Daimler zruší deset tisíc pracovních míst. Automobilka se už dohodla s odbory

Plug-in hybridy Mercedes-Benz

Plug-in hybridy Mercedes-Benz Zdroj: Daimler

Daimler
Mercedes-AMG GLC 63
Na snímku výroba dodávky Mercedes-Benz Vito v továrně Vitoria
Továrna Daimleru na baterie
Daimler
7
Fotogalerie

Německá automobilka Daimler se chystá do tří let zrušit po celém světě deset tisíc pracovních míst, což jsou více než tři procenta z celkového počtu zaměstnanců. Firma uvedla, že ohledně tohoto plánu už dosáhla dohody s odbory. 

Automobilky teď výrazně investují do vývoje ekologičtějších a autonomních vozidel. Poptávka v Číně, která je jejich největším odbytištěm, totiž klesá a obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou brzdí světové hospodářství.

„Automobilový průmysl prochází největší proměnou ve své historii,“ uvedl Daimler v prohlášení, z něhož citovala agentura Reuters. Společnost se dohodla s odbory na řadě různých opatření na snížení nákladů a pracovních míst, včetně rozšíření možnosti částečného odchodu do důchodu a nabídky odchodného v Německu. Společnost také na celém světě zruší deset procent vedoucích pozic.

Daimler už tento měsíc oznámil, že chce zvýšit konkurenceschopnost, mimo jiné snížením nákladů na zaměstnance asi o 1,4 miliardy eur (téměř 36 miliard korun) do konce roku 2022.

Automobilka Audi z koncernu Volkswagen v úterý uvedla, že v Německu do roku 2025 zruší asi 9500 pracovních míst. Chce tak ušetřit miliardy eur a přizpůsobit výrobu éře elektromobilů.

Další německá automobilka BMW rovněž tento týden informovala, že vedení dosáhlo se zaměstnanci dohody, která umožní vyhnout se „drastickým opatřením“.

Snižování počtu pracovních míst i nákladů nedávno oznámili rovněž dva z významných dodavatelů automobilového průmyslu - německý výrobce automobilových součástek Continental a výrobce osvětlovací techniky Osram.

Pod koncern Daimler spadá i společnost EvoBus, která v Holýšově na Domažlicku vyrábí skelety a části karoserií autobusů.