Apple má nové obaly pro iPhony 11 s extra baterií a tlačítkem pro foťák. Pokud potřebujete hodně šťávy pro mobil, tak si můžete pořídit sympatický hrb. A tlačítko na něm vyvolá aplikaci pro focení. Cena 129 USD a za to dostanete o polovinu života baterky navíc. Příklad viz iPhone 11 Smart Battery Case with Wireless Charging – Black.

Tesla představila CyberTruck, pickup s cenou začínající na 39 900 USD a vzhledem, který by se dost hodil do legendárního Blade Runnera. Při představení Elon Musk předváděl, jak vydrží ránu kladivem (vydržel) a jak nerozbitná má skla (obě skla nevydržela). Viz například i How Tesla's Cybertruck Turns Auto Manufacturing and Engineering Upside-Down.

MARKETING A KOMUNIKACE

Marie Kondo si otevřela e-shop. Úklid prý není od toho, abyste se zbavili věcí, uvolní vám místo, kam můžete dát věci, které vám budou přinášet štěstí. Geniální. Viz De-clutter guru Marie Kondo opens online store (a vysvětlení najdete ve WHY WE’RE PARTNERING WITH MARIE KONDO). Ale teď běžte uklidit a potom na shop.konmari.com na volná místa doplnit zásobu stovek zbytečných věcí. Pamatujte, „It's about choosing joy“

Dost povedená reklama. Reklamy by měly vyprávět příběhy. A téhle se to v pár minutách daří nebývale:

Apple zablokoval vývojářský účet @_inside. Není divu, byl to jeden z největších „vynašečů“ informací z betaverzí. V Apple has locked me out of my developer account uvádí, že k tomu došlo už v srpnu a vedlejší efekt je, že není schopen dělat klasickou vývojářskou práci. Zjistil i takové ty klasické věci – na uživatelskou podporu se nemůže dovolat a na stránku s kontaktem také nemůže, protože je blokovaný.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Google málem zpřístupnil 100 000 rentgenů hrudníků. Na poslední chvíli někomu došlo, že jde o osobní data, a projekt byl zrušen dva dny před spuštěním. Některé ze snímků obsahovaly údaje identifikující pacienty. Zajímavé čtení v Google almost made 100,000 chest X-rays public — until it realized personal data could be exposed je jen zlomkem toho, jak obrovský zájem má Google i další společnosti o zdravotní data.

NSA přestala shromažďovat lokační data z telefonů v USA bez povolení. Museli to udělat už loni, poté co celá kauza došla až k Nejvyššímu soudu. Viz The NSA has stopped collecting location data from US cellphones without a warrant.

Tisíce hacknutých účtů Disney+ jsou několik dní po spuštění nové streamingové platformy na prodej na hackerských fórech. Některé zdarma, jiné za 3 až 11 USD za účet. Na sociálních sítích si lidé stěžují, že přišli o účet a Disney neposkytuje žádnou uživatelskou podporu. Jak se útočníkům daří účty získávat? Velmi často uživatelé používají už uniklá hesla, někde může být na vině keylogger v počítači. Detaily v Thousands of hacked Disney+ accounts are already for sale on hacking forums.

146 zranitelností od 29 výrobců telefonů s Androidem už v okamžiku, kdy poprvé zapnete nový telefon, najdete v Android Firmware Vulnerabilities – November 2019. Nutno dodat, že řada z nich se do telefonů dostává ve zbytečném softwaru, které výrobci budují nad samotným Androidem.

Další chyba ve WhatsApp. Bylo možné hacknout zařízení přes MP4 soubory. CVE-2019–11931 je klasický příklad přetečení zásobníku poté, co WhatsApp začne zpracovávat záměrně poškozený MP4 soubor. Stačilo specificky sestavit obyčejná metadata a vyvolat tak DoS, nebo dokonce spuštění vzdáleného kódu jak na Androidu, tak na iPhone.

Kompletní obsah serverů Cayman National Bank se objevil na internetu, včetně upozornění, že jde o banku používanou pro praní špinavých peněz ruských oligarchů a dalších lidí. Hackeři oznámili i brzké zpřístupnění více než 600 tisíc bankovních e-mailů v prohledávatelné podobě.

Generální prokurátor státu New York zahájil vyšetřovaní společnosti WeWork. Zkoumá například to, zda se zakladatel a dřívější CEO Adam Neumann nevěnoval aktivitám vedoucím k sebeobohacení (česky nad tím můžete uvažovat jako nad klasickým tunelováním). Neumann totiž kupoval nemovitosti, které poté pronajímal zpět WeWorku, půjčoval si proti vlastnímu podílu ve společnosti a měl v plánu si nechat zaplatit skoro 6 milionů dolarů za značku „We“ po změně z „WeWork“ na „The We Company“. Viz Exclusive: New York State Attorney General investigating WeWork – sources.

WeWork čeká masivní propouštění. Minimálně čtyři tisíce lidi, až třetina stavu, musí jít, aby společnost přežila. Čeká se i ukončení řady aktivit, které nejsou zásadní. Některé se WeWork pokusí prodat, některé prostě ukončí. Včetně například soukromé školy. Méně optimistický předpoklad hovoří dokonce až o 6000 škrtech. Čtěte ve WeWork May Lay Off Thousands.

Přežije Meetup problém jménem WeWork? Pokud ne, byla by to velká škoda a také ukázka toho, jak nevýhodné může být nechat se v nevhodný čas koupit nevhodným vlastníkem.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

#fartgate ovládla na krátký moment Twitter a měla dozvuky i v tradičních médiích. Není divu, slyšet onen charakteristický zvuk v přímém přenosu nejde přejít bez povšimnutí. Viz For one beautiful night, #fartgate actually united all of Twitter.

Twitter konečně umožňuje aktivovat dvoufaktorové ověření bez nutnosti použít telefonní číslo. Nově můžete prostě klasicky použít některou z aplikací pro dvoufaktorové kódy (třeba Authy) a není již potřeba dostat prvotní kód přes SMS.

MOBILNÍ APLIKACE

Apple odstraňuje z App Store všechny vapovací aplikace. Důvodem jsou zvyšující se obavy o zdraví (minimálně 42 mrtvých a stovky nemocných). Těchto aplikací jev App Store 181 – neumožňovaly sice nákup e-cigaret, ale sloužily například k jejich ovládání. Viz Exclusive: Apple to remove vaping apps from store.

TikTok má přes 1,5 miliardy stažení (z App Store a Google Play). Zajímavé na zjištění od SensorTower je i to, že skoro třetina (468 milionů) pochází z Indie. Právě tamní uživatelé tvoří čtvrtinu aktuální jedné miliardy uživatelů. 641 milionů stažení je přitom v tomto roce a jediné dvě aplikace jsou na tom lépe – WhatsApp (707,4 milionu) a Messenger (636,2 milionu). Detaily v TikTok Clocks 1.5 Billion Downloads on The App Store and Google Play.

Německo chce přinutit Apple k otevření přístupu k NFC a tím zpřístupnění iPhonů i pro další platební systémy. Mimo jiné by to mohlo znamenat i to, že by se na iPhonech konečně mohl objevit Google Pay. Jednoduché to nebude, Apple odmítá a tvrdí, že je to prý nebezpečné. Především to ale ohrožuje monopol a také příjmy, které Apple z Apple Pay má (0,15% poplatek z transakce). Viz Apple could be forced to let Apple Pay competitors access NFC under German law a Koalition will Zugriff auf NFC-Chip von Apple erzwingen.

Cortana od Microsoftu v lednu 2020 skončí na Androidu, iOSu i v Microsoft Launcher aplikaci v některých zemích. Celé je to dost záhadné, protože mezitím Microsoft integruje Cortanu do Microsoft 365.

Aplikace foťáku (Camera) od Googlu i Samsungu jsou děravé. Cizí aplikace je mohou zneužít pro focení, natáčení, získávání geolokačních informaci i natáčení hovorů, i když k tomu tyto jiné aplikace nemají oprávnění. Stačí když mají práva přístupu k úložišti (Storage). Což je jedno z nejčastěji žádaných oprávnění. Detaily v How Attackers Could Hijack Your Android Camera to Spy on You a Android Camera App – Gaining Control Without Permissions. Opravená Camera byla Googlem zveřejněna v červenci, zda a kdy se dostane do vašeho Androidu, je otázka.

STARTUPY A EKONOMIKA

Snaha Amazonu o zahrnutí co nejvíce produktů s nejvýhodnější cenou vytvořila bleší trh plný padělků. Věnuje se tomu The Washington Post v How Amazon’s quest for more, cheaper products has resulted in a flea market of fakes. Amazon přitom loni vynaložil na 400 milionů dolarů v boji proti podvodům a zneužívání, ale stále upřednostňuje šíři nabídky před bojem s padělky.

Proč je Facebook plný reklam odpíračů očkování? Protože platí, tak prosté to je. Nic na tom nezměnilo to, že Facebook před měsíci „vyrazil do boje“ proti dezinformacím týkajícím se právě očkování. Facebook zaplavuje anti-očkovací reklama mířící na velmi důsledně vybranou cílovou skupinu mladých matek. Viz Facebook let anti-vaxxers run rampant with misinformation ads, because money.

BRAND24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).