Lidé se mohou hlásit do jarmekových soutěží

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Každoroční ozdobou a zpestřením programu Valašského mikulášského jarmeku ve Valašských Kloboukách bývá pětice jarmekových soutěží, při nichž vítězí nejen šikovnost, fortel a pečlivost, ale cení se i tradování osvědčeného receptu. Hospodáři a hospodyňky mohou i při letošním ročníku opět přihlásit své kysané zelí, pečené pány z kynutého těsta, domácí chleby i vypěstovaná jablíčka, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí města Lenka Zvonková.

Zkrátka nepřijdou ani starostové, kterým je určena disciplína slivovicová. Příjem soutěžních vzorků se zahajuje právě nyní.

„V tradičních jarmekových soutěžích jde nejen o kvalitu plodů lidské práce tady na Valašsku, ale také o předávání dovedností a zručností z generace na generaci. Ceníme si, když se nám například přihlásí pekařka, která vyrobila pečené pány podle postupu, co ji naučila její maminka či babička. Podobně je to s nakládaným zelím, které má také v každé rodině trochu jiné ingredience a recepturu. O chlebu a možnostech jeho složení i přípravy nemluvě,“ uvedla Eva Sáblíková, která má koordinaci jarmekových soutěží na starosti.

Pekařky mají možnost ucházet se o úspěch v soutěži O najpěknějšího pečeného pána či paní z kynutého těsta. Až tři figurky sladkého pečiva o velikosti do 30 centimetrů mohou doručit v pátek 6. prosince do 14.00 hodin do sálu TJ Sokol Beseda. Stejný termín i hodina uzávěrky platí pro soutěž O najlepší kysané zelé Valašskoklobucka. Sklenice naplněné kysanou lahůdkou je však nutné přinášet do areálu Kosenky. Obě dvě soutěže bude přímo při jarmeku v sobotu 7. prosince hodnotit návštěvnická porota.

V soutěži O nejpěknější jablíčko krajové či starší odrůdy se setkají výpěstky od sadařů a zahrádkářů ze širokého okolí. Ovocnáři je mohou nosit do kulturního domu Klobučan do středy 4. prosince. Soutěž O najlepší chleba na Valašském mikulášském jarmeku má uzávěrku v úterý 3. prosince, a to proto, že na druhý den bude bochníky hodnotit odborná porota. Lidé však nemusejí zoufat, na jarmeku budou mít možnost z pecnů také ochutnat.

Soutěž O najlepší starostovskú slivovicu, než sa napálí nová hodnotí vzorky nejen z obcí regionu, ale i z jiných míst kraje a také ze slovenské strany hranice. Při koštu a posuzování slivovic se sejde hodnotitelská porota složená z páleničářů i laických členů.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x