Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Česko si zopakuje souboj s Anglií ve Wembley, na Euru je čeká i Chorvatsko

Čeští fotbalisté se v základní skupině mistrovství Evropy v příštím roce utkají s Anglií, s kterou hráli i v kvalifikaci. Svěřenci Jaroslava Šilhavého si zopakují i souboj z Euro 2016 s Chorvatskem, třetím soupeřem bude vítěz březnového play-off mezi Skotskem, Norskem, Srbskem a Izraelem. Šampionát bude poprvé hostit 12 měst ve 12 zemích.

Utkání Česko - Anglie
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Češi vstoupí do šampionátu 15. června v Glasgow soubojem s vítězem play-off. Na stejném místě se 19. června utkají s Chorvatskem a skupinu uzavřou ve Wembley 23. června proti Anglii. Národní tým narazí na dva ze čtyř semifinalistů loňského mistrovství světa - Albion skončil čtvrtý, Chorvaté druzí.

"Osobně bych byl nejradši možná za Izrael nebo Norsko. Skoty bych moc nechtěl, protože by hráli doma. Myslím si, že města jsou také relativně přijatelná, Wembley a Glasgow jsou blízko sebe. Není to Baku, kam se cestuje hrozně dlouho," uvedl v reakci na los záložník Alex Král.

"Naším cílem je postup ze skupiny, byť si uvědomujeme, kdo proti nám stojí. Ale s Anglií jsme měli možnost si vyzkoušet, že s nimi jde zahrát dobrý zápas i s vítězstvím, byť to bude tentokrát ve Wembley," dodal trenér Šilhavý.

Zatím je známo 20 z 24 účastníků Eura, o zbylých čtyřech se rozhodne až v březnu při play-off Ligy národů, jehož vítězové mají místa ve skupinách C, D, E a F.

Turnaj se bude hrát poprvé ve 12 zemích na počest 60. výročí evropských šampionátů, každou skupinu budou hostit dvě města.

Los byl neobvyklý, neboť ho UEFA přizpůsobila účasti pořadatelských týmů. Jednotlivé celky byly předem umístěny do měst tak, aby mohly hrát doma; celkem 13 z 24 pozic už bylo obsazeno před losem.

UEFA nasadila reprezentace do košů podle výsledků v kvalifikaci a český celek těsně udržel pozici ve třetím.

Reprezentanti měli jistotu, že se vyhnou obhájcům trofeje Portugalcům, Turecku, Dánsku, Rakousku a Švédsku, zároveň nemohli do skupiny B.

Bývalý německý reprezentant Philipp Lahm při losu rozhodl o tom, že si Češi zopakují kvalifikační souboje s Anglií.

V březnu na úvod utrpěli ve Wembley historický debakl 0:5, v říjnu doma v Edenu ale Albion porazili 2:1 a připravili mu jedinou bodovou ztrátu ve skupině, kterou soupeř vyhrál.

"Skupina se mi líbí, věřím, že i všem českým fanouškům. Věřím tomu, že česká reprezentace si udělala nějaký respekt ve fotbale tou výhrou nad Anglií. Ukázali jsme, že fotbal hrát umíme a nebudeme tam jenom do počtu," řekl autor vítězné branky proti Anglii Zdeněk Ondrášek.

S Chorvatskem reprezentanti hráli v roce 2016 na Euru ve Francii druhý zápas. V závěru dokázali stáhnout dvoubrankovou ztrátu a remizovali 2:2.

"Los se mi líbí. Hrát na ostrovech je vždy úžasné, hrát tam Euro je fantastické. Považuju za úžasné, že jsme v této skupině. Pokud budeme chtít uspět, je jedno, v jaké jsme skupině. Budeme tam muset odevzdat maximum a uspět proti favoritům," řekl asistent trenéra Jiří Chytrý.

Český celek v samostatné historii postoupil na všech sedm mistrovství Evropy, na posledním kontinentálním šampionátu v roce 2016 skončil ve skupině. Na nadcházející turnaj postoupili reprezentanti z druhého místa v kvalifikační skupině A.

"Očekávali jsme, že týmy z prvních dvou košů budou silné a ani ze čtvrtého to nebude lehký soupeř. Samozřejmě Anglii dobře známe. Chorvatsko je vicemistr světa, také skvělý tým a může to být i Srbsko, takže bychom zase měli skupinu Anglie a Balkán. To už jsme si vyzkoušeli, tak třeba by nám to sedělo," hodnotil skupinu Šilhavý.

Papírově jednoznačně nejtěžší je skupina F, kde na sebe narazí vítězové posledních dvou velkých turnajů a oba finalisté minulého Eura - obhájci trofeje Portugalci s mistry světa Francouzi. A doplňuje je další gigant, domácí Německo. "Tohle je skupina smrti," řekl německý kouč Joachim Löw.

Do vyřazovací části šampionátu postoupí první dva celky z každé skupiny a nejlepší čtyři mužstva z třetích míst. Mistrovství Evropy začne 12. června v Římě zápasem Itálie s Tureckem a vyvrcholí o měsíc později finálovým duelem v Londýně.

Los základních skupin mistrovství Evropy 2020:

Skupina A: Turecko, Itálie, Wales, Švýcarsko

Skupina B: Dánsko, Finsko, Belgie, Rusko

Skupina C: Nizozemsko, Ukrajina, Rakousko, vítěz play-off Ligy národů D (Gruzie, Severní Makedonie, Kosovo, Bělorusko)*

Skupina D: Anglie, Chorvatsko, vítěz play-off Ligy národů C (Skotsko, Norsko, Srbsko, Izrael), Česko

Skupina E: Španělsko, Švédsko, Polsko, vítěz play-off Ligy národů B (Bosna, Slovensko, Irsko, Sev. Irsko)

Skupina F: vítěz play-off Ligy národů A (Island, Bulharsko, Maďarsko, Rumunsko)*, Portugalsko, Francie, Německo

* pokud play-off Ligy národů A vyhraje Rumunsko, bude hrát ve skupině C a vítěz play-off D se přesune do skupiny F

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články