Hlavní navigace

Apple kapituloval – Krym je Rusko, doména .org mění majitele a Spotify investuje do podcastů

1. 12. 2019
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

Mikrocílení v problémech, e-koloběžky také, Baby Yoda, Twitter (ne)bude mazat účty a Johny Ive už není v Applu. Co ještě přinesl právě končící #tyden.

Google zakázal mikrocílení a „falešná tvrzení“ v politické reklamě. Tedy i to, co Facebook odmítá řešit. Oznámil to v An update on our political ads policy. Cílení tak bude možné pouze pomoci „základních parametrů“ a funkční zůstává i kontextové cílení. Zmínka je i o deep fakes. Kdy se český inzertní trh začne zabývat politickou reklamou? Také až bude pozdě?

Spotify se chce stát jedničkou na trhu audioplatforem. Šéf Spotify Daniel Ek sází na podcasty, do kterých se služba chystá investovat stovky milionů dolarů. Chce mimo jiné vytvářet exkluzivní obsah ve spolupráci s lidmi z Hollywoodu. Čtěte v Spotify’s Daniel Ek Has a Plan to Harness Hollywood for Podcasts and Create „the World’s No. 1 Audio Platform“.

Facebook a Twitter opět poskytovaly data uživatelů škodlivým aplikacím. Ty přes SDK shromažďovaly data v mobilních aplikacích. Jedna z Twitteru na Androidu, dvě z Facebooku nejspíš také na Androidu – vždy v řadě aplikací. Facebook původcům (společnosti One Audience a Mobiburn) znemožnil přístup k platformě a chystá se varovat postižené. Mobiburn vše popírá, respektive tvrdí, že byl jenom prostředníkem a k ničemu nemá a neměl přístup. Viz Stop us if you've heard this one: Facebook and Twitter profiles silently slurped by shady code.

TELEgraficky

Fibery Asgardia, vážně ■ Outlook je PWASoNebuntu Ubuntu 19.10 ■ Beat Saber koupen Facebookem, bohužel ■ Tenhle kousek od LEGO je geniální 

WEBDESIGN, INTERNET

Pro nevidomé uživatele je Facebook něco jako nekonečná bojovka. Velmi zajímavé čtení najdete ve When Things Go Wrong for Blind Users on Facebook, They Go Really Wrong a dobré je přečíst si i více než rok starý An Open Letter to Facebook: You have No Excuse.

Doména .org byla prodána komerčnímu subjektu a končí s „non-profit“ zařazením. Novým majitelem je Ethos Capital, a jak zjistíte v Internet world despairs as non-profit .org sold for $$$$ to private equity firm, price caps axed, jsou zde zajímavé souvislosti vedoucí až do ICANN. Celé to vypadá na slušnou privatizaci .org s cílem přijít velmi snadno k penězům. Nakonec jde o deset milionů domén a ve hře je brzké zdražení služeb.

Kdo vyhraje streamovací válku? Scott Galloway si myslí, že to bude Disney+ a Apple TV+. Dlouhé čtení v NYU professor Scott Galloway: Disney+ and Apple TV+ will be the winners of the streaming wars si dejte, je to dobrý pohled na všechny hráče (od těch známých jako Netflix až po ty méně známé či nové) a je tam pár velmi dobrých vhledů.

V lokálním vyhledávání vládnou Mapy Google. Následuje Facebook a Yelp. K čemuž je nutné dodat, že jde o stav z USA, v Česku to takto není a ani nemůže být, Yelp zde nikdy neprorazil a ani neměl data v dobrém stavu. O lokálních datech Facebooku v Česku ale také nelze říci nic příliš pozitivního a máme tu pochopitelně naše malé české specifikum – Seznam. Na americkém stavu je hodně zajímavé, že Foursquare se dostalo až na poslední místo. Viz Google Maps the dominant local search tool, followed by Facebook and Yelp.

SOFTWARE

Google Cloud Print skončí v roce 2020, po deseti letech od spuštění. Vlastně asi nejzajímavější na tom je, že je stále v beta verzi. Viz Migrate from Cloud Print to native printing.

HARDWARE

E-koloběžky jsou celosvětový problém, se kterým si města moc neví rady. CNN se tématu věnuje v E-scooters suddenly appeared everywhere, but now they're riding into serious trouble a zmiňuje i to, že je dost dobře možné, že volně použitelné e-koloběžky na ulicích mohou také velmi brzy skončit. Značné pochyby jsou i o tvrzeních provozovatelů o tom, jak jsou šetrné pro životní prostředí. O tom si ostatně přečtěte v Shared E-Scooters Aren’t Always as Green as Other Transport Options. Problém jsou i materiály, ze kterých jsou vyrobeny, ve spojení s krátkou životností.

Valve končí s ovladačem Steam Controller. Skladové zbytky se ve středu objevily v masivním výprodeji. Viz RIP Steam Controller 2015–2019: Valve is selling off its inventory a koupit můžete zde. Moc neváhejte, místo 55 eur je na prodej za 5,50 eur.

MARKETING A KOMUNIKACE

Apple má novou vánoční reklamu. Holiday — The Surprise je tradičně povedený poutavý příběh. Ale zároveň je to bohužel děsivý příběh závislosti na tabletech u dětí a s tím spojenou rezignaci rodičů. To asi v Applu nechtěli zvýraznit.

GIFy Baby Yody se na chvíli ztratily z internetu. Teď jsou ale zpět. Sice poněkud chybí vysvětlení, proč je GIPHY pro „určité nejasnosti“ odstranilo, ale pokud jste četli titulky „Disney odstraňuje gify Baby Yody“, tak to vypadá, že v tom je Disney nevině. Ale kdo ví, že. Viz Update: GIPHY Explains the Missing Baby Yoda GIFs, kde samozřejmě neberte vážně zábavná tvrzení o tom, že GIF z něčeho automaticky neporušuje autorská práva.

Facebook měl zablokovat osobní účty lidí pracujících v izraelské firmě NSOGroup zodpovědné za WhatsApp spyware. Ti na Facebook podali žalobu. Celkem měl Facebook 29. října zablokovat stovku účtů na Instagramu – současných i bývalých zaměstnanců i jejich rodinných příslušníků.

Apple kapituloval, Krym označil v ruské verzi Apple Map a Počasí za ruské území. Všude jinde součástí Ruska není. Změně předcházelo několik měsíců, kdy Rusko stav map označovalo za „nepřesný“ a žádalo nápravu – včetně upozorňování, že označování Krymu za součást Ukrajiny je podle ruského práva kriminálním činem. Viz Apple changes Crimea map to meet Russian demands. Nutno dodat, že Google stejnou změnu v ruských aplikacích provedl už v březnu. V jiné než ruské verzi map pak mají obě firmy zobrazenu hranici mezi Ukrajinou a Krymem (v Google Maps je čára přerušovaná). Jinak se Apple i Google snaží vystupovat neutrálně: například v Google Maps města na Krymu nemají vyznačenu příslušnost k žádnému státu a v popisku je napsáno, že Krym je „ovládaný v současnosti Ruskem a nárokovaný Ukrajinou“. Český Seznam v aplikaci Mapy.cz hranici mezi Ukrajinou a Krymem nezobrazuje a města na poloostrově označuje za ukrajinská.


Krym v české verzi Apple Maps

Jediná holandská společnost kontrolující pravdivost tvrzení na Facebooku to vzdala. Stalo se tak poté, co jí Facebook znemožnil označovat jako nepravdivá tvrzení krajně pravicových stran a po zákazu věnovat se příspěvkům politiků vůbec. Tím, kdo pro Facebook v Nizozemí factchecking dělal, byly tamní online noviny Nu.nl. Zůstávaly jediným subjektem poté, co už loni odmítla pokračovat leidenská univerzita. Svéráznou představu Facebooku o tom, jak udržovat na platformě lži, najdete ve Facebook's only Dutch factchecker quits over political ad exemption a Nu.nl stopt met bestrijding nepnieuws voor Facebook na terugdraaien factchecks PVV en FvD. Samotné Nu.nl popisuje vše v NU.nl is gestopt met het factchecken van nepnieuws op Facebook, omdat we ons niet langer kunnen vinden in het gevoerde beleid.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Facebook vytvořil aplikaci, která dokázala identifikovat člověka, na kterého jste namířili kameru. Využívala k tomu (pochopitelně) nesmírně rozsáhlou databází Facebooku a byla pouze interní. Mohli ji používat jen zaměstnanci Facebooku a původně identifikovala pouze jejich kolegy (i jejich přátele), ale v další verzi dokázala identifikovat kohokoliv (pokud ho Facebook měl v databází identifikovaných obličejů). Existenci druhé, nejširší varianty Facebook popírá. Vše mělo být prý v rámci „učení se novým technologiím“. Detaily ve Facebook built a facial recognition app for employees.

Osobní a sociální informace 1,2 miliardy lidí byly nalezeny volně dostupné v online databázi. Celkem 4 TB dat s daty ze 4 miliard uživatelských účtů se nacházely v Elasticsearch databázi. Jména, e-maily, telefonní čísla, informace z LinkedIn a Facebooku mají nejasný původ. Uvažuje se o tom, že by mohlo jít o únik ze společností, které se věnují shromažďování a obohacování dat o lidech – konkrétně by to mohla být PDL (People Data Labs), ale část dat by mohla pocházet od OXY (OxyData.io). Viz Personal And Social Information Of 1.2 Billion People Discovered In Massive Data Leak.

Finsko se připravuje na kybernetickou válku. Aktivistická skupina #Tietovuoto321 (únik dat 32) požaduje 235 bitcoinů, nebo zaútočí na řadu finských organizací. Finsko na to reaguje organizovanými cvičeními, které mají dvě stovky organizací a měst připravit na možný útok. Jak by asi tohle dopadlo v Česku? Viz Finland prepares for cyberwarfare after receiving 235 Bitcoin ransom threats a Finnish municipalities, agencies brace for simulated cyberattack.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Amnesty International označuje Google a Facebook za hrozbu pro lidská práva. V 60stránkové analýze (PDF) to ukazují na řadě velmi jasných příkladů. Některé z nich jsou čirý amatérismus a neschopnost jmenovaných, jiné jsou zjevně velmi promyšlené kroky. Hlavně jde o nekonečné varianty šmírování.

Facebook nechává bílý nacionalismus existovat bez povšimnutí, ačkoliv aktéři soustavně porušují pravidla. Když se Guardian dotazoval na zcela konkrétní příklady, Facebook poskytl vyjádření o tom, že „zkoumají“, zda předmětné skupiny porušují pravidla týkající se organizované nenávisti. Detaily ve White nationalists are openly operating on Facebook. The company won't act.

Twitter oznámil, že začne v prosinci s masivním mazáním účtů, které se nepřihlásily déle než 6 měsíců. Může to vést k masivnímu poklesu počtu registrovaných uživatelů (nevyužívaná a neznámá metrika tak jako tak). Pro řadu firem je to ale dost důležitý popud k alespoň základní aktivitě na účtech, na které už možná dávno zapomněly. Před smazáním účtu posílá Twitter e-mail, takže varování dorazí. Kdy budou zrušená jména účtů dostupná pro novou registraci, není známo. Viz Inactive account policy, kde je i zmínka o nutnosti v šestiměsíční periodě nejenom se přihlásit, ale také tweetovat. Byť prozatím to vypadá, že jediným pevně daným důvodem smazání je nepřihlášení se po 6 měsíců. Takto krátké období není žádná novinka, Twitter to má v podmínkách už řadu let, pouze ji neuplatňoval. Všechny služby na internetu mají podobná pravidla pro mazání neaktivních účtů, liší se především dobou neaktivity.

O několik dní později Twitter oznámil, že neaktivní účty se zatím mazatnebudou. Firma totiž zjistila, že by to mohlo ohrozit účty zemřelých. Zajímavou novinkou ve zdůvodnění je i tvrzení, že vlastně se všechno týká jenom EU a může za to GDPR. Bohužel je také zmíněno, že Twitter zpřístupní způsob, jak vytvářet z účtů zemřelých „virtuální pomníčky“. Tedy přesně to, co z Facebooku dělá děsivé místo plné účtů mrtvých lidí, které jejich příbuzní mohou jen složitě nechat smazat.

TikTok se omluvil za zablokování účtu uživatele, který ve videu upozorňoval na perzekuci Ujgurů v Číně. Za odstranění prý může „lidská chyba moderátora“. O něco dříve ale společnost tvrdila, že k smazání došlo, protože účet zveřejnil video, ve kterém se objevil obrázek Usámy bin Ladina. V tomto případě šlo o satirický meme a TikTok o něm tvrdil, že šlo o k terorismu se vztahující obsah. Ve čtvrtek 28. listopadu mělo video přes 600 tisíc zhlédnutí. Viz TikTok apologizes for removing viral video about abuses against Uighurs, blames a “human moderation error” a An update on recent content and account questions.

Instagram Policie ČR (@policiecz) překonal v pátek odpoledne 100 tisíc sledujících. Večer v pátek (20:00) měl 118 665. Celé je to součást soutěžení s účtem @policiaslovakia, který v pátek v 20:00 měl fanoušků 102 432. Takže se slovenské policii nakonec také podařilo prolomit hranici 100 tisíc fanoušků, ale aktuálně zůstávají pozadu.

MOBILNÍ APLIKACE

Honey koupený PayPalem za 4 miliardy dolarů je služba pro hledání slevových kuponů. Samotná akvizice je největší v historii PayPalu a Wired se ve Why Did PayPal Pay $4 Billion for a Coupon Browser Extension? snaží osvětlit, proč firma dává tolik peněz za tak obyčejnou věc. Nejhodnotnější je prý rozšíření pro prohlížeče (Chrome například), které při nakupování dokáže najít okamžitě slevové kódy – podle Honey pro 17 milionů aktivních uživatelů měsíčně. Na článku od Wired je nakonec nejzajímavější, že nikdo nedokázal přijít na to, proč k akvizici za tak vysokou cenu došlo.

Facebook Viewpoints je novinka od Facebooku. Bude vám platit za výzkumy, ale jak už to tak s Facebookem bývá, spíš byste se téhle aktivitě měli vyhnout. V Česku to půjde snadno, protože pro nás naštěstí není dostupná. Viz Facebook's Viewpoints research app pays you to take surveys a Facebook Viewpoints will pay you money to complete surveys, but you shouldn't do it.

Amazon Music je možné poslouchat zdarma v aplikacích i na webu. V Česku ale bohužel ne, pouze v USA, Velké Británii a Německu. Viz Amazon Music gives the gift of free streaming.

Facebook a Instagram (hlavně) v USA neustál tamní Den díkuvzdání a měl výpadky. Zejména u Facebooku to ale v posledních měsících není nic zvláštního, je stále pomalejší a více a více věcí na něm přestává správně fungovat. Problémy ale nejsou pouze v USA, postižena byla i Evropa. Viz Facebook and Instagram experience big Thanksgiving outages a jak na tom Facebook či Instagram je, můžete jako vždy sledovat třeba přes DownDetector.com.

STARTUPY A EKONOMIKA

PIA (Private Internet Access) byla koupena Kape Technologies (dřívější Crossrider), šiřiteli malwaru (New Crossrider variant installs configuration profiles on Macs). Pokoušejí se to vysvětlit na redditu a v The continually evolving fight for freedom a moc jim to nejde, natož aby se dalo dlouhodobě věřit, že nedojde k zásadním změnám a využití všech možností. Stejně jako tomu bylo u předchozích akvizic (Cyberghost zejména). Nutno dodat, že Kape Technologies postupně skupuje poskytovatele VPN z různých zemí. Najdete je i v závažné staré kauze šíření červa napříč Facebookem a malware IWantThis. Pokud tedy používáte VPN od PIA (a jakoukoliv VPN ve vlastnictví Kape), je čas najít něco bezpečného.

FCC zakázala nákup od Huawei a ZTE z federálních dotací. V těch se ročně otočí 8,5 miliardy dolarů na podporu širokopásmového připojení. Viz FCC Bars Subsidies for Equipment Posing National Security Threats.

Airbnb mimo USA a Čínu (Airbnb International Unlimited Company) vykázalo zisk 46 milionů dolarů při příjmech 2,42 miliardy dolarů. V předchozím roce to byla ztráta 97,22 milionu dolarů. Podle The Information se ale ztráty Airbnb v prvním čtvrtletí tohoto roku výrazně prohloubily. V roce 2020 se očekává vstup Airbnb na burzu. Pokračující ztrátové podnikání firma pokrývá získáváním dalších peněz od investorů. Viz Airbnb business outside U.S., China had $46 million profit in 2018.

Příběh Kryptokrálovny a kryptoměny OneCoin je neuvěřitelné čtení. OneCoin byl prezentován jako „zabiják“ Bitcoinu, ale celé to je nakonec jenom kolosální podvod, který ukazuje na to, jak to s kryptoměnami bývá. Někdo do nich ty miliony, stovky milionů, či dokonce miliardy dolarů (či jiné měny) musí vložit, nemohou se vytvořit „z ničeho“. OneCoin byl od samého počátku kolosální podvod, kryptoměna, co dokonce neměla ani blockchain (Wikipedia hovoří o Ponzi schématu). Samotná Kryptokrálovna, Ruja Ignatova, dnes je neznámo kde. A jednotlivci, kteří za OneCoin dali své celoživotní úspory? Ti víte kde jsou. Čtěte v Cryptoqueen: How this woman scammed the world, then vanished.

Facebook se s Googlem přetahoval o koupi Fitbitu. Konečná a nejlepší nabídka ze strany Facebooku byla 7,30 USD za akcii, Google uspěl se 7,35 USD za akcii. Detaily ve Facebook was mystery firm bidding against Google to buy Fitbit, sources say.

Johny Ive už nejspíš není v Applu. Na webu už se nenachází, píše BBC v Apple removes designer Ive from leadership page.

INFOGRAFIKY

7 Tools to Find Influencers on Social Media [Infographic] je takový ten typický příklad obsahu, který by vůbec neměl být infografikou. Ale je užitečný náplní.

A LinkedIn Publishes Listing of Top 10 Company Pages for 2019 [Infographic] je vlastně ještě horší příklad toho, jak by nikdy infografika vypadat neměla.

7 Stages of Content that Marketers Should Know About [Infographic] je na tom z hlediska provedení podstatně líp. A může se hodit hodně i obsahově.

BRAND24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).