Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Johnson v Londýně navštívil místo pátečního útoku, slíbil přísnější tresty

Boris Johnson přichází na místo pátečního útoku foto: Reuters

Londýn - Místo pátečního teroristického útoku v centru Londýna v sobotu navštívil britský premiér Boris Johnson, který poté novinářům řekl, že plánuje zpřísnění trestů pro odsouzené pachatele závažných trestných činů. K útoku se v sobotu přihlásila organizace Islámský stát, útok prý provedl jeden z jejích bojovníků. Neposkytla však žádné důkazy.
  15:29aktualizováno  20:02

Podle Johnsona je chyba, že lidé odsouzení za terorismus mohou žádat o předčasné propuštění z vězení. Svou soustrast blízkým dvou obětí v sobotu vyjádřila královna Alžběta II., jež zároveň poděkovala zasahujícím policistům, záchranářům a jednotlivcům, kteří pomáhali útočníka zastavit.

„Domnívám se, že praxe automatického předčasného propuštění, kdy se trest zkrátí na polovinu a na svobodu vyjdou i pachatelé závažných a násilných trestných činů, jednoduše nefunguje. A dobrým důkazem toho, jak to nefunguje, je bohužel tento případ,“ řekl Johnson po návštěvě London Bridge. Tam v pátek 28letý útočník s nožem, dříve odsouzený za plánování bombových útoků, zabil dva lidi; poté ho zastřelila policie. Muž byl podmínečně propuštěn na svobodu loni v prosinci a kvůli dohledu nosil elektronický náramek.

Útočník z Londýna seděl za plánování bombových útoků. ‚Velmi nebezpečného džihádistu‘ propustili na podmínku

Královna ve svém oficiálním vyjádření uvedla, že zpráva o útoku ji hluboce zarmoutila. „V myšlenkách a modlitbách jsme s těmi, kteří ztratili své milované a které včerejší strašlivé násilí zasáhlo,“ stojí v něm.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!