Americký prezident Trump překvapivě navštívil vojáky v Afghánistánu

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump Zdroj: Reuters

Donald Trump
Prezident USA Donald Trump
3
Fotogalerie

Donald Trump u příležitosti svátku Dne díkůvzdání přiletěl za americkými vojáky v Afghánistánu. Během neohlášené návštěvy se sešel také se svým afghánským protějškem Ašrafem Ghaním.

Trump se také vyjádřil k pozastaveným mírovým rozhovorům s afghánským radikálním hnutím Tálibán. Podle šéfa Bílého domu usiluje Tálibán o dohodu a příměří. Oznámil také, že Spojené státy výrazně sníží počet amerických jednotek v Afghánistánu, přesný počet neuvedl.

Do Afghánistánu přiletěl Trump dva měsíce poté, co v reakci na bombový útok v Kábulu zrušil mírové rozhovory s afghánským radikálním hnutím Tálibán. Aktuálně ale prohlásil, že Tálibán usiluje o dohodu a příměří.

Trump hovořil také o připravovaném snížení počtu amerických vojáků v zemi. Americká média už před rokem uváděla, že Spojené státy chtějí stáhnout až polovinu ze současného počtu 14 tisíc vojáků, které v Afghánistánu mají. Americký ministr obrany Mark Esper pak letos v říjnu během návštěvy Afghánistánu hovořil o tom, že kontingent by mohlo tvořit 8600 vojáků. Trump se ke konkrétním číslům nevyjádřil.